,, ,

Vatman Nedir?

Gündem 04.09.2023 - 18:04, Güncelleme: 04.09.2023 - 18:07 3658+ kez okundu.
 

Vatman Nedir?

Vatman Nedir?
Vatman  şehir içi hatlarda kullanılan tramvayların ve metroların sürücülerine verilen isimdir. Genellikle makinistlik ile karıştırılan vatman, yalnızca kent içi ulaşım sağlayan ve yoldan herhangi bir yüksekliği bulunmayan raylı sistemlerde görev yapan kişilerdir. Vatman kelimesi Fransızca kökenli olup, Türkçe karşılığı "tramvay sürücüsü" olarak geçmektedir. Vatmanların görevi, tramvayı veya metroyu güvenli bir şekilde yolcuları taşıyarak varış noktasına ulaştırmaktır. Vatmanların görevleri şunlardır: Tramvay veya metronun bakımını yapmak Tramvay veya metronun yolcularını güvenli bir şekilde taşıyarak varış noktasına ulaştırmak Tramvay veya metronun trafik kurallarına uygun olarak hareket etmesini sağlamak Tramvay veya metronun arızalanması durumunda gerekli işlemleri yapmak Vatman olmak için, öncelikle lise mezunu olmak gerekir. Ardından, vatmanlık eğitimi veren kurslara veya okullara başvurulabilir. Vatmanlık eğitimi, teorik ve uygulamalı olmak üzere iki aşamadan oluşur. Teorik eğitimde, trafik kuralları, raylı sistemler, tramvay veya metronun bakım ve onarımı gibi konular öğretilir. Uygulamalı eğitimde ise, tramvay veya metronun sürüş pratiği yapılır. Vatmanların görev tanımı ve sorumlulukları, ilgili mevzuatla belirlenmiştir. Vatmanların, görevlerini yerine getirirken, bu mevzuatta belirtilen hükümlere uyması gerekir. Vatmanların çalışma koşulları, çalıştıkları kuruma ve görev yaptıkları yere göre farklılık gösterebilir. Genel olarak, vatmanların çalışma saatleri esnektir. Vardiyalı olarak çalışabilirler. Ayrıca, hafta sonları ve resmi tatillerde de çalışmak zorunda kalabilirler. Vatmanların maaşları, çalıştıkları kuruma ve görev yaptıkları yere göre farklılık gösterebilir. Genel olarak, vatmanların maaşları, asgari ücretin üzerindedir. Ayrıca, vatmanlara çeşitli ikramiye ve primler de verilebilir. Vatman olmak, sorumluluk isteyen bir meslektir. Vatmanların, tramvay veya metroyu güvenli bir şekilde yolcuları taşıyarak varış noktasına ulaştırmaları gerekir. Bu nedenle, vatmanların dikkatli ve sorumluluk sahibi olmaları gerekir.
Vatman Nedir?

Vatman  şehir içi hatlarda kullanılan tramvayların ve metroların sürücülerine verilen isimdir. Genellikle makinistlik ile karıştırılan vatman, yalnızca kent içi ulaşım sağlayan ve yoldan herhangi bir yüksekliği bulunmayan raylı sistemlerde görev yapan kişilerdir.

Vatman kelimesi Fransızca kökenli olup, Türkçe karşılığı " tramvay sürücüsü" olarak geçmektedir. Vatmanların görevi, tramvayı veya metroyu güvenli bir şekilde yolcuları taşıyarak varış noktasına ulaştırmaktır. Vatmanların görevleri şunlardır:

Tramvay veya metronun bakımını yapmak
Tramvay veya metronun yolcularını güvenli bir şekilde taşıyarak varış noktasına ulaştırmak
Tramvay veya metronun trafik kurallarına uygun olarak hareket etmesini sağlamak
Tramvay veya metronun arızalanması durumunda gerekli işlemleri yapmak
Vatman olmak için, öncelikle lise mezunu olmak gerekir. Ardından, vatmanlık eğitimi veren kurslara veya okullara başvurulabilir. Vatmanlık eğitimi, teorik ve uygulamalı olmak üzere iki aşamadan oluşur. Teorik eğitimde, trafik kuralları, raylı sistemler, tramvay veya metronun bakım ve onarımı gibi konular öğretilir. Uygulamalı eğitimde ise, tramvay veya metronun sürüş pratiği yapılır.

Vatmanların görev tanımı ve sorumlulukları, ilgili mevzuatla belirlenmiştir. Vatmanların, görevlerini yerine getirirken, bu mevzuatta belirtilen hükümlere uyması gerekir.

Vatmanların çalışma koşulları, çalıştıkları kuruma ve görev yaptıkları yere göre farklılık gösterebilir. Genel olarak, vatmanların çalışma saatleri esnektir. Vardiyalı olarak çalışabilirler. Ayrıca, hafta sonları ve resmi tatillerde de çalışmak zorunda kalabilirler.

Vatmanların maaşları, çalıştıkları kuruma ve görev yaptıkları yere göre farklılık gösterebilir. Genel olarak, vatmanların maaşları, asgari ücretin üzerindedir. Ayrıca, vatmanlara çeşitli ikramiye ve primler de verilebilir.

Vatman olmak, sorumluluk isteyen bir meslektir. Vatmanların, tramvay veya metroyu güvenli bir şekilde yolcuları taşıyarak varış noktasına ulaştırmaları gerekir. Bu nedenle, vatmanların dikkatli ve sorumluluk sahibi olmaları gerekir.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve newsfindy.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.