,, ,

Yıldız Eruçman Kimdir? 400 metre yükseklikten Atatürk'e bir buket çiçek

Kimdir 27.03.2022 - 13:23, Güncelleme: 27.03.2022 - 13:23 14493+ kez okundu.
 

Yıldız Eruçman Kimdir? 400 metre yükseklikten Atatürk'e bir buket çiçek

Yıldız Eruçman Kimdir? 400 metre yükseklikten Atatürk'e bir buket çiçek
Yıldız Eruçman Kimdir?   Yıldız Eruçman 1919 yılında Osmanlı İmparatorluğu’nun Selanik şehrinde dünyaya gelmiştir. Türkiye’nin ilk kadın paraşütçüsü ünvanı Yıldız Eruçman’a aittir. Yıldız Eruçman’ın doğum adı ise Yıldız Kayalar’dır. Sabiha Gökçen’in yetiştirmiş olduğu Edibe Subaşı, Nezihe Viranyalı ve Sahavet Karapas ile birlikte dört kadın pilot arasında bulunan Eruçman, Türkiye’nin ise ilk paraşüt ile atlayan kadın havacısı olmuştur.   Türkiye-Yunanistan arasında yaşanan nüfus mübadelesi sırasında aile Selanik’ten İstanbul’a göç etmiştir. Daha sonra İstanbul’dan İzmir’in Cumaovası mevkiine göç eden Eruçman buradan Ankara’ya gelmiştir. Ankara’da Ergazi’de bulunan Türk Hava Kurumu’na ait Türkkuşu Sivil Havacılık Okulu’na gelen Eruçman, burada Paraşütçülük eğitimleri almaya başlamıştır. Türkkuşu Sivil Havacılık Okulu’nda eğitimlerini tamamlayan Eruçman, 4 Ekim 1935’te Rus yapımı R-5 bombardıman uçağından, Ergazi Paraşüt gösterileri sırasında ilk atlayışını gerçekleştirmiştir. 400 metre yükseklikten atlayan Yıldız Eruçman, gösteriyi izleyen Atatürk’e hediye buket vermiştir. Bu atlayış sonrasında Atatürk şunları söylemiştir: ‘Bugünkü geçit resmi, Türk Hava Kurumu için verimli çalışmalarını göstermek hususunda güzel bir vesile oldu. Türk Kuşu planör, uçuş ve akrobatik paraşütçülerin hareketleri parlak ve çok ümit vericidir…’   Daha sonra Eskişehir İnönü Yüksek Planör kampı’na katılmış ve buradan Etimesgut Planör Kampı’na geçmiştir. Yıldır Eruçman’ın adı, mesleğinde öncü olan kadınlar arasına kazınmıştır.
Yıldız Eruçman Kimdir? 400 metre yükseklikten Atatürk'e bir buket çiçek

Yıldız Eruçman Kimdir?

 

Yıldız Eruçman 1919 yılında Osmanlı İmparatorluğu’nun Selanik şehrinde dünyaya gelmiştir. Türkiye’nin ilk kadın paraşütçüsü ünvanı Yıldız Eruçman’a aittir. Yıldız Eruçman’ın doğum adı ise Yıldız Kayalar’dır. Sabiha Gökçen’in yetiştirmiş olduğu Edibe Subaşı, Nezihe Viranyalı ve Sahavet Karapas ile birlikte dört kadın pilot arasında bulunan Eruçman, Türkiye’nin ise ilk paraşüt ile atlayan kadın havacısı olmuştur.

 

Türkiye-Yunanistan arasında yaşanan nüfus mübadelesi sırasında aile Selanik’ten İstanbul’a göç etmiştir. Daha sonra İstanbul’dan İzmir’in Cumaovası mevkiine göç eden Eruçman buradan Ankara’ya gelmiştir. Ankara’da Ergazi’de bulunan Türk Hava Kurumu’na ait Türkkuşu Sivil Havacılık Okulu’na gelen Eruçman, burada Paraşütçülük eğitimleri almaya başlamıştır. Türkkuşu Sivil Havacılık Okulu’nda eğitimlerini tamamlayan Eruçman, 4 Ekim 1935’te Rus yapımı R-5 bombardıman uçağından, Ergazi Paraşüt gösterileri sırasında ilk atlayışını gerçekleştirmiştir. 400 metre yükseklikten atlayan Yıldız Eruçman, gösteriyi izleyen Atatürk’e hediye buket vermiştir. Bu atlayış sonrasında Atatürk şunları söylemiştir: ‘Bugünkü geçit resmi, Türk Hava Kurumu için verimli çalışmalarını göstermek hususunda güzel bir vesile oldu. Türk Kuşu planör, uçuş ve akrobatik paraşütçülerin hareketleri parlak ve çok ümit vericidir…’

 

Daha sonra Eskişehir İnönü Yüksek Planör kampı’na katılmış ve buradan Etimesgut Planör Kampı’na geçmiştir. Yıldır Eruçman’ın adı, mesleğinde öncü olan kadınlar arasına kazınmıştır.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve newsfindy.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.