,, ,

Ankara Refik Saydam Hıfzıssıhha Enstitüsü ve Üzerindeki Hygenia Kabartması

Genel Kültür 15.05.2022 - 21:11, Güncelleme: 16.05.2022 - 09:11 10828+ kez okundu.
 

Ankara Refik Saydam Hıfzıssıhha Enstitüsü ve Üzerindeki Hygenia Kabartması

Ankara Refik Saydam Hıfzıssıhha Enstitüsü ve Üzerindeki Hygenia Kabartması
Ankara’nın Çankaya Semtinde bulunan Hıfzıssıhha Enstitüsü binası 1927 yılında inşa edilmeye başlanmıştır. 1930 yılında tamamlanan bina T şeklindeki merkez bina, lojman binası ve ahırlardan oluşmaktaydı. T şeklindeki merkez bina eski Kimyahane ve Bakteriyoloji binası olarak da geçerdi. Bu bina simetrik bir plana sahiptir. Binanın kuruluşunda Rockefeller Vakfı yardımda bulunmuştur. Refik Saydam Hıfzıssıhha Enstitüsünün kurulma amacı, halkın sağlının korunması ve laboratuvar hizmetlerini yürütmekti. Refik Saydam Hıfzıssıhha Enstitüsü 1931 yılında ilk aşısını üretmiştir. Bu aşı ağız yoluyla uygulanmakta olan BCG Aşısıdır. Daha sonra 1932 yılında serum üretmeye başlamış ve ülkenin bütün serum ihtiyacını karşılamıştır. Bu süreden sonra ülkemiz dışarıdan uzun bir süre serum ithal etmemiştir. 1933 yılında kuduz aşısı, 1934 çiçek aşısı, 1942 yılında tifüs aşısı, 1942 yılında akrep serumu, 1948 yılında boğmaca aşısı, 1950 yılında influenza aşısı, 1965 yılında kuru çiçek aşısı ve 1983 yılında kuru BCG aşısı üretilmiştir. Hıfzıssıhha binasının tasarımı Robet Oerley tarafından yapılmıştır. Yapının T biçimindeki ana binasının oval kısımlı dış ucunda ızgaralı büyük demir bir kapı bulunur. Bu büyük kapının üzerinde Temizlik Tanrıçası olarak bilinen Hygenia kabartması yapılmıştır. Hygenia kabartması, Avusturalyalı heykel traş Wilhelm Frass tarafından yapılmıştır. 1927 yılında tamamlanan heykel Hıfzıssıhha enstitüsü ana binasının girişine yerleştirilmiştir. Hygenia heykelinin sağ altında ‘1927 W. FRASS’ ibaresi bulunmaktadır.
Ankara Refik Saydam Hıfzıssıhha Enstitüsü ve Üzerindeki Hygenia Kabartması

Ankara’nın Çankaya Semtinde bulunan Hıfzıssıhha Enstitüsü binası 1927 yılında inşa edilmeye başlanmıştır. 1930 yılında tamamlanan bina T şeklindeki merkez bina, lojman binası ve ahırlardan oluşmaktaydı. T şeklindeki merkez bina eski Kimyahane ve Bakteriyoloji binası olarak da geçerdi. Bu bina simetrik bir plana sahiptir.

Binanın kuruluşunda Rockefeller Vakfı yardımda bulunmuştur. Refik Saydam Hıfzıssıhha Enstitüsünün kurulma amacı, halkın sağlının korunması ve laboratuvar hizmetlerini yürütmekti.

Refik Saydam Hıfzıssıhha Enstitüsü 1931 yılında ilk aşısını üretmiştir. Bu aşı ağız yoluyla uygulanmakta olan BCG Aşısıdır. Daha sonra 1932 yılında serum üretmeye başlamış ve ülkenin bütün serum ihtiyacını karşılamıştır. Bu süreden sonra ülkemiz dışarıdan uzun bir süre serum ithal etmemiştir. 1933 yılında kuduz aşısı, 1934 çiçek aşısı, 1942 yılında tifüs aşısı, 1942 yılında akrep serumu, 1948 yılında boğmaca aşısı, 1950 yılında influenza aşısı, 1965 yılında kuru çiçek aşısı ve 1983 yılında kuru BCG aşısı üretilmiştir.

Hıfzıssıhha binasının tasarımı Robet Oerley tarafından yapılmıştır. Yapının T biçimindeki ana binasının oval kısımlı dış ucunda ızgaralı büyük demir bir kapı bulunur. Bu büyük kapının üzerinde Temizlik Tanrıçası olarak bilinen Hygenia kabartması yapılmıştır. Hygenia kabartması, Avusturalyalı heykel traş Wilhelm Frass tarafından yapılmıştır. 1927 yılında tamamlanan heykel Hıfzıssıhha enstitüsü ana binasının girişine yerleştirilmiştir. Hygenia heykelinin sağ altında ‘1927 W. FRASS’ ibaresi bulunmaktadır.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve newsfindy.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.