SMA ve Hemofili Hastalarına Destek! Bakan Işıkhan Sağlıkta Yeni Adımları Açıkladı
SMA ve Hemofili Hastalarına Destek! Bakan Işıkhan Sağlıkta Yeni Adımları Açıkladı
Bakan Vedat Işıkhan, 14. OHSAD Kurultayı’nda SMA, hemofili ve kanser hastaları için yeni sağlık desteklerini ve geri ödeme düzenlemelerini duyurdu
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan , Antalya Belek’te düzenlenen “14. OHSAD Kurultayı - Sağlıkta Ortak Çözüm Toplantıları”nda önemli açıklamalarda bulundu. Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu ’nun da katıldığı organizasyonda konuşan Işıkhan, Türkiye’nin sağlık sisteminde geldiği noktayı değerlendirerek hem mevcut başarıları anlattı hem de yeni müjdeler verdi.
"Türkiye, Sağlıkta Dünyaya Örnek Oluyor"
Konuşmasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ’ın son 25 yılda sağlık alanında ortaya koyduğu vizyonun, şehir hastaneleri ve güçlü sağlık altyapısıyla dünyaya örnek teşkil ettiğini ifade eden Işıkhan, “Vatandaşlarımız artık sağlık hizmetlerine daha kolay ulaşıyor. Hizmet kalitesi yükseldi, altyapı modernleşti, insan odaklı bir sistem oluşturuldu” dedi.
SMA ve Hemofili Hastalarına Yeni Destekler
Işıkhan, geçtiğimiz aylarda hayata geçirilen iki önemli uygulamayı hatırlattı. Tip-1 diyabetli çocukların kan şekeri takibini kolaylaştıran “Sürekli Cilt Altı Glikoz İzlem Sistemi” ile Hemofili A hastalarının evde kullanabileceği kanama önleyici ilaçların geri ödeme listesine alındığını belirtti. Ayrıca, Spinal Müsküler Atrofi (SMA) tedavisinde kullanılan ve uygulama kolaylığı sağlayan yeni bir ilacın da yakında SGK kapsamında sunulacağının müjdesini verdi.
Geri Ödeme Listesi Genişletiliyor
Bakan Işıkhan, 2025 yılında 110 yeni ilacın SGK geri ödeme listesine dahil edildiğini, bunların 25’inin kanser tedavisinde kullanıldığını açıkladı. Bugün itibarıyla 8 bin 978 ilacın geri ödeme kapsamında olduğunu kaydeden Işıkhan, aile hekimlerinin reçete edebildiği ilaç sayısının da 6 bine çıkarıldığını, rapor düzenleyebilecekleri ilaçlara 80 yeni kalem daha eklendiğini belirtti.
“Sosyal Güvenlik Sistemi Herkes İçin Var”
Sosyal güvenlik sisteminin sadece sağlık hizmeti sunan bir yapı olmadığını, aynı zamanda toplumsal barışın ve dayanışmanın temel taşı olduğunu vurgulayan Işıkhan, “Genel Sağlık Sigortası, sosyal refah devletinin temel unsurudur. Türkiye bu alanda dünyaya örnek bir sistem geliştirmiştir” dedi. Salgın döneminde bu sistemin gücünün bir kez daha görüldüğünü söyleyen Bakan, vatandaşlara hizmetin eşit, adil ve sürdürülebilir şekilde sunulmasının en öncelikli hedef olduğunu vurguladı.
“Kamu-Özel İş Birliği Başarının Anahtarı”
Konuşmasının sonunda özel sektöre de teşekkür eden Işıkhan, Türkiye'nin sağlık sisteminin başarısında kamu-özel iş birliğinin payının büyük olduğunu belirtti. Özel sağlık sektörünün yenilikçi ve dinamik yapısının, hizmet kalitesine olumlu katkı sunduğunu dile getiren Işıkhan, "Biz özel sağlık hizmeti sunan kurumları kamu hizmetinin asli bir parçası olarak görüyoruz" dedi.
Bakan Işıkhan, 85 milyon vatandaşın geleceği için sağlıkta ortak çözümler üretmeye devam edeceklerini belirterek, kurultayın da bu amaç doğrultusunda önemli bir platform olduğunu sözlerine ekledi.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.