,, ,
Devrim Alkaya
Köşe Yazarı
Devrim Alkaya
 

Deprem Güvenli Kentler icin Ne Yapalım?

Öncelikli  ilk iş Kahramanmarad depremlerinin yaralarını sarmaktır. Bu yaraların sarılması işi sekteye uğramadan her kent kendi deprem güvenliğini de  düşünmeye başlamıştır.  6 aylik bir surede epey yol alinabilecek bir yol önerelim.  Tüm illerde ve ilçelerde şu an her mahallede yapılmış çok sayıda zemin etüdü var. Bu bilgiler yerel yönetimlerce tek elden birleştirilip bir haritaya işlenirse herkes zemin bilgilerini ayrıntılı görebilir. Coğrafi bilgi sistemlerinin iyi kullanılması ile herkes imar durumunu belediyeden alabildiği gibi bulunduğu mahallenin zeminini öğrenebilir. Coğrafi bilgi sistemleri konusunu  bilen   Harita mühendisi, Şehir plancı,  Jeoloji, Jeofizik ve Geoteknik uzmanı İnşaat mühendisinden  kurulu  bir ekip bu işi başarıyla yapabilir. Bu iş bir ekip işidir.  Zemin verileri imar durumu bilgileri gibi nedense verilmiyor. Artik hiç bir bilgi gizli bilgi degildir. Belediyelerin elinde bu konuda yeterli bilgi aslında var.  Adres bilgi sistemine göre bu zeminler üzerinde yer alan özellikle 1999 deprem yönetmeliği öncesi inşa edilmiş  yapi stoğumuz nedir belirlemeleri emlak vergi sistemi, ikamet kayıtları, TUİK kayitlari  vb kaynaklardamçok kısa bir zaman alacaktır.  Elektronik ortamda kaydı olmayan bina  zaten yok. Yapi denetim sistemi kayıtlarının tümü de elektronik ortamda var.  Yapı stoğunu ortaya çıkarmak büyük zaman almaz.  Mevcut durumu gördükten sonra nerede nasıl bir kentsel dönüşüm yapalım, kentsel yenileme için neler yapabiliriz tüm sorulara cevap bulabiliriz.  İş gelip dayanıyor finansmana. Mevcut durumun belirlenmesi için ilk iş bir envanterin - mevcut durumun ortaya çıkarılmasıdır.  Bunun için yerel yönetimlerin mühendis odalarınin yaninda üniversiteden birlikte çalışabilecekleri uzmanlar ile iletişime geçmeleri  ve bu iş için yeni ekipler  kurmaları sonucunda  ile başarı ile depreme karşı çözümler geliştirilebilir.    Kurumlar ellerindeki bilgileri ortaklaşa kullanırlar ise   aynı anda Afaddan Karayollarına pek çok kurum kendi ile ilgili planlamayı da hızla yapabilir hale gelir.  Mevcut durum belirlendikten ve mal sahiplerinin isteğine göre noktasal ve hassas  çalışmaya iş gelir. Hassas çalışma riskli yapı kontrolü, binalarin deprem güvenliğinin belirlenmesi gibi ileri düzey inşaat muhendisligi hizmetleridir.  İlk etapta binlerce binanın ileri düzey mühendislik çalışmalarını yapmak kolay degildir.  Bir eylem planı geliştirilecek ise önce elimizdeki verilerin kıymetini bilmeliyiz.  Doç.Dr. Devrim Alkaya İnşaat Yük.Müh. & Kamu Yöneticisi Zemin Mekaniği ve Geoteknik Uzmanı
Ekleme Tarihi: 09 Mart 2023 - Perşembe

Deprem Güvenli Kentler icin Ne Yapalım?

Öncelikli  ilk iş Kahramanmarad depremlerinin yaralarını sarmaktır. Bu yaraların sarılması işi sekteye uğramadan her kent kendi deprem güvenliğini de  düşünmeye başlamıştır.  6 aylik bir surede epey yol alinabilecek bir yol önerelim. 

Tüm illerde ve ilçelerde şu an her mahallede yapılmış çok sayıda zemin etüdü var. Bu bilgiler yerel yönetimlerce tek elden birleştirilip bir haritaya işlenirse herkes zemin bilgilerini ayrıntılı görebilir. Coğrafi bilgi sistemlerinin iyi kullanılması ile herkes imar durumunu belediyeden alabildiği gibi bulunduğu mahallenin zeminini öğrenebilir. Coğrafi bilgi sistemleri konusunu  bilen   Harita mühendisi, Şehir plancı,  Jeoloji, Jeofizik ve Geoteknik uzmanı İnşaat mühendisinden  kurulu  bir ekip bu işi başarıyla yapabilir. Bu iş bir ekip işidir. 

Zemin verileri imar durumu bilgileri gibi nedense verilmiyor. Artik hiç bir bilgi gizli bilgi degildir. Belediyelerin elinde bu konuda yeterli bilgi aslında var. 

Adres bilgi sistemine göre bu zeminler üzerinde yer alan özellikle 1999 deprem yönetmeliği öncesi inşa edilmiş  yapi stoğumuz nedir belirlemeleri emlak vergi sistemi, ikamet kayıtları, TUİK kayitlari  vb kaynaklardamçok kısa bir zaman alacaktır.  Elektronik ortamda kaydı olmayan bina  zaten yok. Yapi denetim sistemi kayıtlarının tümü de elektronik ortamda var. 

Yapı stoğunu ortaya çıkarmak büyük zaman almaz. 
Mevcut durumu gördükten sonra nerede nasıl bir kentsel dönüşüm yapalım, kentsel yenileme için neler yapabiliriz tüm sorulara cevap bulabiliriz. 

İş gelip dayanıyor finansmana. Mevcut durumun belirlenmesi için ilk iş bir envanterin - mevcut durumun ortaya çıkarılmasıdır.  Bunun için yerel yönetimlerin mühendis odalarınin yaninda üniversiteden birlikte çalışabilecekleri uzmanlar ile iletişime geçmeleri  ve bu iş için yeni ekipler  kurmaları sonucunda  ile başarı ile depreme karşı çözümler geliştirilebilir.   

Kurumlar ellerindeki bilgileri ortaklaşa kullanırlar ise   aynı anda Afaddan Karayollarına pek çok kurum kendi ile ilgili planlamayı da hızla yapabilir hale gelir.  Mevcut durum belirlendikten ve mal sahiplerinin isteğine göre noktasal ve hassas  çalışmaya iş gelir. Hassas çalışma riskli yapı kontrolü, binalarin deprem güvenliğinin belirlenmesi gibi ileri düzey inşaat muhendisligi hizmetleridir.  İlk etapta binlerce binanın ileri düzey mühendislik çalışmalarını yapmak kolay degildir. 
Bir eylem planı geliştirilecek ise önce elimizdeki verilerin kıymetini bilmeliyiz. 

Doç.Dr. Devrim Alkaya
İnşaat Yük.Müh. & Kamu Yöneticisi
Zemin Mekaniği ve Geoteknik Uzmanı

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve newsfindy.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.