,, ,

CHP'li Güzelmansur: Mısır üreticisi mağdur ediliyor

Siyaset 22.08.2023 - 16:36, Güncelleme: 22.08.2023 - 16:43 4910+ kez okundu.
 

CHP'li Güzelmansur: Mısır üreticisi mağdur ediliyor

CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur, hasadı başlayan mısır üreticisinin sorununu Bakan Yumaklı’ya sordu. Üreticilerin ton başına 8 bin lira beklentisini dile getirdi.
CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur hasadı başlamasına rağmen alım fiyatı açıklanmayan mısır üreticisinin sorununu Meclis gündemine taşıdı. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı ’nın yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Güzelmansur, mısır alım fiyatı açıklanırken artan girdi maliyetlerinin ve ton başına en az 8 bin lira beklentisinin karşılanmasını istedi. CHP ’li Mehmet Güzelmansur ’un Bakan Yumaklı ’nın yanıtlamasını istediği sorular şunlar: Hasadı başlamış olmasına rağmen TMO tarafından mısır alım fiyatı neden hâlâ açıklanmamıştır? TMO mısır alım fiyatını ne zaman açıklayacaktır? Mısır alım fiyatı belirlenirken, artan girdi maliyetleri, çiftçimizin geçimi ve üreticilerimizin ton başına en az 8 bin lira beklentisi dikkate alınacak mıdır? TMO’nun hasat başlamadan 15 gün önce fiyat açıklama uygulamasına neden son verilmiştir? Fiyatlar geç açıklanarak çiftçinin ürününü zararına satmasına neden göz yumulmaktadır? Hasattan sonra alım fiyatı açıklayarak üreticinin zarar etmesine neden olan TMO, bu yıl ürün alımını ve ürün bedellerinin ödenmesini zamanında yapacak mıdır? Yoksa üretici yine tüccara ve zarar etmeye mecbur mu bırakılacaktır? Mehmet Güzelmansur , soru önergesinde, mısır üreticisinin mağdur edildiğini belirterek, şunları kaydetti: "Mısır üreticisi, hasat dönemi olmasına rağmen alım fiyatı açıklanmadığı için mağdur edilmektedir. TMO, hasat başlamadan 15 gün önce alım fiyatı açıklama uygulamasına son vermiştir. Bu nedenle üreticiler, ürününü düşük fiyattan satmak zorunda kalmaktadır. Artan girdi maliyetleri nedeniyle üreticiler, ton başına en az 8 bin lira fiyat beklemektedir. Ancak TMO, bu beklentiyi karşılamamıştır. TMO, bu yıl ürün alımını ve ürün bedellerinin ödenmesini zamanında yapmalıdır. Aksi takdirde üreticiler, yine tüccara ve zarar etmeye mecbur bırakılacaktır."
CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur, hasadı başlayan mısır üreticisinin sorununu Bakan Yumaklı’ya sordu. Üreticilerin ton başına 8 bin lira beklentisini dile getirdi.

CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur hasadı başlamasına rağmen alım fiyatı açıklanmayan mısır üreticisinin sorununu Meclis gündemine taşıdı.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı ’nın yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Güzelmansur, mısır alım fiyatı açıklanırken artan girdi maliyetlerinin ve ton başına en az 8 bin lira beklentisinin karşılanmasını istedi.

CHP ’li Mehmet Güzelmansur ’un Bakan Yumaklı ’nın yanıtlamasını istediği sorular şunlar:

  1. Hasadı başlamış olmasına rağmen TMO tarafından mısır alım fiyatı neden hâlâ açıklanmamıştır?
  2. TMO mısır alım fiyatını ne zaman açıklayacaktır?
  3. Mısır alım fiyatı belirlenirken, artan girdi maliyetleri, çiftçimizin geçimi ve üreticilerimizin ton başına en az 8 bin lira beklentisi dikkate alınacak mıdır?
  4. TMO’nun hasat başlamadan 15 gün önce fiyat açıklama uygulamasına neden son verilmiştir? Fiyatlar geç açıklanarak çiftçinin ürününü zararına satmasına neden göz yumulmaktadır?
  5. Hasattan sonra alım fiyatı açıklayarak üreticinin zarar etmesine neden olan TMO, bu yıl ürün alımını ve ürün bedellerinin ödenmesini zamanında yapacak mıdır? Yoksa üretici yine tüccara ve zarar etmeye mecbur mu bırakılacaktır?

Mehmet Güzelmansur , soru önergesinde, mısır üreticisinin mağdur edildiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Mısır üreticisi, hasat dönemi olmasına rağmen alım fiyatı açıklanmadığı için mağdur edilmektedir. TMO, hasat başlamadan 15 gün önce alım fiyatı açıklama uygulamasına son vermiştir. Bu nedenle üreticiler, ürününü düşük fiyattan satmak zorunda kalmaktadır. Artan girdi maliyetleri nedeniyle üreticiler, ton başına en az 8 bin lira fiyat beklemektedir. Ancak TMO, bu beklentiyi karşılamamıştır. TMO, bu yıl ürün alımını ve ürün bedellerinin ödenmesini zamanında yapmalıdır. Aksi takdirde üreticiler, yine tüccara ve zarar etmeye mecbur bırakılacaktır."

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve newsfindy.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.