,, ,
Devrim Alkaya
Köşe Yazarı
Devrim Alkaya
 

Baykuş Figürü ve Mimar Sinan

Baykuş figürünü kullandığı  Süleymaniye, Mihrimah ve Manisa Muradiye camiileri çok güzel örneklerdir.  Mimar Sinan’ın Selimiye Camii, Süleymaniye Camii, Mihrimah Sultan Camii gibi büyük eserlerine gizlediği baykuş figürleri ne anlama geliyor? Onu bu kuşlarla ilgili olarak böylesine etkileyen şey neydi? Neden eserlerinde baykuş figürleri kullandı tam olarak bilmiyoruz. Mimar Sinan muhtemelen bu kuşların bilgeliğini ya da mitolojiden gelen birtakım özelliklerini biliyordu veya baykuşları çok seviyordu. Eserlerinde kuş evleri de yapmış olması kuşları sevdiğini kanıtlıyor.   Baykuşların estetik hayvanlar olması, mimari olarak pek çok formda yansıtılabiliyor olmaları, bilge kuş olarak anılmaları, ölümü hatırlatmaları hepsi sebep olabilir. Ancak şu bir gerçek ki Mimar Sinan ustalığını ve bilgisini kullanarak baykuş figürlerini unutulmaz şekilde eserlerine nakşetmiş.  Yunan kültüründe bilgeliği, Roma kültüründe uğursuzluğu, Anadolu kültüründe ise “ölümü” temsil eden Baykuş, nefis şekilde mimarilere yerleştirilmiş. Üstelik son karede de göreceğiniz gibi günümüzde Mimar Sinan Üniversitesi’nin logosu da baykuştan oluşuyor. Bir Mimar Sinan geçti bu dünyadan.... Doç. Dr. Devrim Alkaya  İnş. Yük. Müh. & Kamu Yöneticisi
Ekleme Tarihi: 09 Nisan 2022 - Cumartesi

Baykuş Figürü ve Mimar Sinan

Baykuş figürünü kullandığı  Süleymaniye, Mihrimah ve Manisa Muradiye camiileri çok güzel örneklerdir. 

Mimar Sinan’ın Selimiye Camii, Süleymaniye Camii, Mihrimah Sultan Camii gibi büyük eserlerine gizlediği baykuş figürleri ne anlama geliyor?

Onu bu kuşlarla ilgili olarak böylesine etkileyen şey neydi? Neden eserlerinde baykuş figürleri kullandı tam olarak bilmiyoruz.

Mimar Sinan muhtemelen bu kuşların bilgeliğini ya da mitolojiden gelen birtakım özelliklerini biliyordu veya baykuşları çok seviyordu. Eserlerinde kuş evleri de yapmış olması kuşları sevdiğini kanıtlıyor.  

Baykuşların estetik hayvanlar olması, mimari olarak pek çok formda yansıtılabiliyor olmaları, bilge kuş olarak anılmaları, ölümü hatırlatmaları hepsi sebep olabilir. Ancak şu bir gerçek ki Mimar Sinan ustalığını ve bilgisini kullanarak baykuş figürlerini unutulmaz şekilde eserlerine nakşetmiş. 

Yunan kültüründe bilgeliği, Roma kültüründe uğursuzluğu, Anadolu kültüründe ise “ölümü” temsil eden Baykuş, nefis şekilde mimarilere yerleştirilmiş. Üstelik son karede de göreceğiniz gibi günümüzde Mimar Sinan Üniversitesi’nin logosu da baykuştan oluşuyor.

Bir Mimar Sinan geçti bu dünyadan....

Doç. Dr. Devrim Alkaya 
İnş. Yük. Müh. & Kamu Yöneticisi

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve newsfindy.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.