,, ,

Ankara Hıdırlık’ta Müslüman Olmayan Şairin Türbesi

Genel Kültür 14.05.2022 - 17:38, Güncelleme: 15.05.2022 - 13:51 14904+ kez okundu.
 

Ankara Hıdırlık’ta Müslüman Olmayan Şairin Türbesi

Ankara Hıdırlık’ta Müslüman Olmayan Şairin Türbesi
Ankara’nın Altındağ ilçesinde bulunan Hıdırlık Tepesi üzerinde 1930’lu yıllara kadar bir  türbe yapısı bulunmaktaydı. Bu türbenin kim için yapıldığı kesin olmamak ile birlikte bazı rivayetleri bulunmaktadır. Rakımı 1400 metre olan Hıdırlık Tepesi’nde bazı rivayetlere göre Arap Şair İmruülkays’ın mezarı bulunmaktadır. Hıdırlık Tepesi zamanında bölgede Hazret-i Hızır Ziyaretgahı olarak da bilinir, bölge halkı Hıdırellez zamanlarında burada dualar edermiş. İmruülkays’ın ülkesine yapılan saldırılara karşı İstanbul’da bulunan Justinyanus’tan destek istemek için yola çıkıyor. Justinyanus, İmruülkays’ı herhangi bir yardımı olmayacağını söyleyerek geri göndermiştir. İmruülkays, geri dönmek için yola çıktığında bir süre Ankara’da konaklamıştır. Bu konaklama sırasında Ankara Tekfurunun kızına aşık olmuştur. Bir süre sonra Tekfurun kızı Prenses vefat etmiş ve Hıdırlık Tepesi’ne gömülmüştür. Bu duruma çok fazla dayanamayan İmruülkays bir hastalığa kapılıyor. (Bazı kaynaklarda İmparator I. Justinianos tarafından zehirlendiği yazmaktadır.) Hastalandığında kendisinin, prensesin yanına gömülmesini vasiyet ediyor. Bu vasiyeti İmruülkays’ın 540 yılı civarlarında vefatı ile birlikte gerçekleştiriliyor ve İmruülkays, Ankara’da bulunan Hıdırlık Tepe’ye defnediliyor.   Burada ilginç olan konu ise İmruülkays’ın Müslümanlıktan yaklaşık 70 yıl kadar önce yaşamış olması ve gömüldüğü alanın türbeye çevrilmesidir. Ankara’nın daha sonra Selçukluların ele geçirmesi ile İslam devletine bağlanıyor. Selçuklu hükümdarları Hıdırlık Tepesi’nin üzerine İmruülkays ve Prensesin mezarlarının bulunduğu alana üzeri kubbeli bir türbe inşa ettiriyor. Bu türbe moloz taşlar kullanılarak yapılmış, kare planlı ve üzeri kubbeli bir yapıdaymış. Daha sonra türbenin üzerine yıldırım düşmesi ile türbe neredeyse tamamen yıkılmış. Kalan bazı parçalar zaman içerisinde iyice yıkılarak kaybolmuştur. Şu anda Hıdırlık Tepesi’ndeki türbe alanın yerinde haritacılar tarafından yapılmış pilye taşı bulunmaktadır. Bir rivayete göre ise İmruülkays’ın aşık olduğu kız Baal-ks’dır. Baal-ks, Belkıs veya Balkız olarak da bilinir. Belkıs hanım’ın mezarı, Ankara Ulus’ta bulunan İş Bankası binasının ve eski Maliye Bakanlığı binasının tam ortasında bulunan Eskiden Julian Sütunu’nun bulunduğu yerin tam dibindeydi. Bu aşk hikayesindeki prenses eğer Belkıs ise İmruülkays’ın mezarının Ulusta bulunan iş bankası binasının önünde olması gerekir.
Ankara Hıdırlık’ta Müslüman Olmayan Şairin Türbesi

Ankara’nın Altındağ ilçesinde bulunan Hıdırlık Tepesi üzerinde 1930’lu yıllara kadar bir  türbe yapısı bulunmaktaydı. Bu türbenin kim için yapıldığı kesin olmamak ile birlikte bazı rivayetleri bulunmaktadır.

Rakımı 1400 metre olan Hıdırlık Tepesi’nde bazı rivayetlere göre Arap Şair İmruülkays’ın mezarı bulunmaktadır. Hıdırlık Tepesi zamanında bölgede Hazret-i Hızır Ziyaretgahı olarak da bilinir, bölge halkı Hıdırellez zamanlarında burada dualar edermiş.

İmruülkays’ın ülkesine yapılan saldırılara karşı İstanbul’da bulunan Justinyanus’tan destek istemek için yola çıkıyor. Justinyanus, İmruülkays’ı herhangi bir yardımı olmayacağını söyleyerek geri göndermiştir. İmruülkays, geri dönmek için yola çıktığında bir süre Ankara’da konaklamıştır. Bu konaklama sırasında Ankara Tekfurunun kızına aşık olmuştur. Bir süre sonra Tekfurun kızı Prenses vefat etmiş ve Hıdırlık Tepesi’ne gömülmüştür. Bu duruma çok fazla dayanamayan İmruülkays bir hastalığa kapılıyor. (Bazı kaynaklarda İmparator I. Justinianos tarafından zehirlendiği yazmaktadır.) Hastalandığında kendisinin, prensesin yanına gömülmesini vasiyet ediyor. Bu vasiyeti İmruülkays’ın 540 yılı civarlarında vefatı ile birlikte gerçekleştiriliyor ve İmruülkays, Ankara’da bulunan Hıdırlık Tepe’ye defnediliyor.

 

Burada ilginç olan konu ise İmruülkays’ın Müslümanlıktan yaklaşık 70 yıl kadar önce yaşamış olması ve gömüldüğü alanın türbeye çevrilmesidir. Ankara’nın daha sonra Selçukluların ele geçirmesi ile İslam devletine bağlanıyor. Selçuklu hükümdarları Hıdırlık Tepesi’nin üzerine İmruülkays ve Prensesin mezarlarının bulunduğu alana üzeri kubbeli bir türbe inşa ettiriyor. Bu türbe moloz taşlar kullanılarak yapılmış, kare planlı ve üzeri kubbeli bir yapıdaymış. Daha sonra türbenin üzerine yıldırım düşmesi ile türbe neredeyse tamamen yıkılmış. Kalan bazı parçalar zaman içerisinde iyice yıkılarak kaybolmuştur. Şu anda Hıdırlık Tepesi’ndeki türbe alanın yerinde haritacılar tarafından yapılmış pilye taşı bulunmaktadır.

Bir rivayete göre ise İmruülkays’ın aşık olduğu kız Baal-ks’dır. Baal-ks, Belkıs veya Balkız olarak da bilinir. Belkıs hanım’ın mezarı, Ankara Ulus’ta bulunan İş Bankası binasının ve eski Maliye Bakanlığı binasının tam ortasında bulunan Eskiden Julian Sütunu’nun bulunduğu yerin tam dibindeydi. Bu aşk hikayesindeki prenses eğer Belkıs ise İmruülkays’ın mezarının Ulusta bulunan iş bankası binasının önünde olması gerekir.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve newsfindy.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.