,, ,

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezleri kapanma tehlikesiyle karşı karşıya

Siyaset 16.08.2023 - 11:11, Güncelleme: 16.08.2023 - 11:11 5061+ kez okundu.
 

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezleri kapanma tehlikesiyle karşı karşıya

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezleri kapanma tehlikesiyle karşı karşıya
Türkiye’de yaklaşık 600 bin engelli bireye eğitim veren özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinin ödenek sıkıntısı yaşadığını belirten CHP Ankara Milletvekili Murat Emir birey başına verilen destekte yalnızca yüzde 29’luk artışa gidildiğini belirterek, “Merkezler haftalardır bu düzenlemeyi bekliyordu. Dağ, fare doğurdu. Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezleri bu durumda eğitim veremez hale getirilirken, binlerce engelli birey de eğitimden kopma noktasına gelecek” dedi.    Resmi Gazete ’de yayımlanan tebliğ ile özel eğitime ihtiyaç duyan bireylere verilen eğitim desteği tutarlarında artışa gidildiğini ancak artışın yeterli olmadığını savunan CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, 3 bine yakın merkezin kapanma tehlikesiyle karşı karşıya kalacağı uyarısında bulundu. Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerine engelli birey başına yıl başından bu yana 2 bin 421 TL verildiğini, son yapılan düzenleme ile bu desteğin 3 bin 146 TL’ye çıkartıldığını kaydeden Emir, yazılı açıklamasında şunları kaydetti:   ARTIŞ ORANI YÜZDE 29’DA KALDI   “Özel eğitim alması gereken yaklaşık 600 bin engelli birey, Türkiye’de sayıları 3 bine yaklaşan özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde eğitim görüyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı da her yıl bu kurumlara belirli tutarlarda birey başına destek ödemesi yapıyor. Devletin ödediği destek azaldıkça da kurumların sırtındaki yük daha da artıyor. Artan maliyetlerle birlikte bir engelli bireyin eğitim masrafının 6 bin TL’ye yaklaştığı belirtilirken haftalardır özel eğitim ve rehabilitasyon merkezleri yapılacak düzenlemeyi bekliyordu. Ancak bir kez daha dağ fare doğurdu. Hazine ve Maliye Bakanlığının öngördüğü artış yalnızca yüzde 29’luk bir oranda kaldı. Şimdi binlerce eğitim merkezi kapanma tehlikesiyle karşı karşıya kalmış durumda. Diğer yandan engelli bireylerin servis ve yemek gibi giderleri de görmezden geliniyor ve karşılanmıyor.    BAKANLIKLAR TOPU BİRBİRİNE ATIYOR   Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezleri bu ücretlerin makul seviyelere getirilmesini beklerken diğer yandan da söz konusu artışın bir katsayıya bağlanmasını ve bu sürece bir çeki düzen getirilmesini bekliyor. Çünkü her zam döneminde aynı sıkıntılar yaşanıyor ve engelli bireyler de bu süreçten mağdur oluyor. Millî Eğitim Bakanlığı eğitimcilerin sıkıntılarını dinliyor ancak topu Hazine ve Maliye Bakanlığı’na atıyor. Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek’in kapıları ise yurttaşa kapalı, giden kimse ulaşamıyor. Görüşülebilse de sonuç alınamıyor, zam yapacağız deniyor ancak bir adım atılmıyor."
CHP Ankara Milletvekili Murat Emir Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezleri kapanma tehlikesiyle karşı karşıya

Türkiye’de yaklaşık 600 bin engelli bireye eğitim veren özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinin ödenek sıkıntısı yaşadığını belirten CHP Ankara Milletvekili Murat Emir birey başına verilen destekte yalnızca yüzde 29’luk artışa gidildiğini belirterek, “Merkezler haftalardır bu düzenlemeyi bekliyordu. Dağ, fare doğurdu. Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezleri bu durumda eğitim veremez hale getirilirken, binlerce engelli birey de eğitimden kopma noktasına gelecek” dedi. 

 

Resmi Gazete ’de yayımlanan tebliğ ile özel eğitime ihtiyaç duyan bireylere verilen eğitim desteği tutarlarında artışa gidildiğini ancak artışın yeterli olmadığını savunan CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, 3 bine yakın merkezin kapanma tehlikesiyle karşı karşıya kalacağı uyarısında bulundu. Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerine engelli birey başına yıl başından bu yana 2 bin 421 TL verildiğini, son yapılan düzenleme ile bu desteğin 3 bin 146 TL’ye çıkartıldığını kaydeden Emir, yazılı açıklamasında şunları kaydetti:

 

ARTIŞ ORANI YÜZDE 29’DA KALDI

 

“Özel eğitim alması gereken yaklaşık 600 bin engelli birey, Türkiye’de sayıları 3 bine yaklaşan özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde eğitim görüyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı da her yıl bu kurumlara belirli tutarlarda birey başına destek ödemesi yapıyor. Devletin ödediği destek azaldıkça da kurumların sırtındaki yük daha da artıyor. Artan maliyetlerle birlikte bir engelli bireyin eğitim masrafının 6 bin TL’ye yaklaştığı belirtilirken haftalardır özel eğitim ve rehabilitasyon merkezleri yapılacak düzenlemeyi bekliyordu. Ancak bir kez daha dağ fare doğurdu. Hazine ve Maliye Bakanlığının öngördüğü artış yalnızca yüzde 29’luk bir oranda kaldı. Şimdi binlerce eğitim merkezi kapanma tehlikesiyle karşı karşıya kalmış durumda. Diğer yandan engelli bireylerin servis ve yemek gibi giderleri de görmezden geliniyor ve karşılanmıyor. 

 

BAKANLIKLAR TOPU BİRBİRİNE ATIYOR

 

Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezleri bu ücretlerin makul seviyelere getirilmesini beklerken diğer yandan da söz konusu artışın bir katsayıya bağlanmasını ve bu sürece bir çeki düzen getirilmesini bekliyor. Çünkü her zam döneminde aynı sıkıntılar yaşanıyor ve engelli bireyler de bu süreçten mağdur oluyor. Millî Eğitim Bakanlığı eğitimcilerin sıkıntılarını dinliyor ancak topu Hazine ve Maliye Bakanlığı’na atıyor. Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek’in kapıları ise yurttaşa kapalı, giden kimse ulaşamıyor. Görüşülebilse de sonuç alınamıyor, zam yapacağız deniyor ancak bir adım atılmıyor."

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve newsfindy.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.