,, ,

Karabasan nedir? Neden olur?

Gündem 31.05.2023 - 17:53, Güncelleme: 31.05.2023 - 17:53 3939+ kez okundu.
 

Karabasan nedir? Neden olur?

Karabasan nedir? Neden olur?
Karabasan , uyku paralizisi olarak da bilinen bir uyku bozukluğudur. Bu durumda kişi, uyanık olmasına rağmen kasları kontrol edemez ve hareket edemez. Genellikle kişi uyanmış gibi hisseder, ancak vücudu tamamen hareketsizdir. Karabasan genellikle uyku sırasında REM ( Rapid Eye Movement ) evresinde, yani rüya görülen evrede ortaya çıkar. REM evresinde beynin aktif olduğu ve rüyaların görüldüğü bir dönemdir. Normalde bu dönemde vücut kasları felç edilir ve hareket edemezsiniz. Ancak karabasan durumunda, kişi uyanık hâlde olduğu için vücudu felçli olduğu halde farkındadır. Karabasanın nedeni tam olarak bilinmemektedir, ancak bazı faktörlerin etkili olduğu düşünülmektedir. Bunlar arasında uyku düzeninde bozukluklar, stres , anksiyete , uyku apnesi , depresyon , uyku pozisyonu , jet lag gibi faktörler yer alabilir. Ayrıca ailesel yatkınlık da karabasanın oluşumunda etkili olabilir. Karabasan genellikle zararsızdır ve kısa süreli bir olaydır. Genellikle birkaç saniye ila birkaç dakika arasında sürer. Ancak kişi için korkutucu bir deneyim olabilir ve kaygıya neden olabilir. Karabasanı önlemek veya azaltmak için düzenli uyku alışkanlıklarına dikkat etmek, stresten uzak durmak, uyku pozisyonunu değiştirmek ve uyku ortamını iyileştirmek önerilebilir. Eğer karabasan sık sık tekrarlıyor, uyku kalitesini etkiliyor veya yaşam kalitesini olumsuz etkiliyorsa, bir uyku uzmanına danışmak faydalı olabilir.
Karabasan nedir? Neden olur?

Karabasan , uyku paralizisi olarak da bilinen bir uyku bozukluğudur. Bu durumda kişi, uyanık olmasına rağmen kasları kontrol edemez ve hareket edemez. Genellikle kişi uyanmış gibi hisseder, ancak vücudu tamamen hareketsizdir.

Karabasan genellikle uyku sırasında REM ( Rapid Eye Movement ) evresinde, yani rüya görülen evrede ortaya çıkar. REM evresinde beynin aktif olduğu ve rüyaların görüldüğü bir dönemdir. Normalde bu dönemde vücut kasları felç edilir ve hareket edemezsiniz. Ancak karabasan durumunda, kişi uyanık hâlde olduğu için vücudu felçli olduğu halde farkındadır.

Karabasanın nedeni tam olarak bilinmemektedir, ancak bazı faktörlerin etkili olduğu düşünülmektedir. Bunlar arasında uyku düzeninde bozukluklar, stres , anksiyete , uyku apnesi , depresyon , uyku pozisyonu , jet lag gibi faktörler yer alabilir. Ayrıca ailesel yatkınlık da karabasanın oluşumunda etkili olabilir.

Karabasan genellikle zararsızdır ve kısa süreli bir olaydır. Genellikle birkaç saniye ila birkaç dakika arasında sürer. Ancak kişi için korkutucu bir deneyim olabilir ve kaygıya neden olabilir.

Karabasanı önlemek veya azaltmak için düzenli uyku alışkanlıklarına dikkat etmek, stresten uzak durmak, uyku pozisyonunu değiştirmek ve uyku ortamını iyileştirmek önerilebilir. Eğer karabasan sık sık tekrarlıyor, uyku kalitesini etkiliyor veya yaşam kalitesini olumsuz etkiliyorsa, bir uyku uzmanına danışmak faydalı olabilir.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve newsfindy.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.