,, ,

15 Temmuz paraları, 7 yılda 5 kat erimiş

Siyaset 24.12.2022 - 09:38, Güncelleme: 24.12.2022 - 09:38 4148+ kez okundu.
 

15 Temmuz paraları, 7 yılda 5 kat erimiş

15 Temmuz paraları, 7 yılda 5 kat erimiş
CHP Ankara Milletvekili Murat Emir , 15 Temmuz şehit yakınları ve gazileri için toplanan ancak hak sahiplerine dağıtılmayan yardım paralarını bir kez daha gündeme getirdi. Emir’in sorusunu yanıtlayan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Derya Yanık , bankadaki paranın 325.1 milyon TL olduğunu açıkladı. 7 yıl önce 310 milyon TL toplandığını hatırlatan Emir, “İktidar el koyduğu parayı erittikçe eritiyor. O zaman 88 milyon dolar ediyordu bugün yalnızca 17.4 milyon dolar” dedi. 15 Temmuz darbe girişimi sırasında şehit olanların yakınları ile gaziler için toplanan yardım paralarını gündeme getiren CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Derya Yanık’ın yanıtlaması istemiyle TBMM’ye yazılı soru önergesi sundu. Emir’in sorusunu yanıtlayan Yanık, bankada bekletilen paranın toplam miktarını 325.1 milyon TL olarak açıkladı. Ancak Yanık, faiz geliri ile ilgili soruları yanıtsız bıraktı. PARALARIN ÜZERİNE ÇÖKTÜLER Yanıtı değerlendiren Emir, o paraların toplanır toplanmaz hak sahiplerine verilmesi gerektiğini söylediklerini hatırlatarak, şunları söyledi: “15 Temmuz darbe girişiminin ardından iktidar, 251 şehit yakını ile 2 bin 734 gazi için halktan yardım topladı. 2016 yılında toplanan paranın miktarı 310 milyon TL’yi buldu. Yıllarca bu paraları hak sahiplerine vermediler ve üzerine çöktüler. Biz de ısrarla, ‘Bu paraları hak sahiplerine ne zaman vereceksiniz?’ diye sorduk. Israrlarımız sonrasında, bu paranın 16 Ocak 2020 tarihinde Türkiye Şehit Yakınları ve Gaziler Dayanışma Vakfı hesabına aktarıldığı açıklandı. Sonrasında nihayet, Nisan 2020’de şehit yakını ve gazilere aylık biner TL destek ödemesine başlandı. Zorlamamız sonrasında aylık ödeme bin 500 TL’ye çıkarıldı.” 2022 KURUYLA 1.5 MİLYAR TL YAPIYOR 2016’da toplanan 310 milyon TL’nin 2016 yılı kuruna göre karşılığının 88 milyon dolar olduğunun altını çizen CHP’li Emir, Aralık 2022 kuruyla hesaplandığında paranın 1,5 milyar TL’yi bulduğunu kaydetti. Gazilere dağıtılan paranın toplam miktarının, aylık faizin yarısına dahi denk gelmediğini vurgulayan Emir, “TÜİK’in enflasyonu yüzde 80, ENAG’ın da yüzde 170 açıkladığı bir dönemden geçilmektedir ve hak sahiplerine dağıtılması gereken paralar erimektedir” ifadesini kullandı. ZORLAMAMIZ SONUCUNDA AYLIK DAĞITMAYA BAŞLADILAR Emir şöyle devam etti: “İktidar, vatandaşlar tarafından şehit yakını ve gazilere verilmek üzere kendisine emanet edilen paralara el koymuş durumda. Aylık yardım dağıtmayı dahi bizim aylarca zorlamamız üzerine yapmak zorunda kaldılar. Ana parayı ise vermeye bir türlü yanaşmıyorlar. Daha da kötüsü para banka bekletilirken eridikçe eriyor. Bugün Bakan Yanık’ın verdiği yanıttan anlıyoruz ki, bankadaki para aradan geçen sürede 5 kat daha erimiş. İktidarı bir kez daha bu paraları hak sahiplerine teslim etmeye çağırıyoruz.”
15 Temmuz paraları, 7 yılda 5 kat erimiş

