,, ,

Edibe Subaşı Kutucuoğlu Kimdir? Türk Havalık Tarihindeki Önemi Nedir?

Kimdir 27.03.2022 - 17:09, Güncelleme: 27.03.2022 - 17:09 15796+ kez okundu.
 

Edibe Subaşı Kutucuoğlu Kimdir? Türk Havalık Tarihindeki Önemi Nedir?

Edibe Subaşı Kutucuoğlu Kimdir? Türk Havalık Tarihindeki Önemi Nedir?
Edibe Subaşı Kutucuoğlu   Edibe Subaşı Kutucuoğlu 1920 Elazığ doğumludur. İlk Türk kadın pilotların arasında yer alan Subaşı, Sabiha Gökçen tarafından yetiştirilen 4 kadın pilottan biridir. Edibe Subaşı Kutucuoğlu Türkiye’nin ilk kadın akrobasi pilotudur. Atatürk, Edibe Subaşı’nı 1937 yılında yaptığı Adana gezisinde daha ortaokulda bir talebe iken keşfetmiştir. Subaşı ilk eğitim uçuşlarını Eskişehir’de almıştır. İlk uçuşunu daha 15 yaşında Yunanistan’a yapmış ve ardından İtalya’ya geçmiştir. Edibe Subaşı, planör ile 5 saat havada kalanlara verilen C brövesini alan ilk kişi olmuştur. Daha sonra Türk Hava Kuvvetleri’nde akrobasi timi Türk Yıldızları’nın mimarlarından birisi olmuştur. Hollanda ve ABD’de uçuşlar yapmıştır. Daha sonra Edibe Subaşı 1957’de uçak kazası geçirmiştir. Bu kazada vücudunun büyük bir kısmı yanan Subaşı, 2 yıl boyunca yatarak tedavi görmek zorunda kalmıştır. Kaza sonrasında emekli olmuştur. Subaşı tam 104 defa paraşütle atlamıştır. Hayatının devamını eşi ile birlikte İzmir’de bulunan Emekli Sandığı Narlıdere Dinlenme ve Bakım Evi’nde geçirmiştir. 2011 yılında eşi Kenan Kutucuoğlu’nu kaybeden Subaşı, İzmir’de kaldığı huzur evinde 7 Mayıs 2011 tarihinde hayata gözlerini yummuştur.
Edibe Subaşı Kutucuoğlu Kimdir? Türk Havalık Tarihindeki Önemi Nedir?

Edibe Subaşı Kutucuoğlu

 

Edibe Subaşı Kutucuoğlu 1920 Elazığ doğumludur. İlk Türk kadın pilotların arasında yer alan Subaşı, Sabiha Gökçen tarafından yetiştirilen 4 kadın pilottan biridir. Edibe Subaşı Kutucuoğlu Türkiye’nin ilk kadın akrobasi pilotudur.

Atatürk, Edibe Subaşı’nı 1937 yılında yaptığı Adana gezisinde daha ortaokulda bir talebe iken keşfetmiştir. Subaşı ilk eğitim uçuşlarını Eskişehir’de almıştır. İlk uçuşunu daha 15 yaşında Yunanistan’a yapmış ve ardından İtalya’ya geçmiştir. Edibe Subaşı, planör ile 5 saat havada kalanlara verilen C brövesini alan ilk kişi olmuştur. Daha sonra Türk Hava Kuvvetleri’nde akrobasi timi Türk Yıldızları’nın mimarlarından birisi olmuştur. Hollanda ve ABD’de uçuşlar yapmıştır. Daha sonra Edibe Subaşı 1957’de uçak kazası geçirmiştir. Bu kazada vücudunun büyük bir kısmı yanan Subaşı, 2 yıl boyunca yatarak tedavi görmek zorunda kalmıştır. Kaza sonrasında emekli olmuştur. Subaşı tam 104 defa paraşütle atlamıştır.

Hayatının devamını eşi ile birlikte İzmir’de bulunan Emekli Sandığı Narlıdere Dinlenme ve Bakım Evi’nde geçirmiştir. 2011 yılında eşi Kenan Kutucuoğlu’nu kaybeden Subaşı, İzmir’de kaldığı huzur evinde 7 Mayıs 2011 tarihinde hayata gözlerini yummuştur.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve newsfindy.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.