,, ,
Devrim Alkaya
Köşe Yazarı
Devrim Alkaya
 

Kültür Kodları

Toplumları  ayakta tutan ana unsur kültür kodlarıdır. Dili, tarihi, inanışi, binlerce yıllık örf ve ananeleri, eğitimi, müzıği aile yapısı  kültür kodlarını olusturur. Türk milletini diğer milletlerden ayıran, dünyanın neresine gidersek gidelim bir Türkü hemen tanımamızın nedeni benzer kültür kodlarını hemen tanımamızdır.  Aile yapısının bozulması, eğitimin özel  bir iş haline getirilip sadece sınava  yönelik hale dönüşmesi, değerler eğitiminin ikinci plana itilmesi, en etkili eğitim noktası  olan  basın  ve yayının kültür kodlarını adeta  unuttutur biçimde popüler  kültür ve gelire yönelik yayın yapması, toplumsal yapıyı bozan kitapların, dizilerin, filmleron trend haline gelmesi ile maalesef  kültür kodlarımiz tamamen savunmasiz hale gelmis ve etkinliği giderek azalmaya başlamıştır.  Kültürel ve bilimsel  destek ile plânlı bir biçimde  eski adetler korunur, bilinir ve sahip çıkılabilir. Malazgirt savaşı , Miryokefelon savaşı , Kazıkbeli savaşı , Selçuklular, Anadolu Selcuklu Devleti, Beylikler, Osmanlı imparatorluğu  ve  kurulan Cumhuriyetimiz hakkında yeterli  bilgiyle donatılmıs bir nesil  yoksa ne  Türklüğe ne de tarihe sahip çıkılabilir. Tek kanal zamanlı bilgilendirici ve en üst düzey Türkçe ile sunuoan TRT yayınlarını sanırım özlemeyen yoktur.  Öncelikle bireysel olarak kültür kodlarımıza sahip çıkacağız. Yavaş yavaş  kendimizi gelistirecegiz.  Okuyacağız , çaba göstereceğiz.  Kurtulus savaşını anlamak icin Turgut Özakman'in Şu Çılgın Türkler   ve sonrasında Çanakkale  kitapları  okunarak ise başlanabilir.  Tarih, edebiyat öğretmenlerimiz kitap önerisi verebilirler. Müzisyenlerimjze, ozanlarımıza bu konuda destek vereceğiz. Tüm etkinliklerde, şenliklerde belediye ve sivil toplum örgütü  başkanlarından  ricam milli mücadelemizı, çevre, doğa, coğrafyayı anlatan, tanıtan fotoğraf sergileri de açmalarıdır. Yöresel yazarlar şenliklerde imza günü düzenlenmelidir. Resim sergileri, fotoğraf  sergileri, yazar buluşmaları, Türk tarihi ve o bölgenin kültürü ile ilgili hocalar davet edilmeli, tanıtıcı  broşürler hazırlanmalıdır . Tanıtım  broşürlerinde  o bölgenin ayrıntılı haritasi, tarihi, gezilecek yerleri, Ilk yerleşimler, bölgenin  adetleri yer almalıdır. Kültür, sanat, bilim yoksa  festivaller, etkinlikler amacına  ulaşmaz. Kültür Bakanlığımızın bu konuda çabaları vardır. Kültür Bakanlığının bütçesi ile  tiyatrodan sinemaya, dizi filmler vasıtası ile kültür kodlarımiz yeniden ele alınmalı ve gençlerimize vatan sevgisi, ülke bilinci yeniden aşılanmalıdır. Sadece ders kitapları  değil 100 kitaplık bir serinin lise sonuna  kadar okutulması sağlanmalıdır.  Kültür kodlarının korunması için  hepimize görevler düşmektedir. Vatansever, atasına  saygılı, bilgili, ülkesine faydalı olacak  gençlerin  yetişmesi için  daha yapacak çok işimiz vardır.   Doç. Dr. Devrim Alkaya Inş.Yük.Müh & Kamu Yöneticisi
Ekleme Tarihi: 19 Aralık 2022 - Pazartesi

Kültür Kodları

Toplumları  ayakta tutan ana unsur kültür kodlarıdır. Dili, tarihi, inanışi, binlerce yıllık örf ve ananeleri, eğitimi, müzıği aile yapısı  kültür kodlarını olusturur. Türk milletini diğer milletlerden ayıran, dünyanın neresine gidersek gidelim bir Türkü hemen tanımamızın nedeni benzer kültür kodlarını hemen tanımamızdır. 

