,, ,
Güngör Okyay
Köşe Yazarı
Güngör Okyay
 

Rusya Türk Devletleri Teşkilatına Katıla bilir mi.

Bildiğiniz gibi Türk Devletleri Teşkilatı “eski adıyla Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi – Türk Konseyi”, Türk Devletleri arasında kapsamlı işbirliğini teşvik etmek amacı ile uluslararası bir örgüt olarak 2009 yılında kurulmuş teşkilatın kurucu üyeleri ise Kırgızistan, Azerbaycan, Kazakistan ve Türkiye`den oluşmaktaydı. 2019′ Ekim ayında Bakü’de gerçekleştirilen 7. zirve sırasında Özbekistan Teşkilata tam üye olarak katılmıştı. Macaristan ise Eylül 2018’de Kırgızistan’ın Cholpon-Ata şehrinde düzenlenen 6. Zirve sırasında ve Türkmenistan Kasım 2021’de İstanbul’da düzenlenen 8. Zirve sırasında gözlemci statüsü kazanmıştı. Türk Konseyi yeni adıyla Türk Devletleri Teşkilatı 6. Zirvesi sırasında Devlet Başkanları Konseyi tarafından önümüzdeki 3 yıllık dönem için Türk Devletleri Teşkilatı Genel Sekreteri olarak Baghdad Amreyev atanmıştı. Peki Türk Konseyinin amaçları Nahcivan Anlaşması’nın 2. Maddesinde belirtilmiş amaçlar nelerdi. Taraflar arasında karşılıklı güvenin güçlendirilmesi, Bölge ve bölge dışında barışın korunması, Dış politika konularında ortak tutumlar benimsenmesi, Uluslararası terörizm, ayrılıkçılık, aşırılık ve sınır ötesi suçlarla mücadele için eylemlerin koordine edilmesi, Ortak amaçlarla ilgili her alanda etkili bölgesel ve ikili işbirliğinin geliştirilmesi, Ticaret ve yatırım için uygun koşulların yaratılması, Kapsamlı ve dengeli bir ekonomik büyüme, sosyal ve kültürel gelişimin amaçlanması, Hukukun üstünlüğünün sağlanması, iyi yönetim ve insan haklarının korunması konularının tartışılması, Bilim, teknoloji, eğitim ve kültür alanlarında etkileşimin genişletilmesi, Kitle iletişim araçlarıyla etkileşimin ve daha yoğun bir iletişimin teşvik edilmesi, Hukuki konularda bilgi değişimi ve adli işbirliğinin teşvik edilmesi Peki Rusya Türk Devletleri Teşkilatına girmemesi için her hangi bir sıkıntı olmadığını düşünüyorum. Cumhur Başkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın seçim çalışmaların da Türk Devletleri Teşkilatının logosunu kullanması ayrı onur ve gurur verici bir durum olduğunu belirtmek isterim. Ayrıca Dünya Altın Konseyinin Türkiye’de kurulması da olası bir durum gibi geliyor bana. Gerçekleşmesi dileği ile selam ve sevgiyle kalın…
Ekleme Tarihi: 12 Nisan 2023 - Çarşamba

Rusya Türk Devletleri Teşkilatına Katıla bilir mi.

Bildiğiniz gibi Türk Devletleri Teşkilatı “eski adıyla Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi – Türk Konseyi”, Türk Devletleri arasında kapsamlı işbirliğini teşvik etmek amacı ile uluslararası bir örgüt olarak 2009 yılında kurulmuş teşkilatın kurucu üyeleri ise Kırgızistan, Azerbaycan, Kazakistan ve Türkiye`den oluşmaktaydı.

2019′ Ekim ayında Bakü’de gerçekleştirilen 7. zirve sırasında Özbekistan Teşkilata tam üye olarak katılmıştı. Macaristan ise Eylül 2018’de Kırgızistan’ın Cholpon-Ata şehrinde düzenlenen 6. Zirve sırasında ve Türkmenistan Kasım 2021’de İstanbul’da düzenlenen 8. Zirve sırasında gözlemci statüsü kazanmıştı.

Türk Konseyi yeni adıyla Türk Devletleri Teşkilatı 6. Zirvesi sırasında Devlet Başkanları Konseyi tarafından önümüzdeki 3 yıllık dönem için Türk Devletleri Teşkilatı Genel Sekreteri olarak Baghdad Amreyev atanmıştı.

  1. Peki Türk Konseyinin amaçları Nahcivan Anlaşması’nın 2. Maddesinde belirtilmiş amaçlar nelerdi.
  2. Taraflar arasında karşılıklı güvenin güçlendirilmesi,
  3. Bölge ve bölge dışında barışın korunması,
  4. Dış politika konularında ortak tutumlar benimsenmesi,
  5. Uluslararası terörizm, ayrılıkçılık, aşırılık ve sınır ötesi suçlarla mücadele için eylemlerin koordine edilmesi,
  6. Ortak amaçlarla ilgili her alanda etkili bölgesel ve ikili işbirliğinin geliştirilmesi,
  7. Ticaret ve yatırım için uygun koşulların yaratılması,
  8. Kapsamlı ve dengeli bir ekonomik büyüme, sosyal ve kültürel gelişimin amaçlanması,
  9. Hukukun üstünlüğünün sağlanması, iyi yönetim ve insan haklarının korunması konularının tartışılması,
  10. Bilim, teknoloji, eğitim ve kültür alanlarında etkileşimin genişletilmesi,
  11. Kitle iletişim araçlarıyla etkileşimin ve daha yoğun bir iletişimin teşvik edilmesi,
  12. Hukuki konularda bilgi değişimi ve adli işbirliğinin teşvik edilmesi

Peki Rusya Türk Devletleri Teşkilatına girmemesi için her hangi bir sıkıntı olmadığını düşünüyorum. Cumhur Başkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın seçim çalışmaların da Türk Devletleri Teşkilatının logosunu kullanması ayrı onur ve gurur verici bir durum olduğunu belirtmek isterim. Ayrıca Dünya Altın Konseyinin Türkiye’de kurulması da olası bir durum gibi geliyor bana.

Gerçekleşmesi dileği ile selam ve sevgiyle kalın…

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve newsfindy.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.