,, ,

CHP Ankara Milletvekili Aylin Yaman: "Türkiye'de yaşlı bakımında ciddi eksiklikler var"

Siyaset 18.01.2024 - 15:05, Güncelleme: 18.01.2024 - 15:05 6209+ kez okundu.
 

CHP Ankara Milletvekili Aylin Yaman: "Türkiye'de yaşlı bakımında ciddi eksiklikler var"

CHP Ankara Milletvekili Aylin Yaman, TBMM’de yaşlı bakımında ciddi eksiklikler olduğunu belirtti ve bu eksikliklerin giderilmesi için önlemler alınması gerektiğini vurguladı.
CHP Ankara Milletvekili Aylin Yaman , TBMM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, Türkiye'de yaşlı bakımında ciddi eksiklikler olduğunu belirterek, bu eksikliklerin giderilmesi için gerekli önlemlerin alınması gerektiğini söyledi. Yaman, konuşmasında şu ifadeleri kullandı: "Yaşlı bakımında güncel yaklaşım, yaşlının yerinde yaşlanmasıdır. Elbette ki, uluslararası kabul gören yaşlı bakım yaklaşımları ve geleneksel aile yapımız evde bakımı desteklemektedir. Ancak, Türkiye'de son dönemde koruyucu hekimlik yatırımlarının zayıflaması, sağlıkta insan kaynağının önceliklendirilmemesi, yaşlı bakımında emek yoğun yaklaşımların göz ardı edilmesi, hastalık yükünü artırmış ve 65 yaş üstü nüfusun yüzde 90'ının en az bir kronik hastalıkla bu döneme girmesine neden olmuştur. Kısacası, bu yaş grubu ciddi anlamda yatılı bakıma da ihtiyaç duymaktadır. Ancak, Türkiye'de işlerlikte olan yatılı yaşlı bakım sistemi ele alındığında, 18.000'i Aile Bakanlığına ait olmak üzere, toplamda yaklaşık 40 bin yatak kapasitesi bulunmaktadır. Bu yatak kapasitesi, 85 yaş ve üstü 700.000 vatandaşımız düşünüldüğünde, sadece yüzde 2'sine yetecek durumdadır. Ülkemizde, huzurevleri ve bakım ve rehabilitasyon merkezleri, Aile Bakanlığı'na bağlı olarak faaliyetlerini sürdürmektedir. Oysa bu yaş grubunun temel sorunu kronik hastalıklar ve eşlik eden sağlık problemleridir. Fiziksel sorunlar ile beraber psişik sorunlar da bakım sürecini kompleks hale getirmektedir. Bu yaş grubunun bakım süreçlerinin, sağlık profesyonelleri ile yürütülmesi, yataklı hizmetin adeta palyatif bakım yaklaşımı ile ve medikal alt yapı ile sürdürülmesi hayati önem taşımaktadır. Özellikle 85 yaş üstünde, demans, diabet, kardiyovasküler hastalıklar, kronik akciğer hastalıkları, duygu durum bozuklukları, depresyon, uyku bozuklukları, beslenme bozuklukları, kas-iskelet sistemindeki zayıflıklara bağlı düşmelere çok sık rastlanmaktadır. Bu yaş grubunda çok sayıda kullanılan ilaçların doğru kullanımı, ilaçların birbiriyle etkileşimine bağlı sorunlar, ağız ve diş sağlığı, işitme problemlerine bağlı toplumsal kopuş, görme problemleri nedeniyle hayata yeterince katılamama, denge problemleri gibi çok sayıda soruna çözüm, ancak ve ancak profesyonel sağlık ekibi ile bulunabilir. Sonuç olarak, Türkiye'de yaşlı bakımında ciddi eksiklikler bulunmaktadır. Bu eksikliklerin giderilmesi için, koruyucu hekimlik yatırımlarının artırılması, sağlıkta insan kaynağının önceliklendirilmesi, yaşlı bakımında emek yoğun yaklaşımların sistem kurgusu ve insan kaynağı bakımından göz önünde bulundurulması gerekmektedir. Ayrıca, yatılı yaşlı bakım hizmetlerinin kapsamının genişletilmesi ve bu hizmetlerin sağlık profesyonelleri tarafından yürütülmesi sağlanmalıdır." Yaman, konuşmasının sonunda, yaşlı bakımında yaşanan eksikliklerin giderilmesi için gerekli önlemlerin alınmasını ve yaşlı bireylerin sağlıklı ve huzurlu bir yaşlılık geçirmesini sağlamanın hepimizin görevi olduğunu vurguladı.
CHP Ankara Milletvekili Aylin Yaman, TBMM’de yaşlı bakımında ciddi eksiklikler olduğunu belirtti ve bu eksikliklerin giderilmesi için önlemler alınması gerektiğini vurguladı.

