,, ,

Ankara’nın Antik Mekanları / Roma Hamamı

Genel Kültür 12.05.2022 - 16:05, Güncelleme: 12.05.2022 - 16:05 8742+ kez okundu.
 

Ankara’nın Antik Mekanları / Roma Hamamı

Ankara’nın Antik Mekanları / Roma Hamamı
Ulus’ta Çankırı caddesi üzerinde bulunan Çankırıkapı Höyüğünün üzerinde bulunmaktadır. Çankırıkapı Höyüğünün en üstünde sırası ile Osmanlı, Selçuklu, kısmen Bizans ve Roma dönemi kalıntıları en altta ise Firg dönemi kalıntıları bulunmuştur. 1926 yılında Roma Hamamı’nın bulunduğu yere Milli Savunma Bakanlığı yapılmak istenmiş ve dinamitlerle kalıntılar patlatılmıştır fakat daha sonra bu plandan vazgeçilmiştir. 1938 yılında hamam binası ortaya çıkartılmıştır. Günümüzde halen kazı çalışmaları devam etmektedir. Roma Hamamı 3. Yüzyılda Roma İmparatoru Caracalla tarafından sağlık tanrısı Asklepios adına yaptırılmıştır. Bu hamamın 10. Yüzyıla kadar hizmet verdiği düşünülmektedir. Roma Hamamı’nın gün yüzüne çıkartılması çalışmaları sırasında Caracalla ve annesi Julia Domna adına bastırılmış birçok sikke bulunmuştur. Hamamın orijinal halinde; sıcak su odası, soğuk su odası, yüzme havuzu, soyunma odaları, terleme alanları bulunmaktaydı. Bunlar kazı çalışmaları ile gün yüzüne çıkartılmıştır. Hamam yer altı ısıtma sistemi kullanılarak yapılmıştı. Bizans döneminde onarılan hamam, Sasani istilası ile yanmıştır. Hamamın yanması ile bölge daha sonra mezarlığa dönüşmüştür. Roma Hamamı’nın içerisinde bir sütunlu cadde yer almaktaydı ve bu cadde Augustus Tapınağı’na kadar gitmekteydi. Bu hamamın müze haline gelmesi 1997-2001 yılları arasında yürütülen çalışmalar ile mümkün olmuştur.
Ankara’nın Antik Mekanları / Roma Hamamı

Ulus’ta Çankırı caddesi üzerinde bulunan Çankırıkapı Höyüğünün üzerinde bulunmaktadır. Çankırıkapı Höyüğünün en üstünde sırası ile Osmanlı, Selçuklu, kısmen Bizans ve Roma dönemi kalıntıları en altta ise Firg dönemi kalıntıları bulunmuştur.

1926 yılında Roma Hamamı’nın bulunduğu yere Milli Savunma Bakanlığı yapılmak istenmiş ve dinamitlerle kalıntılar patlatılmıştır fakat daha sonra bu plandan vazgeçilmiştir. 1938 yılında hamam binası ortaya çıkartılmıştır. Günümüzde halen kazı çalışmaları devam etmektedir.

Roma Hamamı 3. Yüzyılda Roma İmparatoru Caracalla tarafından sağlık tanrısı Asklepios adına yaptırılmıştır. Bu hamamın 10. Yüzyıla kadar hizmet verdiği düşünülmektedir. Roma Hamamı’nın gün yüzüne çıkartılması çalışmaları sırasında Caracalla ve annesi Julia Domna adına bastırılmış birçok sikke bulunmuştur.

Hamamın orijinal halinde; sıcak su odası, soğuk su odası, yüzme havuzu, soyunma odaları, terleme alanları bulunmaktaydı. Bunlar kazı çalışmaları ile gün yüzüne çıkartılmıştır. Hamam yer altı ısıtma sistemi kullanılarak yapılmıştı. Bizans döneminde onarılan hamam, Sasani istilası ile yanmıştır. Hamamın yanması ile bölge daha sonra mezarlığa dönüşmüştür.

Roma Hamamı’nın içerisinde bir sütunlu cadde yer almaktaydı ve bu cadde Augustus Tapınağı’na kadar gitmekteydi. Bu hamamın müze haline gelmesi 1997-2001 yılları arasında yürütülen çalışmalar ile mümkün olmuştur.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve newsfindy.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.