,, ,

Akrasia Etkisi Nedir?

Gündem 21.07.2023 - 11:44, Güncelleme: 21.07.2023 - 11:44 3197+ kez okundu.
 

Akrasia Etkisi Nedir?

Akrasia Etkisi Nedir?
Akrasia etkisi, kişinin kendi iradesine ve mantıklı düşüncelere rağmen istemediği bir şeyi yapması veya istediği bir şeyi yapmaması durumudur. Başka bir deyişle, akrasia, kendini kontrol edememe veya kendi çıkarlarına uygun olarak davranamama hali olarak tanımlanır. Akrasia etkisi , antik Yunan filozoflarından Aristoteles tarafından incelenmiştir. Aristoteles 'e göre, akrasia, insanın "bilinçli ve mantıklı bir şekilde bilmekle bir şeyi yapmaması" durumudur. Bir kişi, belirli bir eylemin yapılması veya yapılmamasının kendi iyiliği veya doğru olan şey olduğunu anlamasına rağmen, yine de arzularına veya anlık duygusal tepkilere yenik düşer ve doğru olanı yapmaz. Örneğin, bir kişi sağlığını düşünerek daha sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemek veya çalışmalarına odaklanmak isteyebilir, ancak tatlı bir atıştırmalık yemeyi veya sosyal medyada zaman harcamayı tercih edebilir. Bu durumda, akrasia etkisi devreye girer ve kişi kendi hedeflerine ve değerlerine uygun davranamaz. Akrasia, insan doğasının bir parçasıdır ve herkes zaman zaman bu durumu yaşayabilir. Ancak, akrasia etkisini yönetebilmek ve daha istikrarlı bir irade geliştirebilmek için farkındalık, zaman yönetimi, ödül sistemi, hedef belirleme ve öz disiplin gibi stratejiler kullanılabilir. Ayrıca, kişinin içsel inançları ve değerleri ile uyumlu hedefler belirlemesi, akrasiayı azaltmaya yardımcı olabilir. 
Akrasia Etkisi Nedir?

Akrasia etkisi, kişinin kendi iradesine ve mantıklı düşüncelere rağmen istemediği bir şeyi yapması veya istediği bir şeyi yapmaması durumudur. Başka bir deyişle, akrasia, kendini kontrol edememe veya kendi çıkarlarına uygun olarak davranamama hali olarak tanımlanır.

Akrasia etkisi , antik Yunan filozoflarından Aristoteles tarafından incelenmiştir. Aristoteles 'e göre, akrasia, insanın "bilinçli ve mantıklı bir şekilde bilmekle bir şeyi yapmaması" durumudur. Bir kişi, belirli bir eylemin yapılması veya yapılmamasının kendi iyiliği veya doğru olan şey olduğunu anlamasına rağmen, yine de arzularına veya anlık duygusal tepkilere yenik düşer ve doğru olanı yapmaz.

Örneğin, bir kişi sağlığını düşünerek daha sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemek veya çalışmalarına odaklanmak isteyebilir, ancak tatlı bir atıştırmalık yemeyi veya sosyal medyada zaman harcamayı tercih edebilir. Bu durumda, akrasia etkisi devreye girer ve kişi kendi hedeflerine ve değerlerine uygun davranamaz.

Akrasia, insan doğasının bir parçasıdır ve herkes zaman zaman bu durumu yaşayabilir. Ancak, akrasia etkisini yönetebilmek ve daha istikrarlı bir irade geliştirebilmek için farkındalık, zaman yönetimi, ödül sistemi, hedef belirleme ve öz disiplin gibi stratejiler kullanılabilir. Ayrıca, kişinin içsel inançları ve değerleri ile uyumlu hedefler belirlemesi, akrasiayı azaltmaya yardımcı olabilir. 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve newsfindy.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.