,, ,
Güneş Altuner
Köşe Yazarı
Güneş Altuner
 

Sahafların Üstadı, öksüz kitapların babası...

Tüm hayatını kitaplara adamış emekli bir edebiyat öğretmeni... Sıtkı ALTUNER Amcam Sıtkı Altuner'in 500 bini aşkın kitabı vardı, en büyük hayali kitap müzesini açmaktı. Açabilseydi muhtemelen Türkiye'nin en büyük arşivine sahip müze olurdu. Çünkü halihazırda Türkiye'nin en büyük sahafıydı ve henüz onun üzerine kitap arşivi olan çıkmadı. Çeyrek asırdan fazla Beyoğlu’nda Aslıhan Pasajı’nda Sahaf dükkanını işletti. Biriktirdiği kitaplar arasında 70.000'i yazar imzalı. Arşivinde 200 yıllık kitaplar bile vardı.  Amcam kitaplarla olan ilk bağını öğretmen okulunun kütüphanesinde çıkan bir yangın sonucunda kitap yapraklarının göğe doğru yükselerek uçuşmasını yanan güvercinlerin kanat çırpmalarına benzettiği için içinin yandığını ve  kitaplara olan tutkusunun başlangıcı olarak aktarmıştı. Yürüyen bir tarihçi, filozof, filolog, antropolog, arkeolog... Beşyüzbin üzerinde kitap okuyan ve kelimesi kelimesine hangi kitapta ne yazdığını sizlere aktarabilen bir kitap kurdundan bahsediyorum. Sözüm ona günümüz aydınlara taş çıkaran yalnız bir adam... Kendisi ile yapılan onlarca söyleşi ve habere rağmen kitaplara rağbet edilmeyen ülkemizde tek derdi insan olabilmek ve insanca yaşayabilmek olan ve ne yazık ki bu ideale sahip herkes gibi yalnız kalmış bir adamdı.  Narteks içinde ateş taşınabilir bir bitkidir ki insana ve kitaba benzer sözü sahaf dükkanının camında yazılıydı. Çocukluğumdan bu yana İstanbul'a gittiğimiz zaman babamla uğradığımız nadir zamanlarda aklıma yazılmıştı bu özlü sözü... Naif sesi ve büyüleyici sohbeti ile sizi bir çağdan bir başka çağa sürükler unutulmaz anlar yaşatırdı. Bilgi ve görgüsüne hayran olmamak mümkün değildi, o küçücük yaşlarda büyük bir adamın gölgesinde oturmak gibi bir ayrıcalığa sahip olmanın özgüvenini yaşardım. Bu adam benim amcam...  31 Aralık 2022 'de 77 yaşında aramızdan ayrıldı. Sayısını bilmediğim dokunduğu kalplerin anılarını bazı köşe yazılarında okuyor ve onunla buluşuyorum. Beslendiğimiz pınarın aynı kaynaktan olması düşüncesi ile oluşan yüzümdeki acı dolu gülümseme onu her zaman hayırla yad etmemi sağlıyor. Ruhun şad, mekanın cennet olsun güzel adam...  Şimdilerde bıraktığı miras ve isim ile kızı İlkay ablam anılarını ve misyonunu yaşatmaya devam ediyor...  Kısacası el değiştirse de Narteks bazılarımızın yüreğindeki ateşi bir çoğuna taşımaya devam ediyor... 22.10.2023 Güneş Altuner
Ekleme Tarihi: 24 Ekim 2023 - Salı

Sahafların Üstadı, öksüz kitapların babası...

Tüm hayatını kitaplara adamış emekli bir edebiyat öğretmeni...

Sıtkı ALTUNER

Amcam Sıtkı Altuner'in 500 bini aşkın kitabı vardı, en büyük hayali kitap müzesini açmaktı. Açabilseydi muhtemelen Türkiye'nin en büyük arşivine sahip müze olurdu. Çünkü halihazırda Türkiye'nin en büyük sahafıydı ve henüz onun üzerine kitap arşivi olan çıkmadı.

Çeyrek asırdan fazla Beyoğlu’nda Aslıhan Pasajı’nda Sahaf dükkanını işletti. Biriktirdiği kitaplar arasında 70.000'i yazar imzalı. Arşivinde 200 yıllık kitaplar bile vardı. 

Amcam kitaplarla olan ilk bağını öğretmen okulunun kütüphanesinde çıkan bir yangın sonucunda kitap yapraklarının göğe doğru yükselerek uçuşmasını yanan güvercinlerin kanat çırpmalarına benzettiği için içinin yandığını ve  kitaplara olan tutkusunun başlangıcı olarak aktarmıştı.

Yürüyen bir tarihçi, filozof, filolog, antropolog, arkeolog... Beşyüzbin üzerinde kitap okuyan ve kelimesi kelimesine hangi kitapta ne yazdığını sizlere aktarabilen bir kitap kurdundan bahsediyorum. Sözüm ona günümüz aydınlara taş çıkaran yalnız bir adam... Kendisi ile yapılan onlarca söyleşi ve habere rağmen kitaplara rağbet edilmeyen ülkemizde tek derdi insan olabilmek ve insanca yaşayabilmek olan ve ne yazık ki bu ideale sahip herkes gibi yalnız kalmış bir adamdı. 

Narteks içinde ateş taşınabilir bir bitkidir ki insana ve kitaba benzer sözü sahaf dükkanının camında yazılıydı. Çocukluğumdan bu yana İstanbul'a gittiğimiz zaman babamla uğradığımız nadir zamanlarda aklıma yazılmıştı bu özlü sözü... Naif sesi ve büyüleyici sohbeti ile sizi bir çağdan bir başka çağa sürükler unutulmaz anlar yaşatırdı. Bilgi ve görgüsüne hayran olmamak mümkün değildi, o küçücük yaşlarda büyük bir adamın gölgesinde oturmak gibi bir ayrıcalığa sahip olmanın özgüvenini yaşardım. Bu adam benim amcam... 

31 Aralık 2022 'de 77 yaşında aramızdan ayrıldı. Sayısını bilmediğim dokunduğu kalplerin anılarını bazı köşe yazılarında okuyor ve onunla buluşuyorum. Beslendiğimiz pınarın aynı kaynaktan olması düşüncesi ile oluşan yüzümdeki acı dolu gülümseme onu her zaman hayırla yad etmemi sağlıyor. Ruhun şad, mekanın cennet olsun güzel adam... 

Şimdilerde bıraktığı miras ve isim ile kızı İlkay ablam anılarını ve misyonunu yaşatmaya devam ediyor... 

Kısacası el değiştirse de Narteks bazılarımızın yüreğindeki ateşi bir çoğuna taşımaya devam ediyor...

22.10.2023
Güneş Altuner

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve newsfindy.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.