,, ,
Güneş Altuner
Köşe Yazarı
Güneş Altuner
 

Buyurun Dostlar Buyurun... Dedik...

Bugün annemin öğretmen arkadaşları memleketimiz Pazarören'de geldiler... Bir dönem gelen öğretmenlerimizin de öğretmenlerini yetiştiren Pazarören Köy Enstitüsünü de bir zaman yolculuğuna çıktık.. Köy Enstitüsü demişken;  Tamamen Türkiye'ye özgü olan bu eğitim projesini 28 Aralık 1938 tarihinde milli eğitim bakanı olan Hasan Âli Yücel bizzat yönetmişti. Öğrenciler aslında kendi okullarını, evlerini, kışlalarını, iş yerlerini vb. inşa ettiler ve birlikte yaparak ve yaşayarak üretim ile eğitimi bütünleştirmişlerdi.  1940 yılından başlayarak, tarım işlerine elverişli geniş arazisi bulunan köylerde veya onların hemen yakınlarında Köy Ensititüleri açıldı. Türkiye'de seçilen şehirlerden uzak ancak tren yollarına yakın tarıma elverişli 21 bölgede köy ilkokullarına öğretmen yetiştirmek üzere açılmıştı.  Bunlardan Pazarören Köy Enstitüsü /Kayseri 1940 yılında kuruldu. Okul arazisini vakfeden rahmetli ecdadımız rahmetli babaannemin babası Molla Numan Özhan'dan razı, ruhu şad olsun..  O kadar çok ahlar vahlar var ki... Anılara sığınıp geleceği şekillendirmek için gerekli motivasyon ve enerjiyi iliklerimize kadar hissettik... Köklü değişimler için illa yıkık, virane veya kaybolmuş bir resmi yeniden görmek gerekir bazen...  Bazen ibret almak için geçmişe şöyle bir bakıp uyanık olmak gerek... İşte bu yüzden gereklilikleri ve yeterlilikler için seçim yapmak bizlerin elinde... Yok edilmeye çalışılan kültürümüz, değerlerimiz, öz varlıklarımız, doğamız ve hatta insanlığımız adına belkide defalarca vereceğimiz bu mücadelede daima öğrenmeli ve öğretmeliyiz... Öğretmenliğin de en güzel yanı bu olsa gerek öğrenip, öğretmek... Eğitimce donanımlı, asil ve kutlu yolda, Atamızın izinde yürüyen nice onurlu, aydın öğretmenlerimize selam olsun... Saygılarımla,  Güneş Altuner
Ekleme Tarihi: 04 Temmuz 2022 - Pazartesi

Buyurun Dostlar Buyurun... Dedik...

Bugün annemin öğretmen arkadaşları memleketimiz Pazarören'de geldiler...

Bir dönem gelen öğretmenlerimizin de öğretmenlerini yetiştiren Pazarören Köy Enstitüsünü de bir zaman yolculuğuna çıktık..

Köy Enstitüsü demişken; 

Tamamen Türkiye'ye özgü olan bu eğitim projesini 28 Aralık 1938 tarihinde milli eğitim bakanı olan Hasan Âli Yücel bizzat yönetmişti.

Öğrenciler aslında kendi okullarını, evlerini, kışlalarını, iş yerlerini vb. inşa ettiler ve birlikte yaparak ve yaşayarak üretim ile eğitimi bütünleştirmişlerdi. 

1940 yılından başlayarak, tarım işlerine elverişli geniş arazisi bulunan köylerde veya onların hemen yakınlarında Köy Ensititüleri açıldı. Türkiye'de seçilen şehirlerden uzak ancak tren yollarına yakın tarıma elverişli 21 bölgede köy ilkokullarına öğretmen yetiştirmek üzere açılmıştı. 

Bunlardan Pazarören Köy Enstitüsü /Kayseri 1940 yılında kuruldu. Okul arazisini vakfeden rahmetli ecdadımız rahmetli babaannemin babası Molla Numan Özhan'dan razı, ruhu şad olsun.. 

O kadar çok ahlar vahlar var ki... Anılara sığınıp geleceği şekillendirmek için gerekli motivasyon ve enerjiyi iliklerimize kadar hissettik...

Köklü değişimler için illa yıkık, virane veya kaybolmuş bir resmi yeniden görmek gerekir bazen... 

Bazen ibret almak için geçmişe şöyle bir bakıp uyanık olmak gerek... İşte bu yüzden gereklilikleri ve yeterlilikler için seçim yapmak bizlerin elinde...

Yok edilmeye çalışılan kültürümüz, değerlerimiz, öz varlıklarımız, doğamız ve hatta insanlığımız adına belkide defalarca vereceğimiz bu mücadelede daima öğrenmeli ve öğretmeliyiz...

Öğretmenliğin de en güzel yanı bu olsa gerek öğrenip, öğretmek...

Eğitimce donanımlı, asil ve kutlu yolda, Atamızın izinde yürüyen nice onurlu, aydın öğretmenlerimize selam olsun...

Saygılarımla, 

Güneş Altuner

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve newsfindy.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.