,, ,

Astım Nedir? Astımın Belirtileri Nelerdir? Astım Tedavi Edilebilir mi?

Sağlık 16.12.2023 - 14:41, Güncelleme: 16.12.2023 - 14:41 4846+ kez okundu.
 

Astım Nedir? Astımın Belirtileri Nelerdir? Astım Tedavi Edilebilir mi?

Astım Nedir? Astımın Belirtileri Nelerdir? Astım Tedavi Edilebilir mi?
Astım , hava yollarının iltihaplanmasına ve daralmasına neden olan kronik bir akciğer hastalığıdır. Astımda, hava yolları aşırı hassas hale gelir ve çeşitli uyaranlara karşı tepki olarak şişer ve daralır. Bu, nefes almayı zorlaştırabilir ve hırıltı, nefes darlığı ve göğüste sıkışma gibi belirtilere neden olabilir. Astım dünya çapında en yaygın kronik hastalıklardan biridir. Her yaştan insanda görülebilen astım, çocuklarda daha yaygındır. Astımın belirtileri şunlardır: Nefes darlığı Göğüste sıkışma Hırıltı Öksürük Astımın belirtileri genellikle egzersiz, soğuk hava, duman, alerjenler veya enfeksiyonlar gibi tetikleyicilere maruz kaldıktan sonra ortaya çıkar. Astımın tedavisi, belirtileri kontrol altına almak ve atak riskini azaltmak içindir. Astım tedavisinde kullanılan ilaçlar şunlardır: İnhaler kortikosteroidler: İnhaler kortikosteroidler, astımın en yaygın tedavisidir. Hava yollarında iltihabı azaltarak belirtileri kontrol altına almaya yardımcı olur. Uzun etkili bronkodilatör ilaçlar: Uzun etkili bronkodilatör ilaçlar, hava yollarını genişleterek nefes almayı kolaylaştırır. Hızlı etkili bronkodilatör ilaçlar: Hızlı etkili bronkodilatör ilaçlar, astım ataklarını tedavi etmek için kullanılır. Astımın tedavisinde ayrıca, tetikleyicilerden kaçınmak da önemlidir. Tetikleyiciler arasında şunlar bulunur: Alerjenler: Ev tozu akarları, küf, polen ve hayvan tüyleri Duman: Sigara dumanı, hava kirliliği ve ev dumanı Kokular: Parfüm, temizlik ürünleri ve aerosoller Soğuk hava Egzersizler Astımın tedavisi ile, çoğu astım hastası normal ve aktif bir yaşam sürebilir.
Astım Nedir? Astımın Belirtileri Nelerdir? Astım Tedavi Edilebilir mi?

Astım , hava yollarının iltihaplanmasına ve daralmasına neden olan kronik bir akciğer hastalığıdır. Astımda, hava yolları aşırı hassas hale gelir ve çeşitli uyaranlara karşı tepki olarak şişer ve daralır. Bu, nefes almayı zorlaştırabilir ve hırıltı, nefes darlığı ve göğüste sıkışma gibi belirtilere neden olabilir.

Astım dünya çapında en yaygın kronik hastalıklardan biridir. Her yaştan insanda görülebilen astım, çocuklarda daha yaygındır.

Astımın belirtileri şunlardır:

  • Nefes darlığı
  • Göğüste sıkışma
  • Hırıltı
  • Öksürük

Astımın belirtileri genellikle egzersiz, soğuk hava, duman, alerjenler veya enfeksiyonlar gibi tetikleyicilere maruz kaldıktan sonra ortaya çıkar.

Astımın tedavisi, belirtileri kontrol altına almak ve atak riskini azaltmak içindir. Astım tedavisinde kullanılan ilaçlar şunlardır:

  • İnhaler kortikosteroidler: İnhaler kortikosteroidler, astımın en yaygın tedavisidir. Hava yollarında iltihabı azaltarak belirtileri kontrol altına almaya yardımcı olur.
  • Uzun etkili bronkodilatör ilaçlar: Uzun etkili bronkodilatör ilaçlar, hava yollarını genişleterek nefes almayı kolaylaştırır.
  • Hızlı etkili bronkodilatör ilaçlar: Hızlı etkili bronkodilatör ilaçlar, astım ataklarını tedavi etmek için kullanılır.

Astımın tedavisinde ayrıca, tetikleyicilerden kaçınmak da önemlidir. Tetikleyiciler arasında şunlar bulunur:

  • Alerjenler: Ev tozu akarları, küf, polen ve hayvan tüyleri
  • Duman: Sigara dumanı, hava kirliliği ve ev dumanı
  • Kokular: Parfüm, temizlik ürünleri ve aerosoller
  • Soğuk hava
  • Egzersizler

Astımın tedavisi ile, çoğu astım hastası normal ve aktif bir yaşam sürebilir.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve newsfindy.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.