,, ,

Prut Antlaşması Nedir?

Genel Kültür 27.07.2023 - 16:37, Güncelleme: 27.07.2023 - 16:37 5610+ kez okundu.
 

Prut Antlaşması Nedir?

Prut Antlaşması Nedir?
Prut Antlaşması , 21 Temmuz 1711'de Osmanlı İmparatorluğu ile Rusya arasında imzalanan bir barış antlaşmasıdır. Antlaşma , Büyük Kuzey Savaşı 'nın bir parçası olarak gerçekleşen Prut Savaşı'nı sona erdirmiştir. Antlaşmanın maddeleri şunlardır: Osmanlı İmparatorluğu , Azak Kalesi 'ni Ruslara verir. Osmanlı İmparatorluğu , Ukrayna'nın güneyindeki toprakları Ruslara verir. Osmanlı İmparatorluğu , Rusya'ya 2 milyon ruble tazminat öder. Osmanlı İmparatorluğu , Lehistan'ın bağımsızlığını tanır. Antlaşmanın sonuçları şunlardır: Osmanlı İmparatorluğu , Büyük Kuzey Savaşı 'nda büyük bir yenilgi aldı. Osmanlı İmparatorluğu'nun Balkanlardaki hakimiyeti zayıfladı. Rusya, Balkanlarda güçlendi. Azak Kalesi , Rusların eline geçti. Ukrayna'nın güneyindeki topraklar, Rusların eline geçti. Rusya, Osmanlı İmparatorluğu'ndan tazminat aldı. Lehistan, bağımsızlığını kazandı. Prut Antlaşması , Osmanlı İmparatorluğu 'nun gerileme döneminin başlangıcı olarak kabul edilir.
Prut Antlaşması Nedir?

Prut Antlaşması , 21 Temmuz 1711'de Osmanlı İmparatorluğu ile Rusya arasında imzalanan bir barış antlaşmasıdır. Antlaşma , Büyük Kuzey Savaşı 'nın bir parçası olarak gerçekleşen Prut Savaşı'nı sona erdirmiştir.

Antlaşmanın maddeleri şunlardır:

Antlaşmanın sonuçları şunlardır:

  • Osmanlı İmparatorluğu , Büyük Kuzey Savaşı 'nda büyük bir yenilgi aldı.
  • Osmanlı İmparatorluğu'nun Balkanlardaki hakimiyeti zayıfladı.
  • Rusya, Balkanlarda güçlendi.
  • Azak Kalesi , Rusların eline geçti.
  • Ukrayna'nın güneyindeki topraklar, Rusların eline geçti.
  • Rusya, Osmanlı İmparatorluğu'ndan tazminat aldı.
  • Lehistan, bağımsızlığını kazandı.

Prut Antlaşması , Osmanlı İmparatorluğu 'nun gerileme döneminin başlangıcı olarak kabul edilir.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve newsfindy.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.