,, ,

Can Atalay Kimdir?

Kimdir 09.09.2023 - 15:56, Güncelleme: 09.09.2023 - 15:56 3915+ kez okundu.
 

Can Atalay Kimdir?

Can Atalay Kimdir?
Can Atalay Türkiye’de birçok toplumsal ve siyasi davanın avukatlığını yapan, aktivist ve milletvekili olan bir isimdir. 1976 yılında İstanbul’da doğan Atalay, Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun olmuştur. NTV’nin hukuk departmanında çalıştıktan sonra, Gülen Cemaati’nin kamu kurumlarında gizli örgütlenmesini araştıran gazeteci Ahmet Şık’ın avukatlığını yapmıştır. Şık’ın “İmamın Ordusu” adlı kitabının yasaklanmasına karşı mücadele etmiş, “Dokunan Yanar” sloganıyla kitabın okunmasını savunmuştur. Can Atalay Sosyal Haklar Derneği’nin yönetim kurulunda yer almış, Emek Sineması’nın yıkılmasına karşı kampanya düzenlemiş, Mimarlar Odası’nın avukatı olarak Validebağ Korusu’ndaki yapılaşmaya karşı çıkmıştır. Ayrıca, Danıştay’da Gezi Parkı planlarını iptal ettirmiş, Taksim Dayanışması’nın avukatlığını üstlenmiştir. Gezi Parkı davasında “Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs” suçlamasıyla yargılanmış ve 2022 yılında 18 yıl hapis cezasına çarptırılmıştır. Can Atalay Türkiye’deki maden kazaları, öğrenci yurtları yangınları, tren kazaları gibi birçok toplumsal facianın mağdurlarının avukatlığını yapmıştır. Soma Faciası’nda 301 madencinin ölümüne neden olan ihmalleri ortaya çıkarmış, Ermenek maden kazasında 18 işçinin hayatını kaybetmesine yol açan sorumluları yargılamıştır. Adana’da 11 çocuğun öldüğü öğrenci yurdu yangınında ailelerin haklarını savunmuş, Çorlu tren kazasında 25 kişinin ölümüne sebep olan ihmalleri belgelemiştir. Hendek’te 7 işçinin öldüğü havai fişek fabrikası patlamasında da işçi ailelerinin avukatlığını yapmıştır. Can Atalay 2023 yılında Türkiye İşçi Partisi’nden Hatay milletvekili seçilmiştir. Ancak hâlen Silivri Cezaevi’nde tutuklu bulunmaktadır. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Atalay’ın tutukluluğunun siyasi olduğuna ve ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine karar vermiştir. AİHM, Atalay’ın derhal serbest bırakılmasını istemiştir. Can Atalay Türkiye’de adalet ve demokrasi mücadelesinin önemli bir figürüdür. Birçok insan hakları ihlaline karşı durmuş, mağdurların sesi olmuştur. Haksız yere cezaevinde tutulan Atalay’a destek veren pek çok kişi ve kurum vardır. 
Can Atalay Kimdir?

Can Atalay Türkiye’de birçok toplumsal ve siyasi davanın avukatlığını yapan, aktivist ve milletvekili olan bir isimdir. 1976 yılında İstanbul’da doğan Atalay, Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun olmuştur. NTV’nin hukuk departmanında çalıştıktan sonra, Gülen Cemaati’nin kamu kurumlarında gizli örgütlenmesini araştıran gazeteci Ahmet Şık’ın avukatlığını yapmıştır. Şık’ın “İmamın Ordusu” adlı kitabının yasaklanmasına karşı mücadele etmiş, “Dokunan Yanar” sloganıyla kitabın okunmasını savunmuştur.

Can Atalay Sosyal Haklar Derneği’nin yönetim kurulunda yer almış, Emek Sineması’nın yıkılmasına karşı kampanya düzenlemiş, Mimarlar Odası’nın avukatı olarak Validebağ Korusu’ndaki yapılaşmaya karşı çıkmıştır. Ayrıca, Danıştay’da Gezi Parkı planlarını iptal ettirmiş, Taksim Dayanışması’nın avukatlığını üstlenmiştir. Gezi Parkı davasında “Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs” suçlamasıyla yargılanmış ve 2022 yılında 18 yıl hapis cezasına çarptırılmıştır.

Can Atalay Türkiye’deki maden kazaları, öğrenci yurtları yangınları, tren kazaları gibi birçok toplumsal facianın mağdurlarının avukatlığını yapmıştır. Soma Faciası’nda 301 madencinin ölümüne neden olan ihmalleri ortaya çıkarmış, Ermenek maden kazasında 18 işçinin hayatını kaybetmesine yol açan sorumluları yargılamıştır. Adana’da 11 çocuğun öldüğü öğrenci yurdu yangınında ailelerin haklarını savunmuş, Çorlu tren kazasında 25 kişinin ölümüne sebep olan ihmalleri belgelemiştir. Hendek’te 7 işçinin öldüğü havai fişek fabrikası patlamasında da işçi ailelerinin avukatlığını yapmıştır.

Can Atalay 2023 yılında Türkiye İşçi Partisi’nden Hatay milletvekili seçilmiştir. Ancak hâlen Silivri Cezaevi’nde tutuklu bulunmaktadır. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Atalay’ın tutukluluğunun siyasi olduğuna ve ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine karar vermiştir. AİHM, Atalay’ın derhal serbest bırakılmasını istemiştir.

Can Atalay Türkiye’de adalet ve demokrasi mücadelesinin önemli bir figürüdür. Birçok insan hakları ihlaline karşı durmuş, mağdurların sesi olmuştur. Haksız yere cezaevinde tutulan Atalay’a destek veren pek çok kişi ve kurum vardır. 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve newsfindy.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.