,, ,

Lizozomlar Nedir? Ne işe yararlar? Hücredeki Görevi Nedir?

Genel Kültür 19.05.2022 - 20:21, Güncelleme: 19.05.2022 - 20:21 10136+ kez okundu.
 

Lizozomlar Nedir? Ne işe yararlar? Hücredeki Görevi Nedir?

Lizozomlar Nedir? Ne işe yararlar? Hücredeki Görevi Nedir?
Lizozomlar organellerdir. Lizozomlara hücrenin intihar torbaları da denir. Lizozomların büyüklükleri yaklaşık olarak 0.2 ila 0.8 mikrondur. Lizozomlar, lipoprotein yapılı ve etrafı zar ile çevrilmiş keseciklerdir. İçerilerindeki sıvıda çok büyük oranda asit fosfataz ve hidrolaz enzimleri bulunur. Lizozomların etrafındaki zarın görevi, içerisinde bulunan enzimlerin hücre içerisinde yayılarak diğer yapılar ile karışmasını önlemektir. Bazı lizozomların zarları yırtılır ve içerisindeki enzimler hücre içerisine yayılır, böyle bir durumda bu olayın yaşandığı hücre ölür. Bu duruma otoliz denir. Lizozomlar sahip oldukları işlevler gereği hücre içerisinde sindirim sistemi oluştururlar. Lizozomlar sayesinde hücrenin içeriye aldığı besinler sindirilir. Hücre içerisine giren bakteri ve istenmeyen maddelerde lizozomlar ile sindirilerek ortadan kaldırılır.
Lizozomlar Nedir? Ne işe yararlar? Hücredeki Görevi Nedir?

Lizozomlar organellerdir. Lizozomlara hücrenin intihar torbaları da denir. Lizozomların büyüklükleri yaklaşık olarak 0.2 ila 0.8 mikrondur. Lizozomlar, lipoprotein yapılı ve etrafı zar ile çevrilmiş keseciklerdir. İçerilerindeki sıvıda çok büyük oranda asit fosfataz ve hidrolaz enzimleri bulunur. Lizozomların etrafındaki zarın görevi, içerisinde bulunan enzimlerin hücre içerisinde yayılarak diğer yapılar ile karışmasını önlemektir. Bazı lizozomların zarları yırtılır ve içerisindeki enzimler hücre içerisine yayılır, böyle bir durumda bu olayın yaşandığı hücre ölür. Bu duruma otoliz denir.

Lizozomlar sahip oldukları işlevler gereği hücre içerisinde sindirim sistemi oluştururlar. Lizozomlar sayesinde hücrenin içeriye aldığı besinler sindirilir. Hücre içerisine giren bakteri ve istenmeyen maddelerde lizozomlar ile sindirilerek ortadan kaldırılır.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve newsfindy.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.