,, ,
Tuncay Dilci
Köşe Yazarı
Tuncay Dilci
 

Dijital Yoğunluklu Temaslarımız, Fiziksel Temassız Bir Yaşam Mı Dayatmaktadır?

Özellikle Pandemi süreci ile doruklara ulaşan dijital  temaslı yaşam biçimi, dijital nesneyle daha yoğun vakit geçirme tecrübesi, yeni bir deneyimle birlikte; sanal Dünya’nın kapılarını pembe panjurlar içerisindeki sunumu ile sözde insanlık için yeni bir yaşamsal mecburiyet alanı şekline dönüştürdü.  Dijital mecra alanlarının adeta ihtiyaçlandırılma  durumunun popülerlik kazanması, yeni takip ve ilişkilerle beraber tüketim kültüründe de kendini gösterirken; Söz konusu durum sanal marketlerin, getir götür yemeklerin, anlık ulaşımların,  düzleşen dünyada insanlığa yeni bir sınırsız boyut ve sanal ortamlı çapraz reklamların sunumları eşliğinde pekiştirme  algo-ritmik-psiko teknik manipülasyon  ritiüelleri ile daha da etkili bir yaşam alanına dönüştü. Diğer taraftan; sanal dünyadaki haberlerin içerikleri, normal web sayfalarını ziyaretlerinde  “algıda seçicilik”  nosyonuyla İlgili sayfaların dayatma ve zorbalığı maruziyeti eşliğinde, takibe edildikleri görülmektedir. Buna göre; sayfalar dolusu detaylı haberleri okumaktansa, tek bir görsele sığdırılmış  kısa, net cümleler insanların bilgiye ulaşımını kolaylaştırırken, bu yönde içeriğin daha da tercih edilebilirliğini ve benimsenişini artırmıştır. Evde kalma süreci ile beraber insanların sosyal medya aracılığıyla alternatif tıp sayfalarını yoğunlukla takip ettiği, sadece arkadaş, yemek veya kıyafet gibi yapmak yerine eğitim içerikleri ve ibadet sayfalarına dönük artışların olduğu görülmektedir.  Bu bağlamda dijital mecralarda; bireylerin kendini hep iyi gösterme çabası, yeni bir sanal kişiliğin ilk adımlarını oluştururken; buna karşın  “ sosyal mesafe” kaynaklı insanlara temas etmekten kaçınan yeni bir medya bağımlıları grubunu oluşturdu. bu durum kendi hayatlarında sunacakları, yaşayacakları, deneyimleyecekleri ne varsa kısırlaştırarak tüketti. İşte bu noktada; olması gereken oldu ve gerçek ve yüzyüze iletişim azalırken, sessizce takibe geçen birey azımsanamayacak şekilde edilgen kişiliğe dönüştü. Sonuç olarak; sosyal mesafe gibi tuzak kavramlar eşliğinde  yeniden şekillenen yaşam felsefesi, dijital çağın zorunlu doğurguları  olan; akraba aktivitelerinden, komşuluk ilişkilerinden, sosyal faaliyetlerden, insani ortamlardan kaçışla beraber kendi iç dünyalarına hapsururken; dijital mecraların dayatmış olduğu sunumları göbek bağııyla bağlanmış Yaşam kaynağı ve akışı olarak benimsedi...
Ekleme Tarihi: 03 Ocak 2024 - Çarşamba

Dijital Yoğunluklu Temaslarımız, Fiziksel Temassız Bir Yaşam Mı Dayatmaktadır?

Özellikle Pandemi süreci ile doruklara ulaşan dijital  temaslı yaşam biçimi, dijital nesneyle daha yoğun vakit geçirme tecrübesi, yeni bir deneyimle birlikte; sanal Dünya’nın kapılarını pembe panjurlar içerisindeki sunumu ile sözde insanlık için yeni bir yaşamsal mecburiyet alanı şekline dönüştürdü. 

Dijital mecra alanlarının adeta ihtiyaçlandırılma  durumunun popülerlik kazanması, yeni takip ve ilişkilerle beraber tüketim kültüründe de kendini gösterirken; Söz konusu durum sanal marketlerin, getir götür yemeklerin, anlık ulaşımların,  düzleşen dünyada insanlığa yeni bir sınırsız boyut ve sanal ortamlı çapraz reklamların sunumları eşliğinde pekiştirme  algo-ritmik-psiko teknik manipülasyon  ritiüelleri ile daha da etkili bir yaşam alanına dönüştü.

Diğer taraftan; sanal dünyadaki haberlerin içerikleri, normal web sayfalarını ziyaretlerinde  “algıda seçicilik”  nosyonuyla İlgili sayfaların dayatma ve zorbalığı maruziyeti eşliğinde, takibe edildikleri görülmektedir. Buna göre; sayfalar dolusu detaylı haberleri okumaktansa, tek bir görsele sığdırılmış  kısa, net cümleler insanların bilgiye ulaşımını kolaylaştırırken, bu yönde içeriğin daha da tercih edilebilirliğini ve benimsenişini artırmıştır.

Evde kalma süreci ile beraber insanların sosyal medya aracılığıyla alternatif tıp sayfalarını yoğunlukla takip ettiği, sadece arkadaş, yemek veya kıyafet gibi yapmak yerine eğitim içerikleri ve ibadet sayfalarına dönük artışların olduğu görülmektedir. 

Bu bağlamda dijital mecralarda; bireylerin kendini hep iyi gösterme çabası, yeni bir sanal kişiliğin ilk adımlarını oluştururken; buna karşın  “ sosyal mesafe” kaynaklı insanlara temas etmekten kaçınan yeni bir medya bağımlıları grubunu oluşturdu. bu durum kendi hayatlarında sunacakları, yaşayacakları, deneyimleyecekleri ne varsa kısırlaştırarak tüketti. İşte bu noktada; olması gereken oldu ve gerçek ve yüzyüze iletişim azalırken, sessizce takibe geçen birey azımsanamayacak şekilde edilgen kişiliğe dönüştü.

Sonuç olarak; sosyal mesafe gibi tuzak kavramlar eşliğinde  yeniden şekillenen yaşam felsefesi, dijital çağın zorunlu doğurguları  olan; akraba aktivitelerinden, komşuluk ilişkilerinden, sosyal faaliyetlerden, insani ortamlardan kaçışla beraber kendi iç dünyalarına hapsururken; dijital mecraların dayatmış olduğu sunumları göbek bağııyla bağlanmış Yaşam kaynağı ve akışı olarak benimsedi...

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve newsfindy.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.