,, ,

Spiral takıldıktan sonra nelere dikkat etmeli?

Sağlık 05.10.2023 - 10:08, Güncelleme: 05.10.2023 - 10:08 9103+ kez okundu.
 

Spiral takıldıktan sonra nelere dikkat etmeli?

Spiral takıldıktan sonra nelere dikkat etmeli?
Spiral , rahim içine yerleştirilen ve hamileliği önleyen bir doğum kontrol yöntemidir. Spiral, bakır veya hormon içeren bir plastik halka şeklindedir. Bakır spiral, spermin yumurtayla döllenmesini engeller. Hormonlu spiral ise rahim zarını incelterek ve spermin ilerlemesini zorlaştırarak hamileliği önler. Spiral takıldıktan sonra dikkat edilmesi gereken bazı hususlar şunlardır: İlk 2 hafta ağır kaldırmaktan kaçının. Cinsel ilişkiden kaçının veya prezervatif kullanın. Adet kanaması sırasında spiralin yerinden çıkıp çıkmadığını kontrol edin. Her yıl doktorunuza kontrole gidin. Ağır kaldırmadan kaçının: Spiral takıldıktan sonra ilk 2 hafta ağır kaldırmaktan kaçınmak önemlidir. Ağır kaldırma, spiralin yerinden çıkmasına neden olabilir. Cinsel ilişkiden kaçının veya prezervatif kullanın: Spiral takıldıktan sonra ilk 7 gün cinsel ilişkiden kaçınmak önemlidir. Bu süre içinde spiralin tam olarak yerleşmesini sağlamak için gereklidir. Spiralin tamamen yerleşmesinden sonra, prezervatif kullanmadan cinsel ilişkiye girebilirsiniz. Adet kanaması sırasında spiralin yerinden çıkıp çıkmadığını kontrol edin: Adet kanaması sırasında spiralin yerinden çıkıp çıkmadığını kontrol etmek önemlidir. Spiralin ipini parmaklarınızla hissedebilirsiniz. Spiralin ipinin olmaması veya çok kısa olması, spiralin yerinden çıkmış olabileceğini gösterir. Bu durumda, doktorunuzu bilgilendirmelisiniz. Her yıl doktorunuza kontrole gidin: Spiral takıldıktan sonra her yıl doktorunuza kontrole gitmeniz önemlidir. Doktorunuz, spiralin yerinde olup olmadığını ve herhangi bir sorun olup olmadığını kontrol edecektir. Spiral takıldıktan sonra ortaya çıkabilecek bazı yan etkiler şunlardır: **Adet kanamasının artması veya düzensizleşmesi **Adet sancısı **Karın ağrısı **Adet kanaması sırasında lekelenme **Bulantı **Kusma **Halsizlik **Adet öncesi sendromunun (PMS) şiddetlenmesi Bu yan etkiler genellikle birkaç ay içinde kendiliğinden geçer. Ancak, yan etkilerin şiddetli olması veya uzun süre devam etmesi durumunda doktorunuza başvurmalısınız. Spiral takılması, hamileliği önlemek için etkili bir yöntemdir. Ancak, hiçbir doğum kontrol yöntemi %100 etkili değildir. Spiral takıldıktan sonra bile, hamilelik olasılığı her zaman vardır.
Spiral takıldıktan sonra nelere dikkat etmeli?

Spiral , rahim içine yerleştirilen ve hamileliği önleyen bir doğum kontrol yöntemidir. Spiral, bakır veya hormon içeren bir plastik halka şeklindedir. Bakır spiral, spermin yumurtayla döllenmesini engeller. Hormonlu spiral ise rahim zarını incelterek ve spermin ilerlemesini zorlaştırarak hamileliği önler.

Spiral takıldıktan sonra dikkat edilmesi gereken bazı hususlar şunlardır:

  • İlk 2 hafta ağır kaldırmaktan kaçının.
  • Cinsel ilişkiden kaçının veya prezervatif kullanın.
  • Adet kanaması sırasında spiralin yerinden çıkıp çıkmadığını kontrol edin.
  • Her yıl doktorunuza kontrole gidin.

Ağır kaldırmadan kaçının:

Spiral takıldıktan sonra ilk 2 hafta ağır kaldırmaktan kaçınmak önemlidir. Ağır kaldırma, spiralin yerinden çıkmasına neden olabilir.

Cinsel ilişkiden kaçının veya prezervatif kullanın:

Spiral takıldıktan sonra ilk 7 gün cinsel ilişkiden kaçınmak önemlidir. Bu süre içinde spiralin tam olarak yerleşmesini sağlamak için gereklidir. Spiralin tamamen yerleşmesinden sonra, prezervatif kullanmadan cinsel ilişkiye girebilirsiniz.

Adet kanaması sırasında spiralin yerinden çıkıp çıkmadığını kontrol edin:

Adet kanaması sırasında spiralin yerinden çıkıp çıkmadığını kontrol etmek önemlidir. Spiralin ipini parmaklarınızla hissedebilirsiniz. Spiralin ipinin olmaması veya çok kısa olması, spiralin yerinden çıkmış olabileceğini gösterir. Bu durumda, doktorunuzu bilgilendirmelisiniz.

Her yıl doktorunuza kontrole gidin:

Spiral takıldıktan sonra her yıl doktorunuza kontrole gitmeniz önemlidir. Doktorunuz, spiralin yerinde olup olmadığını ve herhangi bir sorun olup olmadığını kontrol edecektir.

Spiral takıldıktan sonra ortaya çıkabilecek bazı yan etkiler şunlardır:

  • **Adet kanamasının artması veya düzensizleşmesi
  • **Adet sancısı
  • **Karın ağrısı
  • **Adet kanaması sırasında lekelenme
  • **Bulantı
  • **Kusma
  • **Halsizlik
  • **Adet öncesi sendromunun (PMS) şiddetlenmesi

Bu yan etkiler genellikle birkaç ay içinde kendiliğinden geçer. Ancak, yan etkilerin şiddetli olması veya uzun süre devam etmesi durumunda doktorunuza başvurmalısınız.

Spiral takılması, hamileliği önlemek için etkili bir yöntemdir. Ancak, hiçbir doğum kontrol yöntemi %100 etkili değildir. Spiral takıldıktan sonra bile, hamilelik olasılığı her zaman vardır.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve newsfindy.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.