,, ,

Bisikletiyle Hacca Giden Adamın Hikâyesi

Genel Kültür 17.11.2023 - 09:40, Güncelleme: 17.11.2023 - 09:43 4189+ kez okundu.
 

Bisikletiyle Hacca Giden Adamın Hikâyesi

1964’te Mehmet Neşet Öz, bisikletiyle Hacca gitmeye karar verdi ve bu yolculuğunu tamamladı. Azmi ve kararlılığıyla ilham veriyor.
1964 yılında, Hendek 'te yaşayan Mehmet Neşet Öz , bisikletiyle Hacca gitmeye karar verdi. 66 lirası olan ve kimseye gideceğini söylemeyen Neşet Öz, yolculuğuna başladı. Yolda vaaz verdiği yerlerde kendisine sofralar kuruluyor, yemek ve para veriliyordu. Bu sayede, paraya ihtiyacı olmadan yolculuğuna devam edebiliyordu. Cilvegözü Sınır Kapısı'na vardığında, 1952 yılına ait pasaportunu gösterdi. Ancak, 5.000 lira döviz alması gerektiği söylendi. Parası olmadığı için sınırı geçemedi. Neşet Öz, kararından vazgeçmedi. Tel örgülerden bisikletini atladı ve kendisi de atladı. Bisikletini kucağına alarak, mayın tarlasından geçti ve Suriye asfaltına çıktı. Hızla ilerleyen Neşet Öz, Amman'a ulaştı. Amman'da mola verdiği sırada tanıdıklarıyla karşılaştı. Tanıları, "Buradan öteye zorlanırsın, bizimle gel" dediler. Neşet Öz, önce kabul etmedi ancak ikna edildi. Bisikletini Amman'da bir tanıdığına emanet etti ve tanıdıklarıyla yola devam etti. Otobüsle Mekke'ye varan Neşet Öz, Hac vazifesini tamamladı. Dönüş yolunda, otobüsü kaçırdı. Arabadan arabaya aktarma yaparak Amman'a ulaştı ve bisikletine kavuştu. Ürdün ve Suriye'yi geçtikten sonra, bisikletiyle Türk hududuna gelen Neşet Öz, 5.000 liralık döviz almadığı ve kaçak geçtiği için tutuklandı. Savcılığa çıkarılan Neşet Öz, "Bu suçsa ben Beytullah'ı görmeye gittim. Gavur olmaya gitmedim ya, ne yaparsanız yapın" dedi ve cezasına razı oldu. Neşet Öz'ün bisiklet yolculuğu, savcının dikkatini çekmişti. Savcının talebiyle, bisikletiyle fotoğrafı çekildi. Bu fotoğraf, Hürriyet Gazetesi'nde yayınlandı. Haberi gören ailesi, Neşet Öz'ü ziyaret etmek istedi ancak mümkün olmadı. Neşet Öz, 27 gün cezaevinde kaldıktan sonra beraat etti. Yol arkadaşı bisikletiyle otobüse bindirilip evine gönderildi. Uzak akrabaları ve köylüleri, Hacı Mehmet Neşet Öz için "Yollarda ölecek, ölüm haberi gelecek" derdi. Ancak, vefatı söyledikleri gibi olmadı. Vefatından bir gece önce köyündeki dört kahveye de giren Neşet Öz, herkese çay ısmarladı ve "Yarın benim bayramım var" dedi. Ertesi gün, 19 Şubat 1976'da sabah saatlerinde yatağında huzur içinde vefat etti. Neşet Öz, azmi ve kararlılığıyla, bisikletiyle Hacca giden ilk Türk oldu. Hikâyesi, günümüzde de pek çok kişi tarafından anlatılıyor ve ilham veriyor.
1964’te Mehmet Neşet Öz, bisikletiyle Hacca gitmeye karar verdi ve bu yolculuğunu tamamladı. Azmi ve kararlılığıyla ilham veriyor.

1964 yılında, Hendek 'te yaşayan Mehmet Neşet Öz , bisikletiyle Hacca gitmeye karar verdi. 66 lirası olan ve kimseye gideceğini söylemeyen Neşet Öz, yolculuğuna başladı.

Yolda vaaz verdiği yerlerde kendisine sofralar kuruluyor, yemek ve para veriliyordu. Bu sayede, paraya ihtiyacı olmadan yolculuğuna devam edebiliyordu.

Cilvegözü Sınır Kapısı'na vardığında, 1952 yılına ait pasaportunu gösterdi. Ancak, 5.000 lira döviz alması gerektiği söylendi. Parası olmadığı için sınırı geçemedi.

Neşet Öz, kararından vazgeçmedi. Tel örgülerden bisikletini atladı ve kendisi de atladı. Bisikletini kucağına alarak, mayın tarlasından geçti ve Suriye asfaltına çıktı. Hızla ilerleyen Neşet Öz, Amman'a ulaştı.

Amman'da mola verdiği sırada tanıdıklarıyla karşılaştı. Tanıları, "Buradan öteye zorlanırsın, bizimle gel" dediler. Neşet Öz, önce kabul etmedi ancak ikna edildi. Bisikletini Amman'da bir tanıdığına emanet etti ve tanıdıklarıyla yola devam etti.

Otobüsle Mekke'ye varan Neşet Öz, Hac vazifesini tamamladı. Dönüş yolunda, otobüsü kaçırdı. Arabadan arabaya aktarma yaparak Amman'a ulaştı ve bisikletine kavuştu.

Ürdün ve Suriye'yi geçtikten sonra, bisikletiyle Türk hududuna gelen Neşet Öz, 5.000 liralık döviz almadığı ve kaçak geçtiği için tutuklandı.

Savcılığa çıkarılan Neşet Öz, "Bu suçsa ben Beytullah'ı görmeye gittim. Gavur olmaya gitmedim ya, ne yaparsanız yapın" dedi ve cezasına razı oldu.

Neşet Öz'ün bisiklet yolculuğu, savcının dikkatini çekmişti. Savcının talebiyle, bisikletiyle fotoğrafı çekildi. Bu fotoğraf, Hürriyet Gazetesi'nde yayınlandı. Haberi gören ailesi, Neşet Öz'ü ziyaret etmek istedi ancak mümkün olmadı.

Neşet Öz, 27 gün cezaevinde kaldıktan sonra beraat etti. Yol arkadaşı bisikletiyle otobüse bindirilip evine gönderildi.

Uzak akrabaları ve köylüleri, Hacı Mehmet Neşet Öz için "Yollarda ölecek, ölüm haberi gelecek" derdi. Ancak, vefatı söyledikleri gibi olmadı.

Vefatından bir gece önce köyündeki dört kahveye de giren Neşet Öz, herkese çay ısmarladı ve "Yarın benim bayramım var" dedi. Ertesi gün, 19 Şubat 1976'da sabah saatlerinde yatağında huzur içinde vefat etti.

Neşet Öz, azmi ve kararlılığıyla, bisikletiyle Hacca giden ilk Türk oldu. Hikâyesi, günümüzde de pek çok kişi tarafından anlatılıyor ve ilham veriyor.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve newsfindy.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.