,, ,

Sabiha Gökçen Kimdir? Ne zaman öldü? Nereli?

Kimdir 22.03.2022 - 22:38, Güncelleme: 24.03.2022 - 12:21 14767+ kez okundu.
 

Sabiha Gökçen Kimdir? Ne zaman öldü? Nereli?

Türkiye’nin ilk kadın pilotlarından birisi ve dünyadaki ilk kadın savaş pilotu olan Sabiha Gökçen kimdir?
SABİHA GÖKÇEN   Sabiha Gökçen, 22 Mart 1913 tarihinde Bursa’da dünyaya gelmiştir. Türkiye’nin ilk kadın pilotlarından birisi ve dünyadaki ilk kadın savaş pilotudur. Atatürk’ün sekiz manevi çocuğundan birisi olan Gökçen, kariyeri boyunca 8.000 saat civarlarında uçuş gerçekleştirmiştir. Dünyanın ilk kadın savaş pilotu olan Gökçen, 32 farklı askeri operasyonda görev almıştır. Sabiha Gökçen’in havacılığa merakı 1935 Türkkuşu planör gösterilerinden etkilenmesiyle ortaya çıkmıştır. Manevi babası Atatürk’ün desteğiyle Türk Hava Kurumu’nun Türk Kuşu Sivil Havacılık Okulu’na girmiştir ve yüksek planörcülük brövelerini almıştır. Daha sonra Eskişehir Havacılık Okulu’nda özel uçuş eğitimi alan Gökçen, 25 Şubat 1936 yılında ilk defa motorlu uçak kullanmıştır. Gökçen kızların askeri okullara alınmaması sebebiyle 1936 – 1937 yılları arasında özel eğitim almıştır. Gökçen bu eğitimden sonra brövesini alarak Eskişehir 1. Hava Alayı’nda 6 ay görev yapmıştır. Daha sonra; Dersim Harekatı, Hatay’ın Türkiye’ye katılması ve Balkan turunda görev almıştır. Balkan turu basının ilgisini çekince Gökçen, göklerin kızı olarak anılmaya başlamıştır.     Sabiha Gökçen 22 Mart 2021’de Ankara Gülhane Askeri Tıp Akademisi (GATA)’da kalp yetmezliği sebebiyle 88 yaşında hayatını kaybetmiştir.   Sabiha Gökçen hayatı boyunca birçok ödül ve madalya almıştır.   Ödül ve Madalyaları: Türk Hava Kurumu'nun bir numaralı Övünç (Murassa) Madalyası ve beratı, Yugoslav Ordusunun en büyük nişanı olan Beyaz Kartal Nişanı ve ordu brövesi, Romanya Ordusu Havacılık Brövesi, Trakya ve Ege manevralarından dolayı verilen hatıra madalyalar, Türk kadınının seçme ve seçilme hakkı kazanmasının 50. yılında TBMM'deki törende verilen mesleklerinde öncü kadınlar plaketi, Selçuk Üniversitesi'nin fahri doktorluk payesi, THK tarafından 1989'da verilen altın madalya, 1991'de Uluslararası Havacılık Federasyonu'nun havacılığın bütün dallarında üstün başarı gösteren havacılara verdiği FAI altın madalyası, 1996'da ABD'nin Maxwell Hava Üssü'ndeki törende "dünya tarihine adını yazdıran 20 havacıdan biri" unvanı, Ordu, çeşitli dernek ve kuruluşların verdiği 28 adet plaket.
Türkiye’nin ilk kadın pilotlarından birisi ve dünyadaki ilk kadın savaş pilotu olan Sabiha Gökçen kimdir?

SABİHA GÖKÇEN

 

Sabiha Gökçen, 22 Mart 1913 tarihinde Bursa’da dünyaya gelmiştir. Türkiye’nin ilk kadın pilotlarından birisi ve dünyadaki ilk kadın savaş pilotudur. Atatürk’ün sekiz manevi çocuğundan birisi olan Gökçen, kariyeri boyunca 8.000 saat civarlarında uçuş gerçekleştirmiştir. Dünyanın ilk kadın savaş pilotu olan Gökçen, 32 farklı askeri operasyonda görev almıştır.

Sabiha Gökçen’in havacılığa merakı 1935 Türkkuşu planör gösterilerinden etkilenmesiyle ortaya çıkmıştır. Manevi babası Atatürk’ün desteğiyle Türk Hava Kurumu’nun Türk Kuşu Sivil Havacılık Okulu’na girmiştir ve yüksek planörcülük brövelerini almıştır. Daha sonra Eskişehir Havacılık Okulu’nda özel uçuş eğitimi alan Gökçen, 25 Şubat 1936 yılında ilk defa motorlu uçak kullanmıştır. Gökçen kızların askeri okullara alınmaması sebebiyle 1936 – 1937 yılları arasında özel eğitim almıştır. Gökçen bu eğitimden sonra brövesini alarak Eskişehir 1. Hava Alayı’nda 6 ay görev yapmıştır. Daha sonra; Dersim Harekatı, Hatay’ın Türkiye’ye katılması ve Balkan turunda görev almıştır. Balkan turu basının ilgisini çekince Gökçen, göklerin kızı olarak anılmaya başlamıştır.

 

 

Sabiha Gökçen 22 Mart 2021’de Ankara Gülhane Askeri Tıp Akademisi (GATA)’da kalp yetmezliği sebebiyle 88 yaşında hayatını kaybetmiştir.

 

Sabiha Gökçen hayatı boyunca birçok ödül ve madalya almıştır.

 

Ödül ve Madalyaları:

  • Türk Hava Kurumu'nun bir numaralı Övünç (Murassa) Madalyası ve beratı,
  • Yugoslav Ordusunun en büyük nişanı olan Beyaz Kartal Nişanı ve ordu brövesi,
  • Romanya Ordusu Havacılık Brövesi,
  • Trakya ve Ege manevralarından dolayı verilen hatıra madalyalar,
  • Türk kadınının seçme ve seçilme hakkı kazanmasının 50. yılında TBMM'deki törende verilen mesleklerinde öncü kadınlar plaketi,
  • Selçuk Üniversitesi'nin fahri doktorluk payesi,
  • THK tarafından 1989'da verilen altın madalya,
  • 1991'de Uluslararası Havacılık Federasyonu'nun havacılığın bütün dallarında üstün başarı gösteren havacılara verdiği FAI altın madalyası,
  • 1996'da ABD'nin Maxwell Hava Üssü'ndeki törende "dünya tarihine adını yazdıran 20 havacıdan biri" unvanı,
  • Ordu, çeşitli dernek ve kuruluşların verdiği 28 adet plaket.
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve newsfindy.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.