,, ,

BMD Başkanı Sinan Öncel: “Perakende Sektöründe Daralma 2025’te de Devam Edebilir”

İş Dünyası 18.11.2024 - 11:43, Güncelleme: 18.11.2024 - 11:43 2867 kez okundu.
 

BMD Başkanı Sinan Öncel: “Perakende Sektöründe Daralma 2025’te de Devam Edebilir”

BMD Başkanı Sinan Öncel, perakende sektöründe yaşanan daralmanın 2025’te artarak devam edeceğinden endişeli, enflasyon ve kira artışlarını sektördeki daralmanın başlıca nedenleri olarak gösterdi
Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel , Ekim ayı verileri üzerinden yaptığı değerlendirmede, perakende sektöründe yaşanan daralmanın, 2024 yılının sonuna yaklaşırken devam ettiğine dikkat çekti. Öncel, “Gıda dışındaki perakendede daralmanın 2025’te de artarak süreceğinden endişeliyiz,” diyerek, sektörün geleceği ile ilgili kaygılarını dile getirdi. Organize markalı perakende sektöründe, yılın ikinci yarısı itibariyle başlayan daralmanın Ekim ayında da devam ettiğini belirten Öncel, adet satışlarının son dört aydır düşüş gösterdiğini vurguladı. Ekim ayında cirolardaki artışın da enflasyon oranlarının gerisinde kaldığını ifade etti. BMD’nin Ekim ayı anketinin sonuçlarına göre, markaların yüzde 52’si, Ekim ayında adet satışlarının Eylül ayına göre gerilediğini bildirirken, yüzde 48’i ise artış yaşandığını belirtti. Ancak, adet satışlarındaki bu daralmaya rağmen, cirolarda genel olarak bir artış olduğu gözlendi. Öncel, bu artışın enflasyon etkisiyle gerçekleştiğini ve Ekim ayı itibariyle cirolardaki artış hızının da yavaşladığını kaydetti. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Merkez Bankası verileriyle bu tespitlerini doğrulayan Öncel, giyim ve ayakkabı gibi kategorilerde yaşanan harcama artışlarının, enflasyon oranlarının çok gerisinde kaldığını belirtti. Öncel ayrıca, elektrik, elektronik ve bilgisayar gibi kategorilerde kartlı harcama tutarlarının Ekim ayında yüzde 9,2 oranında gerilediğine dikkat çekti. Yılın sonuna yaklaşırken, Kasım ayının indirim kampanyaları ile hareketlendiğini, Aralık ayında ise yılbaşı alışverişlerinin sektörde bir canlılık yaratmasını beklediklerini söyledi. Ancak, Ocak ayında gıda dışındaki perakende sektöründe daralmanın devam edeceğinden kaygı duyduklarını ifade etti. Sinan Öncel, perakendeki daralmanın başlıca nedeninin enflasyonla mücadele için alınan talep kısıcı önlemler ve alım gücündeki daralma olduğunu belirtti. Ayrıca, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in son dönemde vurguladığı yüksek kira artışlarının enflasyonu tetiklediğine dikkat çeken Öncel, özellikle ticari mülklerdeki fahiş kira artışlarının, ürün maliyetlerini artırarak enflasyona yol açtığını söyledi. Bu durumu çözmek için mevzuat değişikliği çağrısında bulunan Öncel, “Kangrenleşen bu soruna artık müdahale edilmesi gerekiyor,” diyerek, sektörün geleceği için gerekli adımların atılmasını talep etti.
BMD Başkanı Sinan Öncel, perakende sektöründe yaşanan daralmanın 2025’te artarak devam edeceğinden endişeli, enflasyon ve kira artışlarını sektördeki daralmanın başlıca nedenleri olarak gösterdi

Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel , Ekim ayı verileri üzerinden yaptığı değerlendirmede, perakende sektöründe yaşanan daralmanın, 2024 yılının sonuna yaklaşırken devam ettiğine dikkat çekti. Öncel, “Gıda dışındaki perakendede daralmanın 2025’te de artarak süreceğinden endişeliyiz,” diyerek, sektörün geleceği ile ilgili kaygılarını dile getirdi.

Organize markalı perakende sektöründe, yılın ikinci yarısı itibariyle başlayan daralmanın Ekim ayında da devam ettiğini belirten Öncel, adet satışlarının son dört aydır düşüş gösterdiğini vurguladı. Ekim ayında cirolardaki artışın da enflasyon oranlarının gerisinde kaldığını ifade etti.

BMD’nin Ekim ayı anketinin sonuçlarına göre, markaların yüzde 52’si, Ekim ayında adet satışlarının Eylül ayına göre gerilediğini bildirirken, yüzde 48’i ise artış yaşandığını belirtti. Ancak, adet satışlarındaki bu daralmaya rağmen, cirolarda genel olarak bir artış olduğu gözlendi. Öncel, bu artışın enflasyon etkisiyle gerçekleştiğini ve Ekim ayı itibariyle cirolardaki artış hızının da yavaşladığını kaydetti. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Merkez Bankası verileriyle bu tespitlerini doğrulayan Öncel, giyim ve ayakkabı gibi kategorilerde yaşanan harcama artışlarının, enflasyon oranlarının çok gerisinde kaldığını belirtti.

Öncel ayrıca, elektrik, elektronik ve bilgisayar gibi kategorilerde kartlı harcama tutarlarının Ekim ayında yüzde 9,2 oranında gerilediğine dikkat çekti. Yılın sonuna yaklaşırken, Kasım ayının indirim kampanyaları ile hareketlendiğini, Aralık ayında ise yılbaşı alışverişlerinin sektörde bir canlılık yaratmasını beklediklerini söyledi. Ancak, Ocak ayında gıda dışındaki perakende sektöründe daralmanın devam edeceğinden kaygı duyduklarını ifade etti.

Sinan Öncel, perakendeki daralmanın başlıca nedeninin enflasyonla mücadele için alınan talep kısıcı önlemler ve alım gücündeki daralma olduğunu belirtti. Ayrıca, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in son dönemde vurguladığı yüksek kira artışlarının enflasyonu tetiklediğine dikkat çeken Öncel, özellikle ticari mülklerdeki fahiş kira artışlarının, ürün maliyetlerini artırarak enflasyona yol açtığını söyledi. Bu durumu çözmek için mevzuat değişikliği çağrısında bulunan Öncel, “Kangrenleşen bu soruna artık müdahale edilmesi gerekiyor,” diyerek, sektörün geleceği için gerekli adımların atılmasını talep etti.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve newsfindy.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.