Bursa 2. Kez dünya mirası listesine girebilir

Törenin açılış konuşmasını yapan İlker ÖZASLAN konuşmasında UNESCO’nun ülkemiz ve dünya için önemine değinerek “ Bursa olarak ne kadar fazla kültürel zenginliğimiz bu listeye girerse dünyada sempatimiz, bilinirliğimiz o kadar artıyor.  Bu listede yer almak dünyanın diğer toplumlarına selam vermektir. Dünya Mirası Listesine girdiğinizde bir marka olmak için yolunuz açılmış oluyor.

2014 yılında Bursa’mız UNESCO DÜNYA MİRASI listesinde yerini aldı. Bursa’nın 2. adayı, geçici listede yer alan İznik’ de dünya mirası olma yolunda hayli şanslı görünüyor.  Bu gerçekleşirse Türkiye’de bir ilk olacak, aynı şehirden 2 ayrı dünya mirası çıkmış olacak.

UNESCO’nun ağlarında. Örneğin ‘ Yaratıcı Şehirler ‘ ağında 295 şehirden biri olduğumuz gibi, öğrenen şehirler ağı içerisinde de Bursa’mızın yer almasını sağlayabiliriz.

‘ Somut Olmayan Kültürel Miras ‘ listemizde Bursa’nın ortak olarak adının geçtiği eserler var.  Ancak Bursa’dan tek başına bir eser yok. Hâlbuki Bursa’nın bu alanda birçok özelliği mevcut.

‘ Yaşayan İnsan Hazineleri‘mize Bursa’dan şu ana kadar bir zanaatkârımız girmedi,  700 yıllık tarihe, kültüre sahip ilk Osmanlı Başkentinde bir hazinemizin değil birkaç hazinemizin olmasını fazlaca hak ediyoruz. Bursa’mızın tüm kurum ve kuruluşları ile hep birlikte bu doğrultuda çalışmalarımızı yoğunlaştırmamız gerekiyor, diyerek sözlerine devam etti.

 

“Bu akşam aramıza katılan yeni üye olan arkadaşlarla derneğimiz daha da güçleniyor. Derneğimizin önümüzdeki dönem hedeflerini gerçekleştirmek için eğitim, bilim ve kültürel alanda çalışmaları ile tanınan çok değerli arkadaşlarımızın katkıları ve derneğimize teveccühleri için, kendilerine teşekkür ediyorum. Bu akşam ayrıca yaptıkları hizmetler ile tüm Bursalıların yakından tanıdığı ve hizmetleri ile Bursa’mızda unutulmaz yerleri olan Sn. Erdem SAKER, Sn. Mustafa BOZBEY ve Sn. Turgay Erdem’in onursal üye olarak derneğimize katılacak olmaları bizim için ayrı bir gurur kaynağı olacak. Kendisi aynı zamanda 1998 yılında derneğimizin ilk kuruluş adımı sayılan Tophane Endüstri Meslek Lisesi UNESCO Gençlik Derneği’nin de fikir babası ve kuruculuğunu yapmıştır. Kendilerine buradan tekrar şükranlarımızı sunuyorum” ifadelerini kullandı.

 

Gecede konuşmalarını yapmak üzere kürsüye davet edilen Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin geçmiş dönem başkanlarından Erdem SAKER, kurucularından olduğu Bursa UNESO Derneği’nin daha çok sahiplenilerek bu günlere ulaşmasından duyduğu memnuniyeti belirtti. Erdem SAKER Bursa’nın her alanda dünyaya tanıtılacak değerleri olduğunu belirterek şunları dile getirdi; “Bursa’mız özellikle tarımsal açıdan dünyanın ilgisini çekecek bir iklime ve olanaklara sahip. Bu nedenle özellikle Eğitim alanında uygulamalı tarım okullarının hayata geçirilmesinin ekonomimize ve Bursa’nın tanıtımına ayrı bir katkısı olacaktır. Bursa UNESCO Derneği’ne düşen bir diğer önemli görev ise Bursa’nın gerek kültürel gerekse bilimsel alanda yüzünü tüm dünyaya dönmesini sağlamak ve Uludağ’ını, kaplıcalarını, Bursa’nın tarihi kültürel özelliklerini dünyaya anlatmaktır” dedi.

 

Onursal Üyelik Beratı tören öncesi konuşmasını yapan geçmiş dönem Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa BOZBEY ise Bursa UNESCO Derneği’nin Bursa kent markalaşmasında dünyaya tanıtımındaki önemine değinerek şunları ifade etti: ‘Bir kenti gelecek kuşaklara ve tüm dünyaca bilinen özelliklerini sağlayan o kentin hafızasıdır. Bu hafızada mekânlarla ilgilidir. Kaldırımları, sokakları, binaları o kenti marka yapan geçmişten geleceğe taşıyacak hafızadır. O nedenle özellikle hafızası olan bu kentte yaşayanlar için anıları olan mekânların korunması öncelikli olmalıdır. Düşünün ki Bursaspor ülkemizin 5. şampiyon takımıdır, ancak bu gün o şampiyonluğun hafızası olan stadyumu yok edildi. Böyle örneklerin tekrarlanmamasını kent hafızasını taşıyan yapıları kültürel değerlerimizi, doğal güzelliklerimizi koruyup dünyaya tanıtmamız çok önemli. Bursa UNESCO Derneği’ne bu açıdan da çok görev düşüyor. Başarılar diliyorum.’

 

Gecede konuşan Nilüfer Belediye Başkanı Turgay ERDEM de, UNESCO değerlerinin Bursa ile özdeşleşerek dünyaya anlatılması için Bursa UNESCO Derneği’ne destek olunması gerektiğini ifade ederek, bu yönde işbirlikleri için Başkan İlker ÖZASLAN ile birçok konuda mutabık olduklarını ve birlikte çalışmaktan keyif aldıklarını belirtti.

Geceye Bursa UNESCO Derneği bilim kurulu danışmanı İstanbul Üniversitesi Edebiyat fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim üyesi, Bursa Aktopraklık  ve Urfa Karahantepe kazı başkanı PROF.DR. Necmi KARUL da katıldı. KARUL Bursa UENSCO Derneğinin çalışmalarına verdikleri önem ve önümüzdeki süreçte gerçekleştirilecek çeşitli işbirlikleri hakkında bilgi verdi.

Bursa UENSCO Derneği kurucularından ve geçmiş başkanlarından Oya Bozkurt’a teşekkür plaketi sunuldu.

 

Gece de Başkan İlker ÖZASLAN ve yönetim kurulu üyeleri tarafından yeni üyelere rozet takma ve üyelik berat takdim töreni yapıldı. Gecenin devamında ilk Onursal Üyeler olarak Erdem SAKER, Mustafa BOZBEY ve Turgay ERDEM’e berat takdimi yapılan geceye Bursa UNESCO Derneği üyelerince yoğun ilgi gösterildiği gözlemlendi.