,, ,

Cevdet Sunay Kimdir? Türkiye Cumhuriyeti 5. Cumhurbaşkanı Kimdir?

Kimdir 07.05.2022 - 21:15, Güncelleme: 07.05.2022 - 21:15 17055+ kez okundu.
 

Cevdet Sunay Kimdir? Türkiye Cumhuriyeti 5. Cumhurbaşkanı Kimdir?

Cevdet Sunay Kimdir? Türkiye Cumhuriyeti 5. Cumhurbaşkanı Kimdir?
Ahmet Cevdet Sunay 10 Şubat 1899’da Erzurum’da dünyaya gelmiştir. Babası Alay müftüsü Sabri Efendi, annesi Hatice Hanım’dır. Öğrenimini Erzurum, Kerkük, Edirne ve Kuleli Askeri Lisesinde tamamladı. I. Dünya Savaşı’nda subay adayı olarak eğitim kampına girdi. Buradan Sina ve Filistin cephelerinde görevlendirildi. 1918 yılında savaşırken İngilizlere esir düştü ve Mısır’a götürüldü. Esaretten kurtulduktan sonra Türk Kurtuluş Savaşı’na katıldı ve Güney Cephesi’nde görev yaptı. Buradan Batı Cephesi’ne geçti ve savaşın bitmesiyle birlikte 1927 yılında Harp Okulu’nda öğrenimini tamamladı. Harp Akademisini 1930 yılında tamamladıktan sonra Silahlı Kuvvetler’de çeşitli görevlerde bulundu. 1949’da Tuğgeneral rütbesine terfi etti.   3. Zırhlı Tugay Komutanlığı ve Genelkurmay Harekat Daire Başkanlığı yaptı. 1952 yılında Tümgeneralliğe terfi etti. Bu rütbede Genelkurmay Harekat Dairesi Başkanlığı ve 33. Tümen Komutanlığı yaptı. Daha sonra Korgenerallik rütbesine terfi ederek farklı görevlerde bulundu. 1958’de Orgeneral rütbesine terfi ettirildi. Orgeneral olarak Genelkurmay II. Başkanlığı görevini yaptı. Kara Kuvvetleri Komutanlığı görevini yürüttü. 2 Ağustos 1960 yılında ise Genelkurmay Başkanı oldu. 15 Mart 1966’da kendi isteği ile emekliye ayrıldı. Cemal Gürsel’in rahatsızlığı ile birlikte görevden ayrılmasıyla, 28 Mart 1966 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi Cevdet Sunay’ı Cumhurbaşkanı olarak seçti. Çok sıkıntılı ve hareketli bir cumhurbaşkanlığı dönemi geçirdi. Görev süresi 1973 tarihinde doldu. Cumhurbaşkanlığı ardından 12 Eylül Darbesi’ne kadar Cumhuriyet Senatosu Tabii Senatörü olarak görev yaptı.   Cevdet Sunay 22 Mayıs 1982’de Ankarada hayata gözlerini yummuştur. 28 Mayıs 1982 tarihinde Ankara Cebeci Asri Mezarlığında törenle defnedilmiştir. Defin işleminden 6 yıl sonra 30 Ağustos 1988’de Devlet Mezarlığı’na nakledildi.
Cevdet Sunay Kimdir? Türkiye Cumhuriyeti 5. Cumhurbaşkanı Kimdir?

Ahmet Cevdet Sunay 10 Şubat 1899’da Erzurum’da dünyaya gelmiştir. Babası Alay müftüsü Sabri Efendi, annesi Hatice Hanım’dır. Öğrenimini Erzurum, Kerkük, Edirne ve Kuleli Askeri Lisesinde tamamladı. I. Dünya Savaşı’nda subay adayı olarak eğitim kampına girdi. Buradan Sina ve Filistin cephelerinde görevlendirildi.

1918 yılında savaşırken İngilizlere esir düştü ve Mısır’a götürüldü. Esaretten kurtulduktan sonra Türk Kurtuluş Savaşı’na katıldı ve Güney Cephesi’nde görev yaptı. Buradan Batı Cephesi’ne geçti ve savaşın bitmesiyle birlikte 1927 yılında Harp Okulu’nda öğrenimini tamamladı. Harp Akademisini 1930 yılında tamamladıktan sonra Silahlı Kuvvetler’de çeşitli görevlerde bulundu. 1949’da Tuğgeneral rütbesine terfi etti.

 

3. Zırhlı Tugay Komutanlığı ve Genelkurmay Harekat Daire Başkanlığı yaptı. 1952 yılında Tümgeneralliğe terfi etti. Bu rütbede Genelkurmay Harekat Dairesi Başkanlığı ve 33. Tümen Komutanlığı yaptı. Daha sonra Korgenerallik rütbesine terfi ederek farklı görevlerde bulundu. 1958’de Orgeneral rütbesine terfi ettirildi. Orgeneral olarak Genelkurmay II. Başkanlığı görevini yaptı. Kara Kuvvetleri Komutanlığı görevini yürüttü. 2 Ağustos 1960 yılında ise Genelkurmay Başkanı oldu. 15 Mart 1966’da kendi isteği ile emekliye ayrıldı.

Cemal Gürsel’in rahatsızlığı ile birlikte görevden ayrılmasıyla, 28 Mart 1966 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi Cevdet Sunay’ı Cumhurbaşkanı olarak seçti. Çok sıkıntılı ve hareketli bir cumhurbaşkanlığı dönemi geçirdi. Görev süresi 1973 tarihinde doldu. Cumhurbaşkanlığı ardından 12 Eylül Darbesi’ne kadar Cumhuriyet Senatosu Tabii Senatörü olarak görev yaptı.

 

Cevdet Sunay 22 Mayıs 1982’de Ankarada hayata gözlerini yummuştur. 28 Mayıs 1982 tarihinde Ankara Cebeci Asri Mezarlığında törenle defnedilmiştir. Defin işleminden 6 yıl sonra 30 Ağustos 1988’de Devlet Mezarlığı’na nakledildi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve newsfindy.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.