,, ,

Atlantik Bildirisi Nedir?

Genel Kültür 30.12.2023 - 16:29, Güncelleme: 30.12.2023 - 16:29 3731+ kez okundu.
 

Atlantik Bildirisi Nedir?

Atlantik Bildirisi Nedir ?
Atlantik Bildirisi , 9-12 Ağustos 1941 tarihleri arasında Birleşik Krallık Başbakanı Winston Churchill ile Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Franklin D. Roosevelt'in Newfoundland'daki Argentia Körfezi'nde bir savaş gemisi olan USS Augusta'da gerçekleştirdikleri bir toplantı sonucunda hazırlanan bir bildiridir. Bildiri, iki ülkenin II. Dünya Savaşı'nda ortak bir amaç için birlikte çalışacağını ilan etti. Bildiri, 14 Ağustos 1941'de Washington, DC'deki Birleşmiş Milletler Evi'nde kamuoyuna açıklandı. Bildirinin 14 maddelik beyannamesi, özgürlük ve demokrasinin temel ilkelerini vurguladı ve aşağıdakileri içeriyordu: Tüm ulusların kendi kaderini tayin hakkı vardır. Toprak genişlemesi arzu edilmez. Üzerinde yaşayanların onayı olmadan hiçbir toprak değişikliği yapılmaz. Her ulus kendi hükümetini seçme hakkına sahiptir. Kendi kendilerini yönetimden yoksun bırakılanlara bu haklar iade edilecektir. Tüm ülkeler arasında ekonomik işbirliği sağlanacaktır. Denizlerin kullanımında eşitlik ilkesi esas alınacaktır. Zor kullanma uluslararası bir siyaset aracı olmayacaktır. Atlantik Bildirisi II. Dünya Savaşı'nın gidişatını önemli ölçüde etkiledi. Bildiri, Müttefik güçlerin ortak bir amaç için birlikte çalışacağına dair bir işaret verdi ve Nazi Almanyası'na karşı savaşta bir dönüm noktası oldu. Bildiri, aynı zamanda Birleşmiş Milletler'in kuruluşuna da ilham verdi.    
Atlantik Bildirisi Nedir ?

Atlantik Bildirisi , 9-12 Ağustos 1941 tarihleri arasında Birleşik Krallık Başbakanı Winston Churchill ile Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Franklin D. Roosevelt'in Newfoundland'daki Argentia Körfezi'nde bir savaş gemisi olan USS Augusta'da gerçekleştirdikleri bir toplantı sonucunda hazırlanan bir bildiridir. Bildiri, iki ülkenin II. Dünya Savaşı'nda ortak bir amaç için birlikte çalışacağını ilan etti.

Bildiri, 14 Ağustos 1941'de Washington, DC'deki Birleşmiş Milletler Evi'nde kamuoyuna açıklandı. Bildirinin 14 maddelik beyannamesi, özgürlük ve demokrasinin temel ilkelerini vurguladı ve aşağıdakileri içeriyordu:

  • Tüm ulusların kendi kaderini tayin hakkı vardır.
  • Toprak genişlemesi arzu edilmez.
  • Üzerinde yaşayanların onayı olmadan hiçbir toprak değişikliği yapılmaz.
  • Her ulus kendi hükümetini seçme hakkına sahiptir.
  • Kendi kendilerini yönetimden yoksun bırakılanlara bu haklar iade edilecektir.
  • Tüm ülkeler arasında ekonomik işbirliği sağlanacaktır.
  • Denizlerin kullanımında eşitlik ilkesi esas alınacaktır.
  • Zor kullanma uluslararası bir siyaset aracı olmayacaktır.

Atlantik Bildirisi II. Dünya Savaşı'nın gidişatını önemli ölçüde etkiledi. Bildiri, Müttefik güçlerin ortak bir amaç için birlikte çalışacağına dair bir işaret verdi ve Nazi Almanyası'na karşı savaşta bir dönüm noktası oldu. Bildiri, aynı zamanda Birleşmiş Milletler'in kuruluşuna da ilham verdi.

 
 
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve newsfindy.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.