,, ,
Güngör Okyay
Köşe Yazarı
Güngör Okyay
 

Araştırmacı Gazeteci Ne demek..?

Araştırmacı gazeteci ne işe yarar..? Araştırmacı gazeteci bir konu geldiğinde konunun bilgi ve belgelerine bakar sadece bakmakla yetinmez bilginin ve belgenin doğruluğunu araştırmak zorundadır. Araştırmacı gazeteci sadece haber kaynağını dinlemez her iki tarafa sorularını yöneltir çünkü karşı tarafa söz hakkı vermek gibi bir zorunluluğu vardır. Şayet sorduğu sorulardan tatmin olur karşı tarafından ortaya koyduğu belgeler neticesinde karşı taraf haber kaynağının iddialarını bilgi ve belgelerle çürütüyorsa haber oluşturmaz bir gazetecinin işi insanları ifşaa etmek halkın içerisinde zor durumda bırakmak değildir gazeteci halka doğru bilgiyi aktarma gibi bir zorunluluğu vardır. Araştırmacı gazeteci sizin anlatmış olduğunuz olay içerisinde şayet suç teşkil edecek her hangi bir konu var ise anlattığınız andan itibaren konuyu ilgili makamlara iletmekle yükümlüdür. Kısaca aldığı her bilgiyi ilgili makamlarına iletmekle de mükelleftir. Araştırmacı gazeteci suçlu ve suçsuzu ayıracak savcı yada hakim değildir. Gazeteci araştırır bilgi, belge, somut delilleri ortaya koyarak okuyucularına sunar. Makamlara bilgi ve belgeleri sunar makamlar uygun gördüğü taktirde gerekli soruşturmayı açar bir gazetecinin soruşturma açtırma gibi her hangi bir yetkisi yoktur. Gazeteci tüm bu hizmetleri için hiç bir haber kaynağından ödenek istemez bu hizmetlerinin tamamını iyi niyet çerçevesinde doğru olanın ortaya çıka bilmesi için yapar. Belge Nedir..? Belge sizin telefonda karşı tarafı kışkırtarak telefon konuşması esansında size hakaret etmesi değildir. Belge Türk Devletinin sizlere vermiş olduğu raporlar ve düzenlemelerdir. Kolluk Kuvvetleri ve Hastanelerin araştırmaları sonucunda sizlere verdiği resmi evraklardır. Hiç bir araştırmacı gazeteci elinde evrak, bilgi, belge, somut kanıt olmadan yaşadıklarınızı gazeteye taşıyamaz. Çünkü somut bilgi ve belge olmadan kişileri hedef alarak yapılan her haber suç teşkil eder bu nedenle araştırmacı gazeteci önce belgeye sonra elindeki somut delillere bakar. Yani sizin çok bağırmanız yada iftara niteliğinde kelimeler sarf etmeniz hiç bir gazeteciyi doğru bildiği yoldan ayırmaz. Zira konusunda haklı olan mağdur olan kişiler bağırmak yada iftiraya dayanarak hakaret etmek yerine elindeki bilgi ve belgelere dayanarak haklılığını kanun önünde anlatarak adaletin tecelli etmesine yardımcı olur. Elinde bilgi ve belge olmadan yapılan her şikayet sadece iddiadır. Gazeteci iddialara değil gerçek ve somut belgelere dayanarak haber yapar elindeki bilgi ve belgelere dayanarak konuşur yazar. Zira iddiaların her hangi bir haber değeri yoktur. Kalın sağlıcakla…
Ekleme Tarihi: 25 Nisan 2023 - Salı

Araştırmacı Gazeteci Ne demek..?

Araştırmacı gazeteci ne işe yarar..?

Araştırmacı gazeteci bir konu geldiğinde konunun bilgi ve belgelerine bakar sadece bakmakla yetinmez bilginin ve belgenin doğruluğunu araştırmak zorundadır. Araştırmacı gazeteci sadece haber kaynağını dinlemez her iki tarafa sorularını yöneltir çünkü karşı tarafa söz hakkı vermek gibi bir zorunluluğu vardır. Şayet sorduğu sorulardan tatmin olur karşı tarafından ortaya koyduğu belgeler neticesinde karşı taraf haber kaynağının iddialarını bilgi ve belgelerle çürütüyorsa haber oluşturmaz bir gazetecinin işi insanları ifşaa etmek halkın içerisinde zor durumda bırakmak değildir gazeteci halka doğru bilgiyi aktarma gibi bir zorunluluğu vardır.

Araştırmacı gazeteci sizin anlatmış olduğunuz olay içerisinde şayet suç teşkil edecek her hangi bir konu var ise anlattığınız andan itibaren konuyu ilgili makamlara iletmekle yükümlüdür. Kısaca aldığı her bilgiyi ilgili makamlarına iletmekle de mükelleftir.

Araştırmacı gazeteci suçlu ve suçsuzu ayıracak savcı yada hakim değildir.

Gazeteci araştırır bilgi, belge, somut delilleri ortaya koyarak okuyucularına sunar. Makamlara bilgi ve belgeleri sunar makamlar uygun gördüğü taktirde gerekli soruşturmayı açar bir gazetecinin soruşturma açtırma gibi her hangi bir yetkisi yoktur. Gazeteci tüm bu hizmetleri için hiç bir haber kaynağından ödenek istemez bu hizmetlerinin tamamını iyi niyet çerçevesinde doğru olanın ortaya çıka bilmesi için yapar.

Belge Nedir..?

Belge sizin telefonda karşı tarafı kışkırtarak telefon konuşması esansında size hakaret etmesi değildir. Belge Türk Devletinin sizlere vermiş olduğu raporlar ve düzenlemelerdir. Kolluk Kuvvetleri ve Hastanelerin araştırmaları sonucunda sizlere verdiği resmi evraklardır. Hiç bir araştırmacı gazeteci elinde evrak, bilgi, belge, somut kanıt olmadan yaşadıklarınızı gazeteye taşıyamaz.

Çünkü somut bilgi ve belge olmadan kişileri hedef alarak yapılan her haber suç teşkil eder bu nedenle araştırmacı gazeteci önce belgeye sonra elindeki somut delillere bakar. Yani sizin çok bağırmanız yada iftara niteliğinde kelimeler sarf etmeniz hiç bir gazeteciyi doğru bildiği yoldan ayırmaz.

Zira konusunda haklı olan mağdur olan kişiler bağırmak yada iftiraya dayanarak hakaret etmek yerine elindeki bilgi ve belgelere dayanarak haklılığını kanun önünde anlatarak adaletin tecelli etmesine yardımcı olur.

Elinde bilgi ve belge olmadan yapılan her şikayet sadece iddiadır. Gazeteci iddialara değil gerçek ve somut belgelere dayanarak haber yapar elindeki bilgi ve belgelere dayanarak konuşur yazar.

Zira iddiaların her hangi bir haber değeri yoktur.

Kalın sağlıcakla…

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve newsfindy.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.