,, ,

ALES Nedir, Kimler Girebilir? ALES Sınav İçeriği Nedir?

Eğitim 17.02.2024 - 11:41, Güncelleme: 17.02.2024 - 11:43 12692+ kez okundu.
 

ALES Nedir, Kimler Girebilir? ALES Sınav İçeriği Nedir?

ALES, Türkiye’de lisansüstü programlara giriş ve akademik kadrolara atanma için kullanılan bir sınavdır.
ALES, Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı'nın kısaltmasıdır. Bu sınav, Türkiye'de lisansüstü programlara (yüksek lisans ve doktora) giriş ve akademik kadrolara (araştırma görevlisi, öğretim görevlisi vb.) atanma için kullanılan bir sınavdır. Kimler ALES'e Girebilir? Lisans programından mezun olan veya son sınıfında okuyan öğrenciler Yurt dışında lisans eğitimi görmüş ve denklik belgesi almış olanlar Akademik kadrolara atanmak isteyenler ALES'e girmek için herhangi bir yaş sınırı yoktur. ALES Sınav İçeriği Nedir? ALES sınavı iki oturumdan oluşur: 1. Sözel Bölüm: Türkçe Tarih Coğrafya Felsefe 2. Sayısal Bölüm: Temel Matematik Geometri Algebra Her oturum 50 sorudan oluşur ve her soru için 1,2 puan verilir. Sınavın toplam süresi 150 dakikadır. ALES Puanı Nasıl Hesaplanır? ALES puanı, her oturumdan alınan ham puanların standart puana dönüştürülmesiyle hesaplanır. Standart puanlar 50 ile 100 arasında değişir. ALES Puanı Ne İşe Yarar? ALES puanı, lisansüstü programlara giriş ve akademik kadrolara atanmada kullanılır. Her programın ALES puanı için belirlediği bir taban puanı vardır. Taban puanı aşan adaylar programa başvurabilirler. ALES'e Nasıl Çalışılır? ALES'e çalışmanın en iyi yolu, düzenli bir çalışma programı oluşturmak ve geçmiş yıllara ait sınav sorularını çözmektir. Ayrıca, ALES'e özel olarak hazırlanmış kurslara da katılabilirsiniz.
ALES, Türkiye’de lisansüstü programlara giriş ve akademik kadrolara atanma için kullanılan bir sınavdır.

ALES, Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı'nın kısaltmasıdır. Bu sınav, Türkiye'de lisansüstü programlara (yüksek lisans ve doktora) giriş ve akademik kadrolara (araştırma görevlisi, öğretim görevlisi vb.) atanma için kullanılan bir sınavdır.

Kimler ALES'e Girebilir?

  • Lisans programından mezun olan veya son sınıfında okuyan öğrenciler
  • Yurt dışında lisans eğitimi görmüş ve denklik belgesi almış olanlar
  • Akademik kadrolara atanmak isteyenler

ALES'e girmek için herhangi bir yaş sınırı yoktur.

ALES Sınav İçeriği Nedir?

ALES sınavı iki oturumdan oluşur:

1. Sözel Bölüm:

  • Türkçe
  • Tarih
  • Coğrafya
  • Felsefe

2. Sayısal Bölüm:

  • Temel Matematik
  • Geometri
  • Algebra

Her oturum 50 sorudan oluşur ve her soru için 1,2 puan verilir. Sınavın toplam süresi 150 dakikadır.

ALES Puanı Nasıl Hesaplanır?

ALES puanı, her oturumdan alınan ham puanların standart puana dönüştürülmesiyle hesaplanır. Standart puanlar 50 ile 100 arasında değişir.

ALES Puanı Ne İşe Yarar?

ALES puanı, lisansüstü programlara giriş ve akademik kadrolara atanmada kullanılır. Her programın ALES puanı için belirlediği bir taban puanı vardır. Taban puanı aşan adaylar programa başvurabilirler.

ALES'e Nasıl Çalışılır?

ALES'e çalışmanın en iyi yolu, düzenli bir çalışma programı oluşturmak ve geçmiş yıllara ait sınav sorularını çözmektir. Ayrıca, ALES'e özel olarak hazırlanmış kurslara da katılabilirsiniz.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve newsfindy.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.