,, ,

19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı'nın Tarihi

Genel Kültür 19.05.2022 - 09:45, Güncelleme: 19.05.2022 - 09:50 10576+ kez okundu.
 

19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı'nın Tarihi

19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı'nın Tarihi
19 Mayıs’ta Atatürk, Kurtuluş savaşını başlatmak için Bandırma Vapuru ile Samsun’a çıkmıştır. 19 Mayıs 1919 Atatürk’ün işgal devletlerine karşı kurtuluş savaşını başlattığı gündür. 19 Mayıs Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde resmi bayram olarak kutlanmaktadır. 19 Mayıs ilk olarak 1926 yılında Samsun’da kutlanmaya başlanmıştır. Bu kutlamalardaki adı ‘GAZİ GÜNÜ’ olarak geçerken 1935 yılında Atatürk Günü adı ile resmiyet kazanmış ve resmi olarak kutlanmıştır. 19 Mayıs’ı Atatürk, Türk gençliğine armağan etmiştir. 1935 yılında Fenerbahçe stadında, Galatasaray, Fenerbahçe ve Beşiktaşlı sporcuların katılımıyla bir spor günü haline gelmiştir. Beşiktaş’ın kurucu üyesi Ahmet Fetgeri Aşeni’nin teklifi ile bu bayram her yıl 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı olarak kutlanılmaya başlanmıştır. 1981 yılında Milli Güvenlik konseyi ve Milli Güvenlik Konseyi Başkanı Kenan Evren, Atatürk’ün doğumunun 100. Yılı olan 1981’i bir kanun ile Atatürk Yılı ilan etmiştir. Gençlik ve Spor Bayramı’nın adı Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı olarak yeniden düzenlenmiştir.
19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı'nın Tarihi

19 Mayıs’ta Atatürk, Kurtuluş savaşını başlatmak için Bandırma Vapuru ile Samsun’a çıkmıştır. 19 Mayıs 1919 Atatürk’ün işgal devletlerine karşı kurtuluş savaşını başlattığı gündür. 19 Mayıs Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde resmi bayram olarak kutlanmaktadır.

19 Mayıs ilk olarak 1926 yılında Samsun’da kutlanmaya başlanmıştır. Bu kutlamalardaki adı ‘GAZİ GÜNÜ’ olarak geçerken 1935 yılında Atatürk Günü adı ile resmiyet kazanmış ve resmi olarak kutlanmıştır. 19 Mayıs’ı Atatürk, Türk gençliğine armağan etmiştir. 1935 yılında Fenerbahçe stadında, Galatasaray, Fenerbahçe ve Beşiktaşlı sporcuların katılımıyla bir spor günü haline gelmiştir. Beşiktaş’ın kurucu üyesi Ahmet Fetgeri Aşeni’nin teklifi ile bu bayram her yıl 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı olarak kutlanılmaya başlanmıştır.

1981 yılında Milli Güvenlik konseyi ve Milli Güvenlik Konseyi Başkanı Kenan Evren, Atatürk’ün doğumunun 100. Yılı olan 1981’i bir kanun ile Atatürk Yılı ilan etmiştir. Gençlik ve Spor Bayramı’nın adı Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı olarak yeniden düzenlenmiştir.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve newsfindy.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.