Yerebatan Sarayı’ndaki Gizemli Medusa Başı Kaideleri

Yerebatan Sarayı’ndaki Gizemli Medusa Başı Kaideleri

Yerebatan Sarayı’nın en sonunda kuzeybatı köşesindeki iki sütunun alt tarafları Medusa başı şeklindeki kaidelerden oluşmaktadır. Bu kaidelerden bir tanesi tam ters şeklinde diğeri ise yana yatık şeklinde Medusa heykeli şeklindedir. Bu Medusa heykelleri Roma döneminde yapılmıştır. Medusa başları’nın asıl yerleri bilinmemek ile birlikte araştırmacılar bu Medusa başlarının yapısı ve sağlamlığı gereği salt sütun kaidesi olarak getirilmiş olacağını düşünmektedir.

Medusa Başları tarih boyunca onlarca efsaneye konu olmuştur;

Efsanelerden en bilineni ise, Yunan mitolojisinin yer altı dünyasında yaşayan, üç kardeşten birisi Medusa’dır. Medusa canavar bir varlık olarak kendisine bakan herkesi taşa çevirebilme yeteneğine sahip olan bir kadındır.

Sarnıcın yapılmış olduğu zamanlarda ise Medusa (Gorgona Yaratıklarından Bir Tanesi) ve benzeri gorgona yaratıklarının heykelleri veya resimleri korku yaratmak ve saray gibi özel yerleri korumak için sıkça kullanılırdı. Bu Medusa başlarının ise Yerebatan Sarnıcı’na getirilme sebebinin, sarnıcı koruması için olduğu düşünülmektedir. Medusa sütunlarının Yerebatan Sarnıcı’nın sütun altlarına kaide olarak yerleştirilirken ters olarak yerleştirilmesinin sebebi ise bakan kişilerin taşa dönüşmesini engellemektir.