,, ,
Devrim Alkaya
Köşe Yazarı
Devrim Alkaya
 

Düştük Yola.....

Kırsal kalkınma nedir? Neden bu konuyla ilgileniyorsun diye soruyorlar.  Kırsal bölge  deyince köyler, beldeler ve  büyükşehirlerde kent-şehir merkezi harici kalan mahalleleri   anlatmaya çalışıyoruz.   Kırsal kalkınma deyince de kırsal bölgede üretimin artmasını, köyün, çiftçinin ekonomik durumunun iyileşmesini, teknik altyapı ve  kültürel anlamda ilerlemeyi tanımıyoruz.   Ekonomik, kültürel ve teknik altyapının iyileştirilmesini  kentte ne varsa köyde de aynı imkanların olmasını, köyde yaşamanın  da cazip hale getirilmesini arzuluyoruz.  Kırsal bölge sadece tarım konusu değildir. Kirsalda da içme suyu, yol, kanalizasyon, sulama,  planlama hizmetleri vardır. Bu nedenle her branştan mühendis ve mimar kırsal bölge ile ilgilenir.  Ben neden ilgileniyorum sorusuna gelince; İnşaat mühendisliği yanında Tarım  ve Ekonomi eğitimim olması,  inşaat mühendisliği bölümünde  Şehircilik dersi veriyor olmam kırsal bölgeye olan kişisel ilgimi  arttırıyor. Halk için bilim olunca felsefem köy derneklerinden, yörük derneklerinden  kırsal kalkınma çalışmalarına katkı koymam da istenince bu konuda çalışmak ülkeye bir hizmet borcu olarak karşıma çıkıyor.   İnşaat mühendisliğini "civil engineering" medeniyet - uygarlık mühendisliği olarak tanımladığımızda kırsal bölgelerinde inşaat mühendislerinin ilgi alanına girdiği daha kolay anlaşılabilir.  Geçmişte var olan köy hizmetleri teşkilatında inşaat mühendislerinin efsanevi hizmetleri hala dillerdedir.  Dönüşümün kırsaldan başlayacağını, kırsal kalkınma olmadan muasır medeniyetlere asla ulaşamayacağımızı düşünüyorum. Kırsal kalkınma olmadan şehirlerinde mutlu bir yaşam  sağlaması olanaksız  görünüyor.   Nüfusun ve gelirin dengeli dağılımını sağlamak zorundayız. Gelir adaleti sağlanabilirse köyler eskisi gibi  şenlenecek, şehirlerde oluşan mevcut kalabalık azalacak, insanlar ucuz ve sağlıklı yerel gıdaya daha kolay  ulaşabilir  hale geleceklerdir.  Tarım ekonomisi, ziraat mühendisliği, veterinerlik gibi  tarımsal hizmetler konusunun uzmanları  başta olmak üzere plancılar, inşaat mühendisleri, mimarlik gibi dallarında kırsal bölgenin sorunlarına  eğilmesi, çareler araması, sağlıklı bir kırsal dönüşüm için kooperatifçiligi  teşvik etmesi ve kırsalın kentle bağını kurması gereklidir.  Günümüz bilim seviyesi mevcut sorunları çözecek yetenektedir. Gelişmiş ülkelerde tarım yapan çiftçi için üretilen çözümler bellidir.  Bu denli güzel iklimi, toprağı, suları olan ülkemizde biz de başarabiliriz.   Düştük yola....
Ekleme Tarihi: 20 Aralık 2022 - Salı

Düştük Yola.....

Kırsal kalkınma nedir? Neden bu konuyla ilgileniyorsun diye soruyorlar. 

Kırsal bölge  deyince köyler, beldeler ve  büyükşehirlerde kent-şehir merkezi harici kalan mahalleleri   anlatmaya çalışıyoruz.  

Kırsal kalkınma deyince de kırsal bölgede üretimin artmasını, köyün, çiftçinin ekonomik durumunun iyileşmesini, teknik altyapı ve  kültürel anlamda ilerlemeyi tanımıyoruz.  

Ekonomik, kültürel ve teknik altyapının iyileştirilmesini  kentte ne varsa köyde de aynı imkanların olmasını, köyde yaşamanın  da cazip hale getirilmesini arzuluyoruz. 

Kırsal bölge sadece tarım konusu değildir. Kirsalda da içme suyu, yol, kanalizasyon, sulama,  planlama hizmetleri vardır. Bu nedenle her branştan mühendis ve mimar kırsal bölge ile ilgilenir. 

Ben neden ilgileniyorum sorusuna gelince; İnşaat mühendisliği yanında Tarım  ve Ekonomi eğitimim olması,  inşaat mühendisliği bölümünde  Şehircilik dersi veriyor olmam kırsal bölgeye olan kişisel ilgimi 
arttırıyor. Halk için bilim olunca felsefem köy derneklerinden, yörük derneklerinden  kırsal kalkınma çalışmalarına katkı koymam da istenince bu konuda çalışmak ülkeye bir hizmet borcu olarak karşıma çıkıyor.  

İnşaat mühendisliğini "civil engineering" medeniyet - uygarlık mühendisliği olarak tanımladığımızda kırsal bölgelerinde inşaat mühendislerinin ilgi alanına girdiği daha kolay anlaşılabilir.  Geçmişte var olan köy hizmetleri teşkilatında inşaat mühendislerinin efsanevi hizmetleri hala dillerdedir. 

Dönüşümün kırsaldan başlayacağını, kırsal kalkınma olmadan muasır medeniyetlere asla ulaşamayacağımızı düşünüyorum. Kırsal kalkınma olmadan şehirlerinde mutlu bir yaşam  sağlaması olanaksız  görünüyor.  

Nüfusun ve gelirin dengeli dağılımını sağlamak zorundayız. Gelir adaleti sağlanabilirse köyler eskisi gibi  şenlenecek, şehirlerde oluşan mevcut kalabalık azalacak, insanlar ucuz ve sağlıklı yerel gıdaya daha kolay  ulaşabilir  hale geleceklerdir. 

Tarım ekonomisi, ziraat mühendisliği, veterinerlik gibi  tarımsal hizmetler konusunun uzmanları  başta olmak üzere plancılar, inşaat mühendisleri, mimarlik gibi dallarında kırsal bölgenin sorunlarına  eğilmesi, çareler araması, sağlıklı bir kırsal dönüşüm için kooperatifçiligi  teşvik etmesi ve kırsalın kentle bağını kurması gereklidir. 

Günümüz bilim seviyesi mevcut sorunları çözecek yetenektedir. Gelişmiş ülkelerde tarım yapan çiftçi için üretilen çözümler bellidir. 
Bu denli güzel iklimi, toprağı, suları olan ülkemizde biz de başarabiliriz.  

Düştük yola....

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve newsfindy.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.