,, ,

Aort Genişlemesi Nedir ?

Sağlık 21.04.2022 - 10:26, Güncelleme: 21.04.2022 - 10:40 10454+ kez okundu.
 

Aort Genişlemesi Nedir ?

News Findy Haber Ajansının Ulaştığı Kardiyoloji Uzmanı Dr. Rahşan Turan Aort Genişlemesi Nedir? Nelere Dikkat Edilmelidir. Aort Genişlemesi Hakkında Bilgiler Paylaştı
Kardiyoloji Uzmanı Uzman Dr. Rahşan Turan Okurlarımıza şu bilgileri paylaştı Aort damarı kalbimizden çıkan en önemli ve en büyük atardamardır. Önce düz yukarı olarak çıkar sonra kavis olarak göğüs boşluğumuza kadar iner göbek çevresinden düz inip kasık bölgesinden her iki bacağımızdan ilerleyip ayak parmaklarımıza kadar gider uzun bir damardır aynı zamanda göğüs bölgesinden çıktıktan sonra beyin ve boyna doğru giden dallarıda mevcuttur.  Normalde Aort damarının çapı 37 mm dir maksimum olarak eğer 37 mm üzerinde ise bu damar çapı Aort genişlemesi var deriz. Böyle bir durumda hastaya neler öneririz neler yapmalıyız tabiki bu genişlemenin derecesine bağlı olarak önerilerimiz değişmektedir. Eğer 5.5 cm yani 55 mm’yi geçen bir genişleme ise operasyon düşünülebilir. Kalp damar cerrahisi ile beraber ortak yaptığımız toplantılarla tedavinin yönünü belirleyebiliriz. Ama daha düşük boyutta genişleme çok ileri boyutta değilse hastamızla ilgili belli öneriler yapmaktayız hastayı takip ederken altı ayda bir gelmesini isteriz. En basit olarak yaptığımız ekokadiyografi ile Aort çapının genişliğini takip edebiliriz. Bu hiçbir zararı olmayan gebelere bile uygulanabilecek ultrasondur böylece altı ayda bir yapılmasın hiçbir sakıncası yoktur ağrılı bir işlem değildir. Hastayı aynı zamanda genel açıdan değerlendirdiğimizde yüksek tansiyonu varmı sigara kullanıyormu ve kalp hızı yüksekliği ne durumda onu denetlememiz lazım çünkü Aort geçişlemesi olan bir hastada tansiyon yüksekliğini ve nabız yüksekliğini asla istemeyiz. Tansiyon ne kadar düşük nabız ne kadar düşük ki hastanın Aort çapının genişleme hızı o kadar yavaşlar sigara kullanımınında bu çap genişlemesinde önemli olduğunu düşünmekteyiz Aort genişlemesi olan hastalarımız mutlaka sigarayı bırakmalıdır aynı zamanda doktor kontrolü ve tansiyon nabız kontrolü yaptırmalı kilo alımını sınırlayıcı bir şekilde beslenmesine dikkat etmelidir. Birde Aort genişlemesi olan hastalarımızın dikkat edeceği bir hususta ağır kaldırmaması ve ağır bir şey itmemesini önermekteyiz.  
News Findy Haber Ajansının Ulaştığı Kardiyoloji Uzmanı Dr. Rahşan Turan Aort Genişlemesi Nedir? Nelere Dikkat Edilmelidir. Aort Genişlemesi Hakkında Bilgiler Paylaştı

Kardiyoloji Uzmanı Uzman Dr. Rahşan Turan Okurlarımıza şu bilgileri paylaştı

Aort damarı kalbimizden çıkan en önemli ve en büyük atardamardır. Önce düz yukarı olarak çıkar sonra kavis olarak göğüs boşluğumuza kadar iner göbek çevresinden düz inip kasık bölgesinden her iki bacağımızdan ilerleyip ayak parmaklarımıza kadar gider uzun bir damardır aynı zamanda göğüs bölgesinden çıktıktan sonra beyin ve boyna doğru giden dallarıda mevcuttur. 

Normalde Aort damarının çapı 37 mm dir maksimum olarak eğer 37 mm üzerinde ise bu damar çapı Aort genişlemesi var deriz. Böyle bir durumda hastaya neler öneririz neler yapmalıyız tabiki bu genişlemenin derecesine bağlı olarak önerilerimiz değişmektedir. Eğer 5.5 cm yani 55 mm’yi geçen bir genişleme ise operasyon düşünülebilir. Kalp damar cerrahisi ile beraber ortak yaptığımız toplantılarla tedavinin yönünü belirleyebiliriz.

Ama daha düşük boyutta genişleme çok ileri boyutta değilse hastamızla ilgili belli öneriler yapmaktayız hastayı takip ederken altı ayda bir gelmesini isteriz. En basit olarak yaptığımız ekokadiyografi ile Aort çapının genişliğini takip edebiliriz. Bu hiçbir zararı olmayan gebelere bile uygulanabilecek ultrasondur böylece altı ayda bir yapılmasın hiçbir sakıncası yoktur ağrılı bir işlem değildir.

Hastayı aynı zamanda genel açıdan değerlendirdiğimizde yüksek tansiyonu varmı sigara kullanıyormu ve kalp hızı yüksekliği ne durumda onu denetlememiz lazım çünkü Aort geçişlemesi olan bir hastada tansiyon yüksekliğini ve nabız yüksekliğini asla istemeyiz.

Tansiyon ne kadar düşük nabız ne kadar düşük ki hastanın Aort çapının genişleme hızı o kadar yavaşlar sigara kullanımınında bu çap genişlemesinde önemli olduğunu düşünmekteyiz Aort genişlemesi olan hastalarımız mutlaka sigarayı bırakmalıdır aynı zamanda doktor kontrolü ve tansiyon nabız kontrolü yaptırmalı kilo alımını sınırlayıcı bir şekilde beslenmesine dikkat etmelidir. Birde Aort genişlemesi olan hastalarımızın dikkat edeceği bir hususta ağır kaldırmaması ve ağır bir şey itmemesini önermekteyiz.  

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve newsfindy.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.