,, ,
Devrim Alkaya
Köşe Yazarı
Devrim Alkaya
 

Denizli' de ekmek 4 TL oldu.

Buğdayı eken çiftçiye, un fabrikasına, fırıncıya göre ucuz.  Dar gelirliye göre ise  pahalı.   Bir orta yolu arayan yöneticiler 4 TL de karar kılmışlar.  Buğdayı,  unu, ekmeği  üretene de,   ekmeği satın alıp  ailesinin karnını doyurana da Allah kolaylık versin. Herkes ekmeğinin derdinde.  Ekmeğin  bir üretim  hikayesi var. Ülkemizde en önemli gıda maddesi olan ekmek; un, tuz ve mayanın su ile karıştırılarak yoğrulmasıyla yapılan hamurun belli şartlarda fermantasyona bırakılması ve yine belli şartlarda fırında pişirilmesiyle elde edilen bir gıda maddesi olarak tanımlanıyor. Ekmek soframıza  gelinceye kadar uzun bir yol katediyor.  Öncelikle buğdayın ekileceği tarlalar sürülerek hazır hale getirilir. Buğday tohumları tarlaya ekilir. Buğdayların verimli olması için ilaçlama ve gübreleme yapılır. Gerekirse sulanır.  Olgunlaşan buğdaylar hasat edilir. Yollarda biçerdöverler ile karşılaşmıssınızdır. Toplanan buğdaylar değirmenlere taşınır. Değirmenlerde buğdaylar un haline getirilir. Fırında ekmek haline gelinceye kadar da oldukca zahmetli bir iş var. Elde edilen undan hamur yapılır. Malzemelerin ölçme ve tartma yoluyla hazırlanması gereklidir.  Karıştırarak hamuru yoğurma, mayalanma işlemlerini yapma,  yumruklama işlemlerini yapma,  ekmek hamurunu tartarak bölme, ekmek için yuvarlama yapilar.  Bir süre dinlendirilir.  Şekil vererek kalıba koyulur. Kabartma işlemleri icin beklenir.  Pişirmek için fırına verilir. mis gibi ekmek kokusu burnunuza gelmiş olmalı.  Piştikten sonra soğumaya bırakılır. Genellikle 25 adeti bir araya getirilip  kasalanır.  Satış noktalarına, marketlere nakledilir. Marketlerde uygun koşullarda saklanır. Sizlere satılır ve soframıza gelir. Israf edilmesi durumunda nasil  büyük bir emek boşa gidiyor bir düşünün.   Köy ununa sahip olanlar, köy  kökenliler ekmeklerini yapacak, ailelerinin karnını sağlıklı geleneksel ekmekle  doyuracaklar. Şehirliler ve köy bağını koparanlar ise beyaz fırın ekmegine mahkum. Tek çözüm var. Tarım ülkesi olduğumuzu hatırlayacağız, toprağın, çiftçinin, tohumun, buğdayın kıymetini bileceğiz ve bolluk içince yaşayacağız veya kara kara düşüneceğiz.   Tercih sizin.  Dr. Devrim Alkaya Turkiye Ziraatçılar Derneği  Denizli İl Temsilcisi
Ekleme Tarihi: 01 Temmuz 2022 - Cuma

Denizli' de ekmek 4 TL oldu.

Buğdayı eken çiftçiye, un fabrikasına, fırıncıya göre ucuz. 

Dar gelirliye göre ise  pahalı.  

Bir orta yolu arayan yöneticiler 4 TL de karar kılmışlar.  Buğdayı,  unu, ekmeği  üretene de,   ekmeği satın alıp  ailesinin karnını doyurana da Allah kolaylık versin. Herkes ekmeğinin derdinde. 

Ekmeğin  bir üretim  hikayesi var.

Ülkemizde en önemli gıda maddesi olan ekmek; un, tuz ve mayanın su ile karıştırılarak yoğrulmasıyla yapılan hamurun belli şartlarda fermantasyona bırakılması ve yine belli şartlarda fırında pişirilmesiyle elde edilen bir gıda maddesi olarak tanımlanıyor.

Ekmek soframıza  gelinceye kadar uzun bir yol katediyor. 

Öncelikle buğdayın ekileceği tarlalar sürülerek hazır hale getirilir.
Buğday tohumları tarlaya ekilir.
Buğdayların verimli olması için ilaçlama ve gübreleme yapılır. Gerekirse sulanır. 
Olgunlaşan buğdaylar hasat edilir. Yollarda biçerdöverler ile karşılaşmıssınızdır.
Toplanan buğdaylar değirmenlere taşınır.
Değirmenlerde buğdaylar un haline getirilir.

Fırında ekmek haline gelinceye kadar da oldukca zahmetli bir iş var.

Elde edilen undan hamur yapılır.

Malzemelerin ölçme ve tartma yoluyla hazırlanması gereklidir. 
Karıştırarak hamuru yoğurma,
mayalanma işlemlerini yapma, 
yumruklama işlemlerini yapma, 
ekmek hamurunu tartarak bölme, ekmek için yuvarlama yapilar. 
Bir süre dinlendirilir. 
Şekil vererek kalıba koyulur.
Kabartma işlemleri icin beklenir. 
Pişirmek için fırına verilir. mis gibi ekmek kokusu burnunuza gelmiş olmalı. 
Piştikten sonra soğumaya bırakılır. Genellikle 25 adeti bir araya getirilip  kasalanır.  Satış noktalarına, marketlere nakledilir.
Marketlerde uygun koşullarda saklanır. Sizlere satılır ve soframıza gelir. Israf edilmesi durumunda nasil  büyük bir emek boşa gidiyor bir düşünün.  

Köy ununa sahip olanlar, köy  kökenliler ekmeklerini yapacak, ailelerinin karnını sağlıklı geleneksel ekmekle  doyuracaklar. Şehirliler ve köy bağını koparanlar ise beyaz fırın ekmegine mahkum.

Tek çözüm var. Tarım ülkesi olduğumuzu hatırlayacağız, toprağın, çiftçinin, tohumun, buğdayın kıymetini bileceğiz ve bolluk içince yaşayacağız veya kara kara düşüneceğiz.  
Tercih sizin. 

Dr. Devrim Alkaya
Turkiye Ziraatçılar Derneği 
Denizli İl Temsilcisi

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve newsfindy.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.