,, ,

Zika Virüsü Nedir? Belirtileri ve Tedavisi Nedir?

Gündem 15.12.2023 - 16:00, Güncelleme: 15.12.2023 - 16:00 2908+ kez okundu.
 

Zika Virüsü Nedir? Belirtileri ve Tedavisi Nedir?

Zika Virüsü Nedir? Belirtileri ve Tedavisi Nedir?
Zika virüsü , Flaviviridae familyasına ait bir RNA virüsüdür. Aedes türü sivrisineklerin ısırmasıyla bulaşır. Zika virüsü ateş, döküntü, eklem ağrısı, halsizlik ve baş ağrısı gibi belirtilere neden olabilir. Zika virüsü 2015 yılında Brezilya'da ortaya çıkmış ve kısa sürede dünyanın birçok ülkesine yayılmıştır. Virüs, özellikle hamile kadınlar için tehlikelidir. Zika virüsü ile enfekte olan hamile kadınlarda, bebeklerde mikrosefali adı verilen beyin gelişimi bozukluğu riski artar. Zika virüsü için spesifik bir tedavi yoktur. Tedavi, semptomların giderilmesine yöneliktir. Ateş ve ağrı için parasetamol veya ibuprofen gibi reçetesiz ilaçlar kullanılabilir. Döküntü için soğuk kompres veya losyonlar kullanılabilir. Halsizlik için dinlenme ve bol sıvı tüketimi önerilir. Zika virüsünden korunmak için alınabilecek önlemler şunlardır: Aedes türü sivrisineklerin ısırmasını önlemek için, sivrisinek kovucu kullanmak, uzun kollu ve pantolonlu giysiler giymek, pencere ve kapıları sineklik ile kapatmak gibi önlemler alınabilir. Hamile kadınlar, sivrisinek ısırmasına karşı daha fazla risk altında oldukları için, bu önlemlere özellikle dikkat etmelidirler. Zika virüsü ile enfekte olduğunuzu düşünüyorsanız, bir sağlık kuruluşuna başvurmanız önemlidir. Zika virüsü ile enfekte olan kişilerin belirtileri genellikle 2-7 gün içinde ortaya çıkar. Belirtiler şunları içerebilir: Ateş Döküntü Eklem ağrısı Halsizlik Baş ağrısı Daha nadir görülen belirtiler şunlardır: Kas ağrısı Konjonktivit Göz arkasında ağrı Lenfadenopati (lenf bezlerinin şişmesi) Mide bulantısı Kusma İshal Zika virüsü ile enfekte olan kişilerin çoğu, birkaç gün içinde iyileşir. Ancak, bazı kişilerde belirtiler daha uzun süre devam edebilir veya daha ciddi komplikasyonlara neden olabilir. Zika virüsü ile enfekte olan hamile kadınların bebeklerinde mikrosefali riski artar. Mikrosefali, bebeğin beyninin normalden daha küçük olması durumudur. Mikrosefali olan bebeklerde, öğrenme, konuşma, hareket ve görme gibi problemler görülebilir. Zika virüsü ile enfekte olan hamile kadınların bebeklerinde mikrosefali riskini azaltmak için, doğum kontrol yöntemlerini kullanmaları veya hamile kalmayı ertelemeleri önerilir.
Zika Virüsü Nedir? Belirtileri ve Tedavisi Nedir?

Zika virüsü , Flaviviridae familyasına ait bir RNA virüsüdür. Aedes türü sivrisineklerin ısırmasıyla bulaşır. Zika virüsü ateş, döküntü, eklem ağrısı, halsizlik ve baş ağrısı gibi belirtilere neden olabilir.

Zika virüsü 2015 yılında Brezilya'da ortaya çıkmış ve kısa sürede dünyanın birçok ülkesine yayılmıştır. Virüs, özellikle hamile kadınlar için tehlikelidir. Zika virüsü ile enfekte olan hamile kadınlarda, bebeklerde mikrosefali adı verilen beyin gelişimi bozukluğu riski artar.

Zika virüsü için spesifik bir tedavi yoktur. Tedavi, semptomların giderilmesine yöneliktir. Ateş ve ağrı için parasetamol veya ibuprofen gibi reçetesiz ilaçlar kullanılabilir. Döküntü için soğuk kompres veya losyonlar kullanılabilir. Halsizlik için dinlenme ve bol sıvı tüketimi önerilir.

Zika virüsünden korunmak için alınabilecek önlemler şunlardır:

  • Aedes türü sivrisineklerin ısırmasını önlemek için, sivrisinek kovucu kullanmak, uzun kollu ve pantolonlu giysiler giymek, pencere ve kapıları sineklik ile kapatmak gibi önlemler alınabilir.
  • Hamile kadınlar, sivrisinek ısırmasına karşı daha fazla risk altında oldukları için, bu önlemlere özellikle dikkat etmelidirler.

Zika virüsü ile enfekte olduğunuzu düşünüyorsanız, bir sağlık kuruluşuna başvurmanız önemlidir.

Zika virüsü ile enfekte olan kişilerin belirtileri genellikle 2-7 gün içinde ortaya çıkar. Belirtiler şunları içerebilir:

  • Ateş
  • Döküntü
  • Eklem ağrısı
  • Halsizlik
  • Baş ağrısı

Daha nadir görülen belirtiler şunlardır:

  • Kas ağrısı
  • Konjonktivit
  • Göz arkasında ağrı
  • Lenfadenopati (lenf bezlerinin şişmesi)
  • Mide bulantısı
  • Kusma
  • İshal

Zika virüsü ile enfekte olan kişilerin çoğu, birkaç gün içinde iyileşir. Ancak, bazı kişilerde belirtiler daha uzun süre devam edebilir veya daha ciddi komplikasyonlara neden olabilir.

Zika virüsü ile enfekte olan hamile kadınların bebeklerinde mikrosefali riski artar. Mikrosefali, bebeğin beyninin normalden daha küçük olması durumudur. Mikrosefali olan bebeklerde, öğrenme, konuşma, hareket ve görme gibi problemler görülebilir.

Zika virüsü ile enfekte olan hamile kadınların bebeklerinde mikrosefali riskini azaltmak için, doğum kontrol yöntemlerini kullanmaları veya hamile kalmayı ertelemeleri önerilir.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve newsfindy.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.