,, ,
Devrim Alkaya
Köşe Yazarı
Devrim Alkaya
 

Köy- Tarım- Fakirlik - Göç

Bugün bir yazıda okudum.  "Fakirlikten bıkan köyü terketti." Düşündürücü bir cümle. Yaşadığımız coğrafya Anadolu'nun zengin, verimli, bereketli topraklarında fakirlik köyün kaderi değildir.   Köylü fakir ise sorumlusu dağın, taşın, kurdun, kuşun, tarlanın, toprağın ve insanın kıymetini bilmeyenlerdir.  "Köylü milletin efendisidir" diyen büyük Ata'nın yolundan gidiyorsak, ekonominin, sağlıklı gıdanın, sağlığın  temelinin tarım olduğunu artık idrak etmeliyiz.  Basit teşviklerle köylüyü ayakta tutamayız. Kırsal kalkınma bir bütündür.  Tarım  liseleri,  kırsal turizm, tıbbi aromatik bitkiler ile sağlık  ve turizm,  tarımsal ürün işleme atölyeleri, aile işletmeciliğin güçlendirilmesi, SGK destekleri, otlak mera sorununun çözümü, küçükbaş hayvancılığı destekleyen ormancılık, kooperatifçilik, üretici birlikleri gibi üzerinde onlarca makale yazılabilecek konuyu düşünmemiz gerekiyor.   Tarım meselesinin sadece üretim ve parasal değer  olmadığını, sosyolojik temelinin olduğu, köy sosyolojisini unutmadan ekonomik analizler yapılması gerektiğini, büyük bir nüfusun tarım ile uğraştığını, İstihdam sağladığını ve nüfusun dengeli dağılımı için büyük önem taşıdığını unutmamamız gerekiyor. Köy ürünü verimsiz, aile işletmeciliği rantabl değil, ekonomik değeri az diyenlerin kentlerde oluşan yığılmanın oluşturduğu işsizlik, gecekondulaşma,  sağlıksız kentleşme, mutsuzluk gibi kalabalıklaşma maliyetlerini  dikkate almadıklarını, tarımı çok boyutlu düşünmediklerini hatırlatmak isterim   Hep birlikte düşünelim, çare bulalım.  Köylerimizde artık fakirlik değil, bereket olsun, zenginlik olsun,  mutluluk olsun.  Doç.Dr. Devrim Alkaya  İnş. Yük. Müh. & Kamu Yöneticisi & Tarımcı
Ekleme Tarihi: 07 Haziran 2023 - Çarşamba

Köy- Tarım- Fakirlik - Göç

Bugün bir yazıda okudum.  "Fakirlikten bıkan köyü terketti." Düşündürücü bir cümle.

Yaşadığımız coğrafya Anadolu'nun zengin, verimli, bereketli topraklarında fakirlik köyün kaderi değildir.  

Köylü fakir ise sorumlusu dağın, taşın, kurdun, kuşun, tarlanın, toprağın ve insanın kıymetini bilmeyenlerdir. 

"Köylü milletin efendisidir" diyen büyük Ata'nın yolundan gidiyorsak, ekonominin, sağlıklı gıdanın, sağlığın  temelinin tarım olduğunu artık idrak etmeliyiz. 

Basit teşviklerle köylüyü ayakta tutamayız. Kırsal kalkınma bir bütündür.  Tarım  liseleri,  kırsal turizm, tıbbi aromatik bitkiler ile sağlık  ve turizm,  tarımsal ürün işleme atölyeleri, aile işletmeciliğin güçlendirilmesi, SGK destekleri, otlak mera sorununun çözümü, küçükbaş hayvancılığı destekleyen ormancılık, kooperatifçilik, üretici birlikleri gibi üzerinde onlarca makale yazılabilecek konuyu düşünmemiz gerekiyor.  

Tarım meselesinin sadece üretim ve parasal değer  olmadığını, sosyolojik temelinin olduğu, köy sosyolojisini unutmadan ekonomik analizler yapılması gerektiğini, büyük bir nüfusun tarım ile uğraştığını, İstihdam sağladığını ve nüfusun dengeli dağılımı için büyük önem taşıdığını unutmamamız gerekiyor.

Köy ürünü verimsiz, aile işletmeciliği rantabl değil, ekonomik değeri az diyenlerin kentlerde oluşan yığılmanın oluşturduğu işsizlik, gecekondulaşma,  sağlıksız kentleşme, mutsuzluk gibi kalabalıklaşma maliyetlerini  dikkate almadıklarını, tarımı çok boyutlu düşünmediklerini hatırlatmak isterim
 
Hep birlikte düşünelim, çare bulalım. 
Köylerimizde artık fakirlik değil, bereket olsun, zenginlik olsun,  mutluluk olsun. 

Doç.Dr. Devrim Alkaya 
İnş. Yük. Müh. & Kamu Yöneticisi & Tarımcı

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve newsfindy.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.