,, ,

6284 sayılı Kanun ANAYASA’ya Aykırımı ?

Gündem 02.01.2024 - 13:00, Güncelleme: 02.01.2024 - 13:00 2922+ kez okundu.
 

6284 sayılı Kanun ANAYASA’ya Aykırımı ?

6284 sayılı Kanun ANAYASA’ya Aykırımı ?
6284 sayılı Kanun, aile içi ve toplumsal şiddetin önlenmesi ve şiddet mağdurlarının korunması amacıyla 2012 yılında kabul edilen bir kanundur. Kanun, şiddet mağdurlarının korunması ve şiddetin önlenmesi için çeşitli önlemler öngörmektedir. Bu önlemler arasında, şiddet mağdurlarının korunması amacıyla tedbir kararı verilmesi, şiddet mağdurlarına ve çocuklarına yönelik sosyal hizmetler sunulması, şiddet mağdurlarının iş ve eğitim hayatına yeniden kazandırılması gibi önlemler yer almaktadır. 6284 sayılı Kanun'un Anayasa 'ya aykırılığı iddiaları, kanuna eklenen bazı hükümlerin temel hak ve özgürlüklere aykırı olduğu gerekçesiyle ileri sürülmektedir. Bu iddialara ilişkin olarak, Anayasa Mahkemesi'nde açılan bir dava sonucunda, kanuna eklenen bazı hükümlerin Anayasa'ya aykırı olduğu yönünde kararlar verilmiştir. Örneğin, 6284 sayılı Kanun'un 20. maddesinde, şiddet mağduru kadının şiddet uygulayan kişi ile aynı evde yaşamaya devam etmesi halinde, şiddet mağduruna idari para cezası verileceği hükme bağlanmıştır. Bu hüküm, Anayasa Mahkemesi tarafından, kişinin özel yaşam ve aile hayatına saygı hakkının ihlali gerekçesiyle Anayasa'ya aykırı bulunmuştur. Ayrıca, 6284 sayılı Kanun'un 21. maddesinde, şiddet mağdurunun şiddet uygulayan kişi ile aynı yerde oturması halinde, şiddet mağduruna idari para cezası verileceği hükme bağlanmıştır. Bu hüküm de, Anayasa Mahkemesi tarafından, kişinin özel yaşam ve konut dokunulmazlığı hakkının ihlali gerekçesiyle Anayasa'ya aykırı bulunmuştur. Bu kararlara ek olarak, 6284 sayılı Kanun'un bazı hükümlerinin Anayasa'ya aykırı olduğu yönündeki iddialar, halen Anayasa Mahkemesi tarafından incelenmektedir. Sonuç olarak, 6284 sayılı Kanun'un bazı hükümlerinin Anayasa'ya aykırı olduğu yönünde kararlar verilmiş olsa da, kanuna eklenen tüm hükümlerin Anayasa'ya aykırı olduğu söylenemez. Kanuna eklenen bazı hükümlerin Anayasa'ya aykırı olup olmadığı, Anayasa Mahkemesi'nin vereceği kararlarla kesinleşecektir. 
6284 sayılı Kanun ANAYASA’ya Aykırımı ?

6284 sayılı Kanun, aile içi ve toplumsal şiddetin önlenmesi ve şiddet mağdurlarının korunması amacıyla 2012 yılında kabul edilen bir kanundur. Kanun, şiddet mağdurlarının korunması ve şiddetin önlenmesi için çeşitli önlemler öngörmektedir. Bu önlemler arasında, şiddet mağdurlarının korunması amacıyla tedbir kararı verilmesi, şiddet mağdurlarına ve çocuklarına yönelik sosyal hizmetler sunulması, şiddet mağdurlarının iş ve eğitim hayatına yeniden kazandırılması gibi önlemler yer almaktadır.

6284 sayılı Kanun'un Anayasa 'ya aykırılığı iddiaları, kanuna eklenen bazı hükümlerin temel hak ve özgürlüklere aykırı olduğu gerekçesiyle ileri sürülmektedir. Bu iddialara ilişkin olarak, Anayasa Mahkemesi'nde açılan bir dava sonucunda, kanuna eklenen bazı hükümlerin Anayasa'ya aykırı olduğu yönünde kararlar verilmiştir.

Örneğin, 6284 sayılı Kanun'un 20. maddesinde, şiddet mağduru kadının şiddet uygulayan kişi ile aynı evde yaşamaya devam etmesi halinde, şiddet mağduruna idari para cezası verileceği hükme bağlanmıştır. Bu hüküm, Anayasa Mahkemesi tarafından, kişinin özel yaşam ve aile hayatına saygı hakkının ihlali gerekçesiyle Anayasa'ya aykırı bulunmuştur.

Ayrıca, 6284 sayılı Kanun'un 21. maddesinde, şiddet mağdurunun şiddet uygulayan kişi ile aynı yerde oturması halinde, şiddet mağduruna idari para cezası verileceği hükme bağlanmıştır. Bu hüküm de, Anayasa Mahkemesi tarafından, kişinin özel yaşam ve konut dokunulmazlığı hakkının ihlali gerekçesiyle Anayasa'ya aykırı bulunmuştur.

Bu kararlara ek olarak, 6284 sayılı Kanun'un bazı hükümlerinin Anayasa'ya aykırı olduğu yönündeki iddialar, halen Anayasa Mahkemesi tarafından incelenmektedir.

Sonuç olarak, 6284 sayılı Kanun'un bazı hükümlerinin Anayasa'ya aykırı olduğu yönünde kararlar verilmiş olsa da, kanuna eklenen tüm hükümlerin Anayasa'ya aykırı olduğu söylenemez. Kanuna eklenen bazı hükümlerin Anayasa'ya aykırı olup olmadığı, Anayasa Mahkemesi'nin vereceği kararlarla kesinleşecektir. 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve newsfindy.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.