,, ,

Sultan ve Kraliçe: Elizabeth’in İslam Dünyasıyla İlişkilerinin Anlatılmamış Hikâyesi

Kitap 18.05.2022 - 13:30, Güncelleme: 18.05.2022 - 13:30 21401+ kez okundu.
 

Sultan ve Kraliçe: Elizabeth’in İslam Dünyasıyla İlişkilerinin Anlatılmamış Hikâyesi

Jerry Brotton’ın kaleme aldığı “Sultan ve Kraliçe”, Koç Üniversitesi Yayınları (KÜY) tarafından yayımlandı. Bu çalışma, Elizabeth İngiltere’sinin Türk, Arap ve Müslüman dünyasıyla kurduğu ilişkilerin sanılandan çok daha dostane ve kapsamlı olduğunu ortaya koyuyor.
      Katolik güçlerin I. Elizabeth ’e karşı düzenlediği komploları ve suikastları, 1570 yılında Papa ’nın onu aforoz etmesi izledi. Hem ülke içinde hem de ülke dışında Katolik güçlerin kuşatması altında kalan Elizabeth “düşmanımın düşmanı dostumdur” düsturuyla hareket ederek, İspanya’nın başını çektiği Katolik devletlerle çatışma halinde olan Müslüman devletlerle modern çağlara kadar eşi benzeri görülmeyecek siyasi, ekonomik, askeri ve ticari ilişkiler ve ittifaklar kurdu. Bu tarihler aynı zamanda İngiltere’nin İslam dünyasıyla kültürel etkileşimler içine de girmeye başladığı tarihlerdi.    İngiltere bu süreçte Babıâli’yle anlaşmalar imzaladı. Kraliçe, Sultan’ın kendisine eşitiymiş gibi muamele etmemesine aldırmadan Sultan’la, statü farkına bakmadan Sultan’ın eşi Haseki Safiye Sultan’la mektuplaştı. Sultan’a zamanı için teknoloji harikası bir kurmalı saat-org hediye etti. Fas krallarından elçiler kabul etti. Hatta Katolik Hıristiyanlara karşı kullanmaları için Müslüman devletlere mühimmat desteği sağladı.    Bu yeni ilişkiler ve ittifaklar İngiliz toplumunda Müslümanlara dair farkındalığı artırdı ve bu farkındalık, oldukça karışık ve kafa karıştırıcı bir şekilde olsa da, başta Shakespeare’in Othello ve Venedik Taciri eserleri olmak üzere, o dönem üretilen çok sayıda kültürel ürüne yansıdı.    Jerry Brotton ’ın Sultan ve Kraliçe adlı çalışması, İngiltere’nin bu dönemde Türk, Arap ve Müslüman dünyasıyla kurduğu ilişkilerin sanılandan daha dostane ve çok daha kapsamlı olduğunu, Elizabeth İngiltere’sinin siyasetini, ekonomisini, ticaretini ve çehresini ciddi ölçüde etkilediğini ortaya koyuyor.   Künye Bilgisi:   SULTAN VE KRALİÇE: ELİZABETH’İN İSLAM DÜNYASIYLA İLİŞKİLERİNİN ANLATILMAMIŞ HİKÂYESİ   Yazan: Jerry Brotton Çeviren: Ali Karatay    Yayın tarihi: Nisan 2022 ISBN: 978-605-7685-92-6 Barkod: 9786057685926 Ürün Sırası: 274 Ana Kategori: Tarih Ebat: 16,5 x 24 cm Kapak Türü: Karton Kapak
Jerry Brotton’ın kaleme aldığı “Sultan ve Kraliçe”, Koç Üniversitesi Yayınları (KÜY) tarafından yayımlandı. Bu çalışma, Elizabeth İngiltere’sinin Türk, Arap ve Müslüman dünyasıyla kurduğu ilişkilerin sanılandan çok daha dostane ve kapsamlı olduğunu ortaya koyuyor.

 

 

 

Katolik güçlerin I. Elizabeth ’e karşı düzenlediği komploları ve suikastları, 1570 yılında Papa ’nın onu aforoz etmesi izledi. Hem ülke içinde hem de ülke dışında Katolik güçlerin kuşatması altında kalan Elizabeth “düşmanımın düşmanı dostumdur” düsturuyla hareket ederek, İspanya’nın başını çektiği Katolik devletlerle çatışma halinde olan Müslüman devletlerle modern çağlara kadar eşi benzeri görülmeyecek siyasi, ekonomik, askeri ve ticari ilişkiler ve ittifaklar kurdu. Bu tarihler aynı zamanda İngiltere’nin İslam dünyasıyla kültürel etkileşimler içine de girmeye başladığı tarihlerdi. 

 

İngiltere bu süreçte Babıâli’yle anlaşmalar imzaladı. Kraliçe, Sultan’ın kendisine eşitiymiş gibi muamele etmemesine aldırmadan Sultan’la, statü farkına bakmadan Sultan’ın eşi Haseki Safiye Sultan’la mektuplaştı. Sultan’a zamanı için teknoloji harikası bir kurmalı saat-org hediye etti. Fas krallarından elçiler kabul etti. Hatta Katolik Hıristiyanlara karşı kullanmaları için Müslüman devletlere mühimmat desteği sağladı. 

 

Bu yeni ilişkiler ve ittifaklar İngiliz toplumunda Müslümanlara dair farkındalığı artırdı ve bu farkındalık, oldukça karışık ve kafa karıştırıcı bir şekilde olsa da, başta Shakespeare’in Othello ve Venedik Taciri eserleri olmak üzere, o dönem üretilen çok sayıda kültürel ürüne yansıdı. 

 

Jerry Brotton ’ın Sultan ve Kraliçe adlı çalışması, İngiltere’nin bu dönemde Türk, Arap ve Müslüman dünyasıyla kurduğu ilişkilerin sanılandan daha dostane ve çok daha kapsamlı olduğunu, Elizabeth İngiltere’sinin siyasetini, ekonomisini, ticaretini ve çehresini ciddi ölçüde etkilediğini ortaya koyuyor.

 

Künye Bilgisi:

 

SULTAN VE KRALİÇE:
ELİZABETH’İN İSLAM DÜNYASIYLA İLİŞKİLERİNİN ANLATILMAMIŞ HİKÂYESİ

 

Yazan: Jerry Brotton

Çeviren: Ali Karatay 

 

Yayın tarihi: Nisan 2022

ISBN: 978-605-7685-92-6

Barkod: 9786057685926

Ürün Sırası: 274

Ana Kategori: Tarih

Ebat: 16,5 x 24 cm

Kapak Türü: Karton Kapak

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve newsfindy.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.