,, ,

Mısırın ünlü kraliçesi Nefertiti kimdi? Ne zaman ve nerede doğdu?

Kimdir 14.01.2023 - 20:19, Güncelleme: 14.01.2023 - 20:19 10819+ kez okundu.
 

Mısırın ünlü kraliçesi Nefertiti kimdi? Ne zaman ve nerede doğdu?

Mısırın en ünlü kadınlarından birisi olan ve Firavun Akhenoton'un karısı olan Nefertiti hakkında merak edilenler ve detaylar
Nefertiti, Mısır kraliçesi ve MÖ 1350 civarında hüküm süren Firavun Akhenaten'in karısıydı. Güzelliği ve zekasıyla tanınan, eski Mısır'ın en ünlü kadın hükümdarlarından biridir. Nefertiti, MÖ 1370 civarında günümüz Luksor'undaki Teb'de doğdu. Babası, Firavun Amenhotep III'ün veziri veya baş danışmanı Ay'dı. Nefertiti'nin Mutbenret ve Iaret adında iki kız kardeşi ve birkaç kardeşi daha vardı. Daha sonra Akhenaten olarak bilinen Amenhotep IV ile evlendi ve çiftin, daha sonra Kraliçe Neferneferuaten olarak tanınacak olan ünlü Ankhesenpaaten de dahil olmak üzere altı kızı oldu. Nefertiti en çok, boyalı bir kireçtaşı büstünde ölümsüzleştirilen güzelliğiyle ünlüdür. Şu anda Berlin Devlet Müzeleri'nde bulunan büst, eski Mısır sanatının en ünlü parçalarından biridir. Nefertiti, kocasının saltanatı sırasında meydana gelen dini devrimdeki rolüyle de tanınır. O, tektanrıcılığın erken bir savunucusuydu ve birçok kişi onun Mısır'ın geleneksel tanrılarının yeni güneş tanrısı Aten lehine terk edilmesinin ardındaki itici güç olduğuna inanıyor. Nefertiti'nin ölümü bir muamma. Bazıları, kocasının halefi tarafından yönetilen bir darbede öldürüldüğüne inanırken, bazıları onun yaşlanmış olabileceğine inanıyor. Mumyası hiç bulunamadı ve tam olarak nerede yattığı bilinmiyor.   Nefertiti was an Egyptian queen and wife of Pharaoh Akhenaten who ruled around 1350 BC. She is one of the most famous female rulers in ancient Egypt, known for her beauty and intelligence. Nefertiti was born in Thebes, in modern-day Luxor, in around 1370 BC. Her father was Ay, the vizier, or chief adviser, to Pharaoh Amenhotep III. Nefertiti had two sisters, Mutbenret and Iaret, and several more siblings. She married Amenhotep IV, later known as Akhenaten, and the couple had six daughters, including the famous Ankhesenpaaten, later to become known as Queen Neferneferuaten. Nefertiti is most famous for her beauty, which was immortalized in a painted limestone bust. The bust, which is now in the Berlin State Museums, is one of the most famous pieces of ancient Egyptian art. Nefertiti is also known for her role in the religious revolution that took place during her husband's reign. She was an early proponent of monotheism, and many believe she was the driving force behind the abandonment of the traditional gods of Egypt in favor of the new sun god Aten. Nefertiti's death is a mystery. Some believe she was killed in a coup led by her husband's successor, while some believe she may have lived into her old age. Her mummy has never been found, and her exact resting place is unknown.
Mısırın en ünlü kadınlarından birisi olan ve Firavun Akhenoton'un karısı olan Nefertiti hakkında merak edilenler ve detaylar

Nefertiti, Mısır kraliçesi ve MÖ 1350 civarında hüküm süren Firavun Akhenaten'in karısıydı. Güzelliği ve zekasıyla tanınan, eski Mısır'ın en ünlü kadın hükümdarlarından biridir. Nefertiti, MÖ 1370 civarında günümüz Luksor'undaki Teb'de doğdu. Babası, Firavun Amenhotep III'ün veziri veya baş danışmanı Ay'dı. Nefertiti'nin Mutbenret ve Iaret adında iki kız kardeşi ve birkaç kardeşi daha vardı. Daha sonra Akhenaten olarak bilinen Amenhotep IV ile evlendi ve çiftin, daha sonra Kraliçe Neferneferuaten olarak tanınacak olan ünlü Ankhesenpaaten de dahil olmak üzere altı kızı oldu.

Nefertiti en çok, boyalı bir kireçtaşı büstünde ölümsüzleştirilen güzelliğiyle ünlüdür. Şu anda Berlin Devlet Müzeleri'nde bulunan büst, eski Mısır sanatının en ünlü parçalarından biridir. Nefertiti, kocasının saltanatı sırasında meydana gelen dini devrimdeki rolüyle de tanınır. O, tektanrıcılığın erken bir savunucusuydu ve birçok kişi onun Mısır'ın geleneksel tanrılarının yeni güneş tanrısı Aten lehine terk edilmesinin ardındaki itici güç olduğuna inanıyor.

Nefertiti'nin ölümü bir muamma. Bazıları, kocasının halefi tarafından yönetilen bir darbede öldürüldüğüne inanırken, bazıları onun yaşlanmış olabileceğine inanıyor. Mumyası hiç bulunamadı ve tam olarak nerede yattığı bilinmiyor.

 

Nefertiti was an Egyptian queen and wife of Pharaoh Akhenaten who ruled around 1350 BC. She is one of the most famous female rulers in ancient Egypt, known for her beauty and intelligence. Nefertiti was born in Thebes, in modern-day Luxor, in around 1370 BC. Her father was Ay, the vizier, or chief adviser, to Pharaoh Amenhotep III. Nefertiti had two sisters, Mutbenret and Iaret, and several more siblings. She married Amenhotep IV, later known as Akhenaten, and the couple had six daughters, including the famous Ankhesenpaaten, later to become known as Queen Neferneferuaten.

Nefertiti is most famous for her beauty, which was immortalized in a painted limestone bust. The bust, which is now in the Berlin State Museums, is one of the most famous pieces of ancient Egyptian art. Nefertiti is also known for her role in the religious revolution that took place during her husband's reign. She was an early proponent of monotheism, and many believe she was the driving force behind the abandonment of the traditional gods of Egypt in favor of the new sun god Aten.

Nefertiti's death is a mystery. Some believe she was killed in a coup led by her husband's successor, while some believe she may have lived into her old age. Her mummy has never been found, and her exact resting place is unknown.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve newsfindy.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.