,, ,

Madelet Reyal Kimdir? Türk Havacılık Tarihindeki Önemi Nedir?

Kimdir 27.03.2022 - 14:01, Güncelleme: 28.03.2022 - 09:15 15590+ kez okundu.
 

Madelet Reyal Kimdir? Türk Havacılık Tarihindeki Önemi Nedir?

Madelet Reyal Kimdir? Türk Havacılık Tarihindeki Önemi Nedir?
Madelet Reyal Kimdir? Türk Havacılık Tarihindeki Önemi Nedir?   Madelet Grabbe Başusta;   Havacı ve iş kadını olan Madelet Reyal, Interhomes AG kurucu başkanı ve ortağı, Bremen Türk Alman Kadınları Derneği kurucusu ve onursal başkanıdır.   Küçük yaştan itibaren aktif olarak hayatın içinde yaşayan Madelet Grabbe Başusta, 13 yaşında ortaokuluna devam ettiği yıllarda, Eskişehir’de bulunan Türk Kuşu İnönü Yüksek Planör Kampı’na katılmıştır. A. B. ve C. Brövelerini alarak buradaki eğitimlerini tamamlamış ve havacılığa ilk adımını atmıştır. Buradan sonra motorlu uçuş ve paraşütçülük brövelerini almıştır. Daha 19 yaşında iken, Motorlu uçak, planör ve paraşütle atlama eğitimleri almak amacı ile dünyanın çeşitli ülkelerinden Türkiye’ye gelen yüzlerce gence Türk Hava Kurumu Türkkuşu Kampında öğremenlik yardımcılığı yapmıştır. Bu süre içerisinde disiplini ve başarılı bulunan çalışmaları neticesinde, Paraşüt ve Türk Milli takımına seçilmiştir. Türkiye ve dünyanın birçok ülkesinde yapılan paraşütle atlama gösterilerine katılmış ve buralarda başarılı atlayışlar gerçekleştirmiştir.   1955 yılında Hollanda’da yapılan Dünya Paraşütle Atlama Uluslararası Gösterileri’nde dünya ikincisi olmuş ve Paraşüt Milli Takımında yer almıştır. Dönemin Hollanda Prensi Altes Bernhardt tarafından özel olarak tebrik edilmiştir. Madelet Grabbe Başusta’nun çeşitli yarışmalarda göstermiş olduğu üstün başarılar, dönemin en önemli havalcılık dergisi olan Türk Kuşu dergisinde ve yerli yabancı birçok gazetede röportajları ile birlikte yayınlanmıştır.     En büyük isteği Hava Kuvvetleri’ne katılıp jet pilotu olmak olan Madelet Reyal, İzmir Gaziemir’deki Hava Harp Okuluna kadınların girebilmeleri için, 1955 yılında bir arkadaşı ile birlikte Milli Savunma Bakanlığına dilekçe vermiştir. Başvuruları ile birlikte yapılan kanun değişikliğiyle harp okullarına kadınların girebilmesinin önünü açmışlardır. Bu girişimleri birçok gazete ve dergide yer almıştır.   Bremen’de kurduğu Inderhomes AG inşaat şirketiyle birlikte dünyanın sayılı iş kadınları arasında yer almış ve 1999 yılında Almanya’dan ‘YILIN İŞ KADINI’ ünvanını almıştır. 2001 yılında Federal Alman Cumhurbaşkanı tarafından kendisine Liyakat Nişanı verilmiştir. 2018 yılında ise Bakü Avrasia Üniversitesi tarafından Fahri Doktora Diploması verilmiştir.   Madelet Reyal; cesaret simgesi bir genç kadının neleri başarabileceğini göstermiş. Yüzyüze geldiği zorlukları aşma azmi ile bir çok kadına örnek olmuştur. Madelet Grabbe Başusta, Türk Cumhuriyeti’nin öncü kadınları arasında olup, gelecek nesillerin örnek alacağı ve hayatı başarılarla dolu bir Cumhuriyet kadınıdır.
Madelet Reyal Kimdir? Türk Havacılık Tarihindeki Önemi Nedir?

Madelet Reyal Kimdir? Türk Havacılık Tarihindeki Önemi Nedir?

 

Madelet Grabbe Başusta;

 

Havacı ve iş kadını olan Madelet Reyal, Interhomes AG kurucu başkanı ve ortağı, Bremen Türk Alman Kadınları Derneği kurucusu ve onursal başkanıdır.

 

Küçük yaştan itibaren aktif olarak hayatın içinde yaşayan Madelet Grabbe Başusta, 13 yaşında ortaokuluna devam ettiği yıllarda, Eskişehir’de bulunan Türk Kuşu İnönü Yüksek Planör Kampı’na katılmıştır. A. B. ve C. Brövelerini alarak buradaki eğitimlerini tamamlamış ve havacılığa ilk adımını atmıştır. Buradan sonra motorlu uçuş ve paraşütçülük brövelerini almıştır. Daha 19 yaşında iken, Motorlu uçak, planör ve paraşütle atlama eğitimleri almak amacı ile dünyanın çeşitli ülkelerinden Türkiye’ye gelen yüzlerce gence Türk Hava Kurumu Türkkuşu Kampında öğremenlik yardımcılığı yapmıştır. Bu süre içerisinde disiplini ve başarılı bulunan çalışmaları neticesinde, Paraşüt ve Türk Milli takımına seçilmiştir. Türkiye ve dünyanın birçok ülkesinde yapılan paraşütle atlama gösterilerine katılmış ve buralarda başarılı atlayışlar gerçekleştirmiştir.

 

1955 yılında Hollanda’da yapılan Dünya Paraşütle Atlama Uluslararası Gösterileri’nde dünya ikincisi olmuş ve Paraşüt Milli Takımında yer almıştır. Dönemin Hollanda Prensi Altes Bernhardt tarafından özel olarak tebrik edilmiştir. Madelet Grabbe Başusta’nun çeşitli yarışmalarda göstermiş olduğu üstün başarılar, dönemin en önemli havalcılık dergisi olan Türk Kuşu dergisinde ve yerli yabancı birçok gazetede röportajları ile birlikte yayınlanmıştır.  

 

En büyük isteği Hava Kuvvetleri’ne katılıp jet pilotu olmak olan Madelet Reyal, İzmir Gaziemir’deki Hava Harp Okuluna kadınların girebilmeleri için, 1955 yılında bir arkadaşı ile birlikte Milli Savunma Bakanlığına dilekçe vermiştir. Başvuruları ile birlikte yapılan kanun değişikliğiyle harp okullarına kadınların girebilmesinin önünü açmışlardır. Bu girişimleri birçok gazete ve dergide yer almıştır.

 

Bremen’de kurduğu Inderhomes AG inşaat şirketiyle birlikte dünyanın sayılı iş kadınları arasında yer almış ve 1999 yılında Almanya’dan ‘YILIN İŞ KADINI’ ünvanını almıştır. 2001 yılında Federal Alman Cumhurbaşkanı tarafından kendisine Liyakat Nişanı verilmiştir. 2018 yılında ise Bakü Avrasia Üniversitesi tarafından Fahri Doktora Diploması verilmiştir.

 

Madelet Reyal; cesaret simgesi bir genç kadının neleri başarabileceğini göstermiş. Yüzyüze geldiği zorlukları aşma azmi ile bir çok kadına örnek olmuştur. Madelet Grabbe Başusta, Türk Cumhuriyeti’nin öncü kadınları arasında olup, gelecek nesillerin örnek alacağı ve hayatı başarılarla dolu bir Cumhuriyet kadınıdır.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve newsfindy.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.