,, ,

Emir Can İğrek'in Şarkısındaki Ali Cabbar Kimdir? Ali Cabbar'ın Gerçek Hikayesi Nedir, Ne Zaman Yaşandı?

Müzik 10.07.2023 - 15:47, Güncelleme: 10.07.2023 - 15:53 6617+ kez okundu.
 

Emir Can İğrek'in Şarkısındaki Ali Cabbar Kimdir? Ali Cabbar'ın Gerçek Hikayesi Nedir, Ne Zaman Yaşandı?

Emir Can İğrek'in Şarkısındaki Ali Cabbar Kimdir? Ali Cabbar'ın Gerçek Hikayesi Nedir, Ne Zaman Yaşandı?
Ali Cabbar , Emir Can İğrek ’in 2023 yılında çıkardığı " Parti İptal " albümünde yer alan bir şarkının adı ve kahramanıdır. Şarkıda, köy düğünlerinde gırnata (klarnet) çalan genç bir adamın sevdiği kızın başkasıyla evlendiğini gördükten sonra askere gittiği ve şehit olduğu anlatılır. Şarkının sözleri şöyledir: Ne ateş var ne de duman amma Tutuşur alevler yanar Ali Cabbar Sevdiğin kız başkasına varmış Dayanabilirsen dayan Ali Cabbar Baban der "Al gırnatanı oğlum Akşama düğün var yürü Ali Cabbar" Sevdiği kız başkasına varmış Oynar el oğluyla çalar Ali Cabbar Bu ne derttir bu nasıl sınavdır Anlayabilirsen anla Ali Cabbar Yükün’ almış buralara küsmüş Askere yazılmış gider Ali Cabbar Gideli 6-7 ay olmuş Haberi de düşmüş köye Ali Cabbar Sesi susmuş gırnatası susmuş Bir türkü bırakmış bize Ali Cabbar Ali Cabbar ’ın Gerçek Hikayesi Nedir? Ali Cabbar’ın gerçekten yaşayan biri olduğuna dair somut bir delil bulunmamaktadır. Şarkının yazarı Emir Can İğrek , şarkının ilham kaynağı olarak "bir arkadaşının anlattığı bir hikaye" olduğunu söylemiştir1. Bu hikayeye göre, Ali Cabbar ’ın İstanbul’da yoksul ve işçi kökenli bir mahallede yaşadığı, ekonomik sıkıntılar sebebiyle eğitim hayatına devam edemediği, aile mesleği olan gırnata çalmayı sürdürdüğü düşünülmektedir. Mahallesindeki bir kadına aşık olan Ali Cabbar , kadının da kendisine karşı hisleri olmasına rağmen bunu hiç dile getirememiştir. Kısa bir süre sonra kadının ailesi tarafından zengin bir erkekle zorla evlendirildiği ve Ali Cabbar ’ın da sevdiğinin düğününde gırnata çalmak zorunda kaldığı söylenmektedir. Düğünden sonra askere giden Ali Cabbar ’ın hayatını kaybettiği ve geride sadece bir türkü bıraktığı iddia edilmektedir. Ne Zaman Yaşandı? Ali Cabbar ’ın yaşadığı varsayılan hikayenin ne zaman yaşandığına dair kesin bir bilgi yoktur. Ancak şarkının sözlerinden ve anlatım tarzından yola çıkarak, hikayenin 20. yüzyılın ikinci yarısında veya 21. yüzyılın başlarında geçtiği tahmin edilebilir. Ayrıca şarkının 2023 yılında yayınlandığı da göz önünde bulundurulmalıdır.
Emir Can İğrek'in Şarkısındaki Ali Cabbar Kimdir? Ali Cabbar'ın Gerçek Hikayesi Nedir, Ne Zaman Yaşandı?

Ali Cabbar , Emir Can İğrek ’in 2023 yılında çıkardığı " Parti İptal " albümünde yer alan bir şarkının adı ve kahramanıdır. Şarkıda, köy düğünlerinde gırnata (klarnet) çalan genç bir adamın sevdiği kızın başkasıyla evlendiğini gördükten sonra askere gittiği ve şehit olduğu anlatılır. Şarkının sözleri şöyledir:

Ne ateş var ne de duman amma Tutuşur alevler yanar Ali Cabbar Sevdiğin kız başkasına varmış Dayanabilirsen dayan Ali Cabbar

Baban der "Al gırnatanı oğlum Akşama düğün var yürü Ali Cabbar" Sevdiği kız başkasına varmış Oynar el oğluyla çalar Ali Cabbar

Bu ne derttir bu nasıl sınavdır Anlayabilirsen anla Ali Cabbar Yükün’ almış buralara küsmüş Askere yazılmış gider Ali Cabbar

Gideli 6-7 ay olmuş Haberi de düşmüş köye Ali Cabbar Sesi susmuş gırnatası susmuş Bir türkü bırakmış bize Ali Cabbar

Ali Cabbar ’ın Gerçek Hikayesi Nedir?


Ali Cabbar’ın gerçekten yaşayan biri olduğuna dair somut bir delil bulunmamaktadır. Şarkının yazarı Emir Can İğrek , şarkının ilham kaynağı olarak "bir arkadaşının anlattığı bir hikaye" olduğunu söylemiştir1. Bu hikayeye göre, Ali Cabbar ’ın İstanbul’da yoksul ve işçi kökenli bir mahallede yaşadığı, ekonomik sıkıntılar sebebiyle eğitim hayatına devam edemediği, aile mesleği olan gırnata çalmayı sürdürdüğü düşünülmektedir. Mahallesindeki bir kadına aşık olan Ali Cabbar , kadının da kendisine karşı hisleri olmasına rağmen bunu hiç dile getirememiştir. Kısa bir süre sonra kadının ailesi tarafından zengin bir erkekle zorla evlendirildiği ve Ali Cabbar ’ın da sevdiğinin düğününde gırnata çalmak zorunda kaldığı söylenmektedir. Düğünden sonra askere giden Ali Cabbar ’ın hayatını kaybettiği ve geride sadece bir türkü bıraktığı iddia edilmektedir.

Ne Zaman Yaşandı?
Ali Cabbar ’ın yaşadığı varsayılan hikayenin ne zaman yaşandığına dair kesin bir bilgi yoktur. Ancak şarkının sözlerinden ve anlatım tarzından yola çıkarak, hikayenin 20. yüzyılın ikinci yarısında veya 21. yüzyılın başlarında geçtiği tahmin edilebilir. Ayrıca şarkının 2023 yılında yayınlandığı da göz önünde bulundurulmalıdır.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve newsfindy.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.