Aile yapısının bozulması, eğitimin özel  bir iş haline getirilip sadece sınava  yönelik hale dönüşmesi, değerler eğitiminin ikinci plana itilmesi, en etkili eğitim noktası  olan  basın  ve yayının kültür kodlarını adeta  unuttutur biçimde popüler  kültür ve gelire yönelik yayın yapması, toplumsal yapıyı bozan kitapların, dizilerin, filmleron trend haline gelmesi ile maalesef  kültür kodlarımiz tamamen savunmasiz hale gelmis ve etkinliği giderek azalmaya başlamıştır. 

Kültürel ve bilimsel  destek ile plânlı bir biçimde  eski adetler korunur, bilinir ve sahip çıkılabilir. Malazgirt savaşı , Miryokefelon savaşı , Kazıkbeli savaşı , Selçuklular, Anadolu Selcuklu Devleti, Beylikler, Osmanlı imparatorluğu  ve  kurulan Cumhuriyetimiz hakkında yeterli  bilgiyle donatılmıs bir nesil  yoksa ne  Türklüğe ne de tarihe sahip çıkılabilir. Tek kanal zamanlı bilgilendirici ve en üst düzey Türkçe ile sunuoan TRT yayınlarını sanırım özlemeyen yoktur. 

Öncelikle bireysel olarak kültür kodlarımıza sahip çıkacağız. Yavaş yavaş  kendimizi gelistirecegiz.  Okuyacağız , çaba göstereceğiz. 

Kurtulus savaşını anlamak icin Turgut Özakman'in Şu Çılgın Türkler   ve sonrasında Çanakkale  kitapları  okunarak ise başlanabilir. 

Tarih, edebiyat öğretmenlerimiz kitap önerisi verebilirler. Müzisyenlerimjze, ozanlarımıza bu konuda destek vereceğiz.

Tüm etkinliklerde, şenliklerde belediye ve sivil toplum örgütü  başkanlarından  ricam milli mücadelemizı, çevre, doğa, coğrafyayı anlatan, tanıtan fotoğraf sergileri de açmalarıdır. Yöresel yazarlar şenliklerde imza günü düzenlenmelidir. Resim sergileri, fotoğraf  sergileri, yazar buluşmaları, Türk tarihi ve o bölgenin kültürü ile ilgili hocalar davet edilmeli, tanıtıcı  broşürler hazırlanmalıdır .

Tanıtım  broşürlerinde  o bölgenin ayrıntılı haritasi, tarihi, gezilecek yerleri, Ilk yerleşimler, bölgenin  adetleri yer almalıdır. Kültür, sanat, bilim yoksa  festivaller, etkinlikler amacına  ulaşmaz.

Kültür Bakanlığımızın bu konuda çabaları vardır. Kültür Bakanlığının bütçesi ile  tiyatrodan sinemaya, dizi filmler vasıtası ile kültür kodlarımiz yeniden ele alınmalı ve gençlerimize vatan sevgisi, ülke bilinci yeniden aşılanmalıdır. Sadece ders kitapları  değil 100 kitaplık bir serinin lise sonuna  kadar okutulması sağlanmalıdır. 

Kültür kodlarının korunması için  hepimize görevler düşmektedir. Vatansever, atasına  saygılı, bilgili, ülkesine faydalı olacak  gençlerin  yetişmesi için  daha yapacak çok işimiz vardır.  

Doç. Dr. Devrim Alkaya
Inş.Yük.Müh & Kamu Yöneticisi

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve newsfindy.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.