,, ,

Basketbol Oyununda Sıkça Görülen Kural İhlalleri

Spor 03.01.2024 - 12:18, Güncelleme: 03.01.2024 - 12:18 27870+ kez okundu.
 

Basketbol Oyununda Sıkça Görülen Kural İhlalleri

Basketbol Oyununda Sıkça Görülen Kural İhlalleri
Basketbol da sıkça görülen kural ihlalleri şunlardır: Kişisel faul: Bir oyuncunun, topu kontrol eden veya kontrol etmeye çalışan rakibi ile temas etmesi durumunda yapılan fauldür. Kişisel faul, rakip oyuncuyu durdurmak veya topu çalmak için yapılır. Kişisel faul yapan oyuncu, bir faul cezası alır. Çizgi faul: Bir oyuncunun, topu kontrol eden veya kontrol etmeye çalışan rakibi ile, topu kontrol eden oyuncunun ayaklarının bulunduğu çizginin dışında temas etmesi durumunda yapılan fauldür. Çizgi faul, rakip oyuncuyu durdurmak veya topu çalmak için yapılır. Çizgi faul yapan oyuncu, bir faul cezası alır. Teknik faul: Bir oyuncunun, oyunun gidişatını bozan bir davranışta bulunması durumunda yapılan fauldür. Teknik faul, oyunu geciktirmek, centilmenlik dışı davranışlarda bulunmak, hakeme itiraz etmek veya izinsiz oyuna girmek gibi durumlarda yapılır. Teknik faul yapan oyuncu, iki serbest atış cezası alır. Diskalifiye edici faul: Bir oyuncunun, diğer oyuncuya ciddi bir şekilde zarar vermesi durumunda yapılan fauldür. Diskalifiye edici faul yapan oyuncu, oyundan atılır ve takımına bir faul cezası verilir.   Basketbolda fauller, oyunu durdurur ve karşı takıma bir avantaj sağlar. Faul yapan oyuncu, faulün kategorisine göre cezalandırılır. Kişisel faul ve çizgi faulünde, rakip takım topu faulun yapıldığı yerden oyuna sokar. Teknik faulde, rakip takım iki serbest atış kullanır. Diskalifiye edici faulde, rakip takım iki serbest atış kullanır ve topu da faulun yapıldığı yerden oyuna sokar. Bir oyuncu, maç boyunca toplam 5 faul yaparsa, oyundan atılır. Ancak, herhangi bir oyuncusu 5 faulle oyun dışı kalan takım, çıkan oyuncunun yerine başka bir oyuncuyu dahil edebilir ve bu sayede takımlar eksik kalmaz.
Basketbol Oyununda Sıkça Görülen Kural İhlalleri

Basketbol da sıkça görülen kural ihlalleri şunlardır:

  • Kişisel faul: Bir oyuncunun, topu kontrol eden veya kontrol etmeye çalışan rakibi ile temas etmesi durumunda yapılan fauldür. Kişisel faul, rakip oyuncuyu durdurmak veya topu çalmak için yapılır. Kişisel faul yapan oyuncu, bir faul cezası alır.
  • Çizgi faul: Bir oyuncunun, topu kontrol eden veya kontrol etmeye çalışan rakibi ile, topu kontrol eden oyuncunun ayaklarının bulunduğu çizginin dışında temas etmesi durumunda yapılan fauldür. Çizgi faul, rakip oyuncuyu durdurmak veya topu çalmak için yapılır. Çizgi faul yapan oyuncu, bir faul cezası alır.
  • Teknik faul: Bir oyuncunun, oyunun gidişatını bozan bir davranışta bulunması durumunda yapılan fauldür. Teknik faul, oyunu geciktirmek, centilmenlik dışı davranışlarda bulunmak, hakeme itiraz etmek veya izinsiz oyuna girmek gibi durumlarda yapılır. Teknik faul yapan oyuncu, iki serbest atış cezası alır.
  • Diskalifiye edici faul: Bir oyuncunun, diğer oyuncuya ciddi bir şekilde zarar vermesi durumunda yapılan fauldür. Diskalifiye edici faul yapan oyuncu, oyundan atılır ve takımına bir faul cezası verilir.

 

Basketbolda fauller, oyunu durdurur ve karşı takıma bir avantaj sağlar. Faul yapan oyuncu, faulün kategorisine göre cezalandırılır. Kişisel faul ve çizgi faulünde, rakip takım topu faulun yapıldığı yerden oyuna sokar. Teknik faulde, rakip takım iki serbest atış kullanır. Diskalifiye edici faulde, rakip takım iki serbest atış kullanır ve topu da faulun yapıldığı yerden oyuna sokar.

Bir oyuncu, maç boyunca toplam 5 faul yaparsa, oyundan atılır. Ancak, herhangi bir oyuncusu 5 faulle oyun dışı kalan takım, çıkan oyuncunun yerine başka bir oyuncuyu dahil edebilir ve bu sayede takımlar eksik kalmaz.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve newsfindy.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.