,, ,

Ankara Palas'ın Tarihi ve Özellikleri

Genel Kültür 15.05.2022 - 12:36, Güncelleme: 15.05.2022 - 12:36 14446+ kez okundu.
 

Ankara Palas'ın Tarihi ve Özellikleri

Ankara Palas'ın Tarihi ve Özellikleri
Ankara Palas 1924 yılında Atatürk Cumhuriyetin Başkenti olarak Ankara’yı ilan etmesinden sonra modern bir otel ihtiyacı ile yapılmaya başlanmıştır. Ankara’nın Ulus semtinde bulunan Ankara Palas, Cumhuriyetin ilk yıllarında Mimar Vedat Tek tarafından tasarlanmıştır. Vedat Tek inşaata başladıktan sonra yaşanan bazı sorunlar nedeniyle inşaatı bırakmış, yerine Mimar Kemalettin Bey inşaatı devam ettirmiştir. Mimar Kemalettin Bey, Ankara Palas inşaatında hayatını kaybetmiştir. Yapımı 1928 yılında tamamlanan otel 120 yatak kapasitesi ile hizmete açılmıştır. Cumhuriyetin ilk yıllarında, meclisin tam karşısında olma sebebi ile milletvekilleri, siyasiler, gazeteciler ve sanatçıların sıklıkla kullandığı bir otel haline gelmiştir. Ankara’ya yurt dışından gelen misafirlerde Ankara Palas’ta ağırlanmıştır. Atatürk’ün bazı yenilikleri Ankara Palas’ta başlattığı da bilinmektedir. Cumhuriyet Baloları da Ankara Palas’ta yapılmıştır. Ankara Palas 2 kat ve bir de bodrum katından oluşmaktadır. Dikdörtgen bir yapıya sahip olan Ankara Palas’ın 120 yatağının yanı sıra büyük bir balo salonu (Atatürk’ün kadın erkek eşitliğini sağlamak amacı ile düzenlediği baloların yapıldığı salon), teras, çay salonu, oyun salonu, yemek salonu ve 60 odası bulunmaktadır. Ankara Palas’ın görünüşü dışarıdan çok simetriktir. Ankara Palas, Ulusal Mimarlık Dönemi’nin en gözde eserlerinden birisidir. Cumhuriyetin ilk yıllarında yaşanan maddi zorluklar sebebiyle Ankara Palas düzgün kesme taşlar yerine normal taşlar ile inşa edilmiştir. Zamanının en uygun fiyatı 400.000 liraya inşa edilmiştir. Ankara Palas 1924’ten 1975 yılına kadar otel olarak işletilmiş, daha sonra Vakıflar Genel Müdürlüğü’nden alınarak Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ofis alanı olarak kullanılmıştır. 1982 yılında Dışişleri Bakanlığına devredilmiş ve büyük bir restorasyon yapılmıştır. Bu restorasyondan sonra Ankara Palas, Ankara Palas Devlet Konukevi olarak hizmete açılmıştır. 3 Eylül 2018’de Dışişleri Bakanlığından Cumhurbaşkanlığına devredilmiştir.
Ankara Palas'ın Tarihi ve Özellikleri

Ankara Palas 1924 yılında Atatürk Cumhuriyetin Başkenti olarak Ankara’yı ilan etmesinden sonra modern bir otel ihtiyacı ile yapılmaya başlanmıştır. Ankara’nın Ulus semtinde bulunan Ankara Palas, Cumhuriyetin ilk yıllarında Mimar Vedat Tek tarafından tasarlanmıştır. Vedat Tek inşaata başladıktan sonra yaşanan bazı sorunlar nedeniyle inşaatı bırakmış, yerine Mimar Kemalettin Bey inşaatı devam ettirmiştir. Mimar Kemalettin Bey, Ankara Palas inşaatında hayatını kaybetmiştir. Yapımı 1928 yılında tamamlanan otel 120 yatak kapasitesi ile hizmete açılmıştır.

Cumhuriyetin ilk yıllarında, meclisin tam karşısında olma sebebi ile milletvekilleri, siyasiler, gazeteciler ve sanatçıların sıklıkla kullandığı bir otel haline gelmiştir. Ankara’ya yurt dışından gelen misafirlerde Ankara Palas’ta ağırlanmıştır. Atatürk’ün bazı yenilikleri Ankara Palas’ta başlattığı da bilinmektedir. Cumhuriyet Baloları da Ankara Palas’ta yapılmıştır.

Ankara Palas 2 kat ve bir de bodrum katından oluşmaktadır. Dikdörtgen bir yapıya sahip olan Ankara Palas’ın 120 yatağının yanı sıra büyük bir balo salonu (Atatürk’ün kadın erkek eşitliğini sağlamak amacı ile düzenlediği baloların yapıldığı salon), teras, çay salonu, oyun salonu, yemek salonu ve 60 odası bulunmaktadır. Ankara Palas’ın görünüşü dışarıdan çok simetriktir. Ankara Palas, Ulusal Mimarlık Dönemi’nin en gözde eserlerinden birisidir. Cumhuriyetin ilk yıllarında yaşanan maddi zorluklar sebebiyle Ankara Palas düzgün kesme taşlar yerine normal taşlar ile inşa edilmiştir. Zamanının en uygun fiyatı 400.000 liraya inşa edilmiştir.

Ankara Palas 1924’ten 1975 yılına kadar otel olarak işletilmiş, daha sonra Vakıflar Genel Müdürlüğü’nden alınarak Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ofis alanı olarak kullanılmıştır. 1982 yılında Dışişleri Bakanlığına devredilmiş ve büyük bir restorasyon yapılmıştır. Bu restorasyondan sonra Ankara Palas, Ankara Palas Devlet Konukevi olarak hizmete açılmıştır. 3 Eylül 2018’de Dışişleri Bakanlığından Cumhurbaşkanlığına devredilmiştir.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve newsfindy.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.