CHP Ankara Milletvekili Aylin Yaman , TBMM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, Türkiye'de yaşlı bakımında ciddi eksiklikler olduğunu belirterek, bu eksikliklerin giderilmesi için gerekli önlemlerin alınması gerektiğini söyledi.

Yaman, konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

"Yaşlı bakımında güncel yaklaşım, yaşlının yerinde yaşlanmasıdır. Elbette ki, uluslararası kabul gören yaşlı bakım yaklaşımları ve geleneksel aile yapımız evde bakımı desteklemektedir. Ancak, Türkiye'de son dönemde koruyucu hekimlik yatırımlarının zayıflaması, sağlıkta insan kaynağının önceliklendirilmemesi, yaşlı bakımında emek yoğun yaklaşımların göz ardı edilmesi, hastalık yükünü artırmış ve 65 yaş üstü nüfusun yüzde 90'ının en az bir kronik hastalıkla bu döneme girmesine neden olmuştur.

Kısacası, bu yaş grubu ciddi anlamda yatılı bakıma da ihtiyaç duymaktadır. Ancak, Türkiye'de işlerlikte olan yatılı yaşlı bakım sistemi ele alındığında, 18.000'i Aile Bakanlığına ait olmak üzere, toplamda yaklaşık 40 bin yatak kapasitesi bulunmaktadır. Bu yatak kapasitesi, 85 yaş ve üstü 700.000 vatandaşımız düşünüldüğünde, sadece yüzde 2'sine yetecek durumdadır.

Ülkemizde, huzurevleri ve bakım ve rehabilitasyon merkezleri, Aile Bakanlığı'na bağlı olarak faaliyetlerini sürdürmektedir. Oysa bu yaş grubunun temel sorunu kronik hastalıklar ve eşlik eden sağlık problemleridir. Fiziksel sorunlar ile beraber psişik sorunlar da bakım sürecini kompleks hale getirmektedir. Bu yaş grubunun bakım süreçlerinin, sağlık profesyonelleri ile yürütülmesi, yataklı hizmetin adeta palyatif bakım yaklaşımı ile ve medikal alt yapı ile sürdürülmesi hayati önem taşımaktadır.

Özellikle 85 yaş üstünde, demans, diabet, kardiyovasküler hastalıklar, kronik akciğer hastalıkları, duygu durum bozuklukları, depresyon, uyku bozuklukları, beslenme bozuklukları, kas-iskelet sistemindeki zayıflıklara bağlı düşmelere çok sık rastlanmaktadır. Bu yaş grubunda çok sayıda kullanılan ilaçların doğru kullanımı, ilaçların birbiriyle etkileşimine bağlı sorunlar, ağız ve diş sağlığı, işitme problemlerine bağlı toplumsal kopuş, görme problemleri nedeniyle hayata yeterince katılamama, denge problemleri gibi çok sayıda soruna çözüm, ancak ve ancak profesyonel sağlık ekibi ile bulunabilir.

Sonuç olarak, Türkiye'de yaşlı bakımında ciddi eksiklikler bulunmaktadır. Bu eksikliklerin giderilmesi için, koruyucu hekimlik yatırımlarının artırılması, sağlıkta insan kaynağının önceliklendirilmesi, yaşlı bakımında emek yoğun yaklaşımların sistem kurgusu ve insan kaynağı bakımından göz önünde bulundurulması gerekmektedir. Ayrıca, yatılı yaşlı bakım hizmetlerinin kapsamının genişletilmesi ve bu hizmetlerin sağlık profesyonelleri tarafından yürütülmesi sağlanmalıdır."

Yaman, konuşmasının sonunda, yaşlı bakımında yaşanan eksikliklerin giderilmesi için gerekli önlemlerin alınmasını ve yaşlı bireylerin sağlıklı ve huzurlu bir yaşlılık geçirmesini sağlamanın hepimizin görevi olduğunu vurguladı.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve newsfindy.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.