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir , 15 Temmuz şehit yakınları ve gazileri için toplanan ancak hak sahiplerine dağıtılmayan yardım paralarını bir kez daha gündeme getirdi. Emir’in sorusunu yanıtlayan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Derya Yanık , bankadaki paranın 325.1 milyon TL olduğunu açıkladı. 7 yıl önce 310 milyon TL toplandığını hatırlatan Emir, “İktidar el koyduğu parayı erittikçe eritiyor. O zaman 88 milyon dolar ediyordu bugün yalnızca 17.4 milyon dolar” dedi.

15 Temmuz darbe girişimi sırasında şehit olanların yakınları ile gaziler için toplanan yardım paralarını gündeme getiren CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Derya Yanık’ın yanıtlaması istemiyle TBMM’ye yazılı soru önergesi sundu. Emir’in sorusunu yanıtlayan Yanık, bankada bekletilen paranın toplam miktarını 325.1 milyon TL olarak açıkladı. Ancak Yanık, faiz geliri ile ilgili soruları yanıtsız bıraktı.

PARALARIN ÜZERİNE ÇÖKTÜLER

Yanıtı değerlendiren Emir, o paraların toplanır toplanmaz hak sahiplerine verilmesi gerektiğini söylediklerini hatırlatarak, şunları söyledi:
15 Temmuz darbe girişiminin ardından iktidar, 251 şehit yakını ile 2 bin 734 gazi için halktan yardım topladı. 2016 yılında toplanan paranın miktarı 310 milyon TL’yi buldu. Yıllarca bu paraları hak sahiplerine vermediler ve üzerine çöktüler. Biz de ısrarla, ‘Bu paraları hak sahiplerine ne zaman vereceksiniz?’ diye sorduk. Israrlarımız sonrasında, bu paranın 16 Ocak 2020 tarihinde Türkiye Şehit Yakınları ve Gaziler Dayanışma Vakfı hesabına aktarıldığı açıklandı. Sonrasında nihayet, Nisan 2020’de şehit yakını ve gazilere aylık biner TL destek ödemesine başlandı. Zorlamamız sonrasında aylık ödeme bin 500 TL’ye çıkarıldı.”

2022 KURUYLA 1.5 MİLYAR TL YAPIYOR

2016’da toplanan 310 milyon TL’nin 2016 yılı kuruna göre karşılığının 88 milyon dolar olduğunun altını çizen CHP’li Emir, Aralık 2022 kuruyla hesaplandığında paranın 1,5
milyar TL’yi bulduğunu kaydetti. Gazilere dağıtılan paranın toplam miktarının, aylık faizin yarısına dahi denk gelmediğini vurgulayan Emir, “TÜİK’in enflasyonu yüzde 80, ENAG’ın da yüzde 170 açıkladığı bir dönemden geçilmektedir ve hak sahiplerine dağıtılması gereken paralar erimektedir” ifadesini kullandı.

ZORLAMAMIZ SONUCUNDA AYLIK DAĞITMAYA BAŞLADILAR

Emir şöyle devam etti: “İktidar, vatandaşlar tarafından şehit yakını ve gazilere verilmek üzere kendisine emanet edilen paralara el koymuş durumda. Aylık yardım dağıtmayı dahi bizim aylarca zorlamamız üzerine yapmak zorunda kaldılar. Ana parayı ise vermeye bir türlü yanaşmıyorlar. Daha da kötüsü para banka bekletilirken eridikçe eriyor. Bugün Bakan Yanık’ın verdiği yanıttan anlıyoruz ki, bankadaki para aradan geçen sürede 5 kat daha erimiş. İktidarı bir kez daha bu paraları hak sahiplerine teslim etmeye çağırıyoruz.”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve newsfindy.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.