,, ,

Atatürk Kültür Merkezi'nin Geçmişten Bugüne Tarihi

Genel Kültür 13.05.2022 - 18:53, Güncelleme: 14.05.2022 - 08:17 9419+ kez okundu.
 

Atatürk Kültür Merkezi'nin Geçmişten Bugüne Tarihi

Atatürk Kültür Merkezi'nin Geçmişten Bugüne Tarihi
Atatürk Kültür Merkezi; Ankara, Altındağ’da yer almaktadır. Atatürk Kültür Merkezi’nin temel atma töreni 29 Ekim 1981’de dönemin Cumhurbaşkanı Kenan Evren tarafından yapılmış ve 27 Aralık 1987’de hizmete açılmıştır. Müteahhitliğini Emek İnşaat’ın yapmış olduğu AKM’nin tasarımı ulusal bir yarışma ile belirlenmiştir. Bu yarışmaya 52 proje katılmış ve bu projeler uzman mimar kurulu tarafından değerlendirilmiştir. Atatürk Kültür Merkezi’nin kabul edilen projesinin mimarları; Filiz Erkal, Coşkun Erkal ve Peyzaj Mimarı Yüksel Öztan’dır. Atatürk’ün doğumunun 100. Yılı anısına armağan edilmiştir. Yapılan bu yapının Cumhuriyet’in sembolü olması planlanmıştır. Atatürk Kültür Merkezi içerisinde birçok yapı bulunduran bir komplekstir. AKM’nin toplam inşaat alanı 81.420m² dir. İçerisinde bulunan Atatürk Kültür Merkezi ana binasının oturum alanı ise 11.000m² dir. Toplam kullanım alanı ise 24.500m² dir. Atatürk Kültür Merkezi 1990 yılında Ulusal Mimarlık Ödülleri kapsamında Yapı Dalı ödülüne layık görülmüştür. Atatürk Kültür Merkezi uzun bir süre Milli Bayramlar kapsamında gösterilerin düzenlendiği bir alan olarak ve fuar merkezi olarak kullanılmıştır. Atatürk Kültür Merkezi içerisinde 3.500m² lik bir Güzel Sanatlar Galerisi bulunmaktadır. Bu galerinin içerisinde yapılan eserlerin sergilenmesi ve çeşitli fuarların yapılması için fuar ve sergi alanı bulunmaktadır. Ayrıca Atatürk Kültür Merkezi içerisinde toplam 700m² lik bir toplantı salonu bulunmaktadır. Bu toplantı salonu toplam 230 kişiye hizmet verebilmektedir. Ayrıca bu toplantı salonu tiyatro ve sinema salonu olarak da kullanılabilmektedir. AKM’nin içerisinde bulunan 2.500m² lik bir Cumhuriyet Devri Müzesi de bulunmaktadır. Bu müzede cumhuriyet döneminde inşa edilen yapıların maketleri bulunmaktadır. AKM’nin bir de Atatürk İhtisas ve Folklor İhtisas Kütüphanesi bulunmaktadır. Bu kütüphanenin boyutu 300m² den fazladır. Kütüphane içerisinde bulunan kitap sayısı ise 10 milyondan daha fazladır. Atatürk Kültür Merkezi yeni yapılan restorasyon çalışmaları ile Millet Bahçesi’ne dönüştürülmüştür. Bu dönüşüm kapsamında; millet kıraathanesi, koşu yolu, yürüyüş yolu, bisiklet yolu, dinlenme ve piknik alanları açılmıştır. Atatürk Kültür Merkezi’nin Millet Bahçesi’ne dönüşümü kapsamında 154 bin m² ağaç alan oluşturulmuş, 91 bin 400m² bitki alanı, 78 bin 700m² çim alan, 67 bin 800m² çayır etkinlik alanı, 2,7 kilometre yürüyüş, bisiklet ve koşu yolu, 1320m² kaykay pisti, 1007m² buz pisti, 1110 metre  zip coaster, 7 bin 661m² bir millet kıraathanesi ve 2,7 Kilometrelik bir hat üzerinde ilerleyen ‘nostalji tramvay’ yapılmıştır.
Atatürk Kültür Merkezi'nin Geçmişten Bugüne Tarihi

Atatürk Kültür Merkezi; Ankara, Altındağ’da yer almaktadır. Atatürk Kültür Merkezi’nin temel atma töreni 29 Ekim 1981’de dönemin Cumhurbaşkanı Kenan Evren tarafından yapılmış ve 27 Aralık 1987’de hizmete açılmıştır.

Müteahhitliğini Emek İnşaat’ın yapmış olduğu AKM’nin tasarımı ulusal bir yarışma ile belirlenmiştir. Bu yarışmaya 52 proje katılmış ve bu projeler uzman mimar kurulu tarafından değerlendirilmiştir. Atatürk Kültür Merkezi’nin kabul edilen projesinin mimarları; Filiz Erkal, Coşkun Erkal ve Peyzaj Mimarı Yüksel Öztan’dır.

Atatürk’ün doğumunun 100. Yılı anısına armağan edilmiştir. Yapılan bu yapının Cumhuriyet’in sembolü olması planlanmıştır. Atatürk Kültür Merkezi içerisinde birçok yapı bulunduran bir komplekstir. AKM’nin toplam inşaat alanı 81.420m² dir. İçerisinde bulunan Atatürk Kültür Merkezi ana binasının oturum alanı ise 11.000m² dir. Toplam kullanım alanı ise 24.500m² dir.

Atatürk Kültür Merkezi 1990 yılında Ulusal Mimarlık Ödülleri kapsamında Yapı Dalı ödülüne layık görülmüştür. Atatürk Kültür Merkezi uzun bir süre Milli Bayramlar kapsamında gösterilerin düzenlendiği bir alan olarak ve fuar merkezi olarak kullanılmıştır.

Atatürk Kültür Merkezi içerisinde 3.500m² lik bir Güzel Sanatlar Galerisi bulunmaktadır. Bu galerinin içerisinde yapılan eserlerin sergilenmesi ve çeşitli fuarların yapılması için fuar ve sergi alanı bulunmaktadır. Ayrıca Atatürk Kültür Merkezi içerisinde toplam 700m² lik bir toplantı salonu bulunmaktadır. Bu toplantı salonu toplam 230 kişiye hizmet verebilmektedir. Ayrıca bu toplantı salonu tiyatro ve sinema salonu olarak da kullanılabilmektedir. AKM’nin içerisinde bulunan 2.500m² lik bir Cumhuriyet Devri Müzesi de bulunmaktadır. Bu müzede cumhuriyet döneminde inşa edilen yapıların maketleri bulunmaktadır. AKM’nin bir de Atatürk İhtisas ve Folklor İhtisas Kütüphanesi bulunmaktadır. Bu kütüphanenin boyutu 300m² den fazladır. Kütüphane içerisinde bulunan kitap sayısı ise 10 milyondan daha fazladır.

Atatürk Kültür Merkezi yeni yapılan restorasyon çalışmaları ile Millet Bahçesi’ne dönüştürülmüştür. Bu dönüşüm kapsamında; millet kıraathanesi, koşu yolu, yürüyüş yolu, bisiklet yolu, dinlenme ve piknik alanları açılmıştır. Atatürk Kültür Merkezi’nin Millet Bahçesi’ne dönüşümü kapsamında 154 bin m² ağaç alan oluşturulmuş, 91 bin 400m² bitki alanı, 78 bin 700m² çim alan, 67 bin 800m² çayır etkinlik alanı, 2,7 kilometre yürüyüş, bisiklet ve koşu yolu, 1320m² kaykay pisti, 1007m² buz pisti, 1110 metre  zip coaster, 7 bin 661m² bir millet kıraathanesi ve 2,7 Kilometrelik bir hat üzerinde ilerleyen ‘nostalji tramvay’ yapılmıştır.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve newsfindy.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.