,, ,

ilk kadın öğretmen Refet Angın

Kültür-Sanat 25.11.2022 - 09:55, Güncelleme: 25.11.2022 - 09:59 47876+ kez okundu.
 

ilk kadın öğretmen Refet Angın

ilk kadın öğretmen Refet Angın
24 Kasım'ın öğretmenler günü olarak belirlenmesiyle birlikte, yılın öğretmeni seçilmiş olan ilk kadın öğretmen Refet Angın ! Tarih 2 Eylül 1928 Atatürk Gelibolu'ya uğrar. Henüz İlkokul 5. sınıf öğrencisi olan Refet hanım, karşılama esnasında düşer, dizini yaralar.. Gerisini Refet Angın hanımdan dinleyelim: "Efendim, beni yerden kaldırıp da yüzümden öptüğü zaman, yüzüme bakarak şöyle sordular: Ne olmak istiyorsun küçük? Ben de öğretmen olmak istiyorum dedim. Hakikaten aradan 5 yıl geçti. Beni öğretmen lisesinin ikinci sınıfında yine Edirne'yi ziyaretlerinde karşısına çıktım. Edirne'yi ziyaretlerinde okul müdürüm rahmetli Rıfat Necdet Evrimer yine bana okul adına bir hoş geldin konuşmasıyla bir buket çiçek vermemi emir buyurdular. Tabi benim için çok büyük bir şerefli görevdi bu ve çok heyecanlıydım. Üç gün evvelinden haber verildi bu. İnanın ki bu üç gün yemedim, içmedim, uyumadım dersem çok daha uygun olur. Nitekim geldiler. Hepimiz karşıladık. Öğretmen, öğrenciler.. Ve ben kendilerine buketi verdim. Yüzüme çok dikkatli baktıkları zaman dedim ki Paşam ben size öğretmen olmak istediğimi söylemiştim. İşte huzurunuzda öğretmen adayı olarak bulunuyorum. Ve o zaman daha dikkatli baktılar. Nerede diye sorarken ben daha Gelibolu sözünü ağzımdan çıkarmadan Gelibolu mu dediler. Ki bu benim için çok büyük bir iltifattı. Cumhuriyetin ilk kadın öğretmenlerinden Fatma Refet Angın tedavi gördüğü İstanbul Bahçelievler Özel Hizmet Hastanesi'nde 30 Ocak 2010 Çarşamba günü 95 yaşındayken hayata gözlerini yumar. Ortaköy mezarlığında toprağa verilir.
ilk kadın öğretmen Refet Angın

24 Kasım'ın öğretmenler günü olarak belirlenmesiyle birlikte, yılın öğretmeni seçilmiş olan ilk kadın öğretmen  Refet Angın ! Tarih 2 Eylül 1928 Atatürk Gelibolu'ya uğrar. Henüz İlkokul 5. sınıf öğrencisi olan Refet hanım, karşılama esnasında düşer, dizini yaralar..

Gerisini Refet Angın hanımdan dinleyelim:
"Efendim, beni yerden kaldırıp da yüzümden öptüğü zaman, yüzüme bakarak şöyle sordular:
Ne olmak istiyorsun küçük?
Ben de öğretmen olmak istiyorum dedim.
Hakikaten aradan 5 yıl geçti.
Beni öğretmen lisesinin ikinci sınıfında yine Edirne'yi ziyaretlerinde karşısına çıktım.
Edirne'yi ziyaretlerinde okul müdürüm rahmetli Rıfat Necdet Evrimer yine bana okul adına bir hoş geldin konuşmasıyla bir buket çiçek vermemi emir buyurdular.
Tabi benim için çok büyük bir şerefli görevdi bu ve çok heyecanlıydım.
Üç gün evvelinden haber verildi bu.
İnanın ki bu üç gün yemedim, içmedim, uyumadım dersem çok daha uygun olur.
Nitekim geldiler. Hepimiz karşıladık.
Öğretmen, öğrenciler..
Ve ben kendilerine buketi verdim.
Yüzüme çok dikkatli baktıkları zaman dedim ki Paşam ben size öğretmen olmak istediğimi söylemiştim. İşte huzurunuzda öğretmen adayı olarak bulunuyorum.
Ve o zaman daha dikkatli baktılar.
Nerede diye sorarken ben daha Gelibolu sözünü ağzımdan çıkarmadan Gelibolu mu dediler. Ki bu benim için çok büyük bir iltifattı.

Cumhuriyetin ilk kadın öğretmenlerinden Fatma Refet Angın tedavi gördüğü İstanbul Bahçelievler Özel Hizmet Hastanesi'nde 30 Ocak 2010 Çarşamba günü 95 yaşındayken hayata gözlerini yumar. Ortaköy mezarlığında toprağa verilir.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve newsfindy